Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από τη φασιστική κατοχή.
Η παρουσία του, όπως δήλωσε, είχε στόχο να τιμήσει τον «αγώνα του κινεζικού λαού και τη συμβολή του στη συλλογική νίκη απέναντι στον φασισμό», ενώ αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Στο πλευρό διεθνών ηγετών
Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε στην «οικογενειακή φωτογραφία» των επίσημων καλεσμένων του Κινέζου προέδρου, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, παρακολουθώντας μαζί την παρέλαση στο Πεκίνο.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων είχε συνομιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας BRICS και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ίβ Λετέρμ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα. Συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες κρίσεις
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας Μα Χούι. Οι συνομιλίες εστίασαν στον ρόλο των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, αλλά και στις εστίες πολέμου σε Ουκρανία, Γάζα, Καύκασο, Σουδάν και Αιθιοπία.
«Ανάγκη για φωνές ειρήνης και συνεργασίας»
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και αναβίωσης εθνικισμών, είναι κρίσιμη η ανάδειξη ισχυρών φωνών που προτάσσουν τον διάλογο και τη συνεργασία. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, οι τεχνολογικές ανατροπές (τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, κβαντική φυσική), οι απειλές νέων πανδημιών και η ανασφάλεια που οδηγεί σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και ενίσχυση ρατσιστικών τειχών.
«Αν δεν υπάρξει συνεργασία, αμοιβαίος σεβασμός και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αυτές οι εξελίξεις θα αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα πολιτισμού και ιδεών, «πρέπει να λειτουργεί ως φάρος διαλόγου, προσφέροντας νέα ηθική βάση για τη συμβίωση και την πρόοδο των λαών». Η απουσία της, όπως σημείωσε, θα οδηγούσε σε περιθωριοποίηση και απώλεια ευκαιριών, ενώ η ενεργή συμμετοχή της μπορεί να την αναδείξει ως συνδιαμορφωτή ενός νέου γεωπολιτικού χάρτη, ενισχύοντας τα συμφέροντά της σε έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.