Παρά τις εσωτερικές αντιρρήσεις και τις διεθνείς προειδοποιήσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πλήρη κατάληψη της πόλης της Γάζας.
Η απόφαση, που ελήφθη μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου, αναμένεται να προκαλέσει νέα αιματοχυσία, ενώ ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από στρατιωτικούς, πολίτες και ξένες κυβερνήσεις.
Έγκριση παρά τις προειδοποιήσεις και τις αντιδράσεις
Μετά από δέκα ώρες συνεδρίασης, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο του Νετανιάχου για την εισβολή και κατάληψη της πόλης της Γάζας. Η απόφαση ελήφθη παρά την έντονη διαφωνία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι μια τέτοια επιχείρηση ισοδυναμεί με στρατηγική παγίδα.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, στόχοι της επιχείρησης είναι ο αφοπλισμός της Χαμάς, η επιστροφή των ομήρων, η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και η εγκαθίδρυση εναλλακτικής πολιτικής διοίκησης, πέραν τόσο της Χαμάς όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Μαζικές μετακινήσεις αμάχων και πολύμηνη στρατιωτική επιχείρηση
Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στο νότιο τμήμα του θύλακα, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι τελευταίοι όμηροι της Χαμάς –με τους 20 εξ αυτών να θεωρούνται εν ζωή– ενδέχεται να κρατούνται σε σημεία που θα βρεθούν στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων.
Στο εσωτερικό: Οργή, διαδηλώσεις και ανησυχία για τους ομήρους
Η απόφαση για εισβολή έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων εντός Ισραήλ. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων. Πολίτες και μέλη του Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων καταγγέλλουν πως η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε «προέλαση απερισκεψίας».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η κατάληψη της Γάζας θα οδηγήσει σε θανάτους ομήρων και στρατιωτών, σε διπλωματικό αδιέξοδο για το Ισραήλ και σε τεράστιο οικονομικό βάρος για τους φορολογούμενους.
Διεθνείς αντιδράσεις: Καταδίκες, κυρώσεις και εκκλήσεις για ειρήνη
Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη εκφράσει έντονη ανησυχία για την ισραηλινή απόφαση. Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε πάγωμα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να επιλέξει την ειρηνική οδό.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή της στο X, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα. Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη «εγκληματική ενέργεια εθνοκάθαρσης», ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την ειρηνευτική επίλυση.
Η Χαμάς προειδοποιεί για νέο “έγκλημα πολέμου”
Σε δική της ανακοίνωση, η Χαμάς χαρακτηρίζει το σχέδιο κατάληψης της Γάζας «εγκληματική περιπέτεια» που θα καταλήξει σε «θυσία των ομήρων» και υψηλό κόστος για το Ισραήλ. Προειδοποιεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη και ενδέχεται να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Στο τραπέζι ξανά οι διεθνείς διαμεσολαβήσεις
Η νέα στρατιωτική φάση που δρομολογεί το Ισραήλ απειλεί να τινάξει στον αέρα τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. Η Άγκυρα, το Κάιρο και η Ντόχα συνεχίζουν να πιέζουν για αποκλιμάκωση και αποτροπή μιας πλήρους ισραηλινής κατάληψης της πόλης.
Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης στρατιωτικής χερσαίας επιχείρησης εντός του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού της Γάζας αυξάνει τον κίνδυνο για εκατόμβες αμάχων και εγκλωβισμένων, ενώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
- Πού οφείλεται ο κόκκινος ουρανός και η έντονη μυρωδιά καπνού στην Αττική
- Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο – Κατάσταση συναγερμού στην Αττική και άλλες περιοχές
- Ο τραγικός θάνατος της Λένας Σαμαρά: Οι δραματικές ώρες πριν την τραγική κατάληξη – 11 Αυγούστου η κηδεία
- Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εντολή εκκένωσης σε οικισμούς – Μάχη με τον άνεμο δίνουν οι πυροσβέστες
- Φωτιά στα Δαρδανέλλια: Εκκενώσεις, διακοπή ναυσιπλοΐας και απειλή για κατοικίες