Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάκαν Φιντάν, θα επισκεφθεί αύριο, 9 Αυγούστου, την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης των σχέσεων Άγκυρας-Καΐρου.
Πέρα από τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε μια ένδειξη της βαρύτητας που αποδίδεται στην τουρκο-αιγυπτιακή προσέγγιση.
Η Γάζα στο τραπέζι των συνομιλιών
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Θα αξιολογηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς και οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς, στις οποίες μεσολαβούν η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τρόποι για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της περιοχής, με την Άγκυρα να επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Ευρύτερη ατζέντα ασφαλείας και σταθερότητας
Η ατζέντα Φιντάν περιλαμβάνει επίσης την κατάσταση στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική και στη ζώνη του Σαχέλ, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. Και οι δύο χώρες επιδιώκουν σταθερότητα σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους, με την Τουρκία να διατηρεί ήδη στρατιωτική και οικονομική παρουσία στη Λιβύη, ενώ η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Σομαλία και το Σουδάν, ως παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Οικονομική συνεργασία και στρατηγικός διάλογος
Η επίσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Ήδη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής Συνεργασίας το 2026, υπό την προεδρία των Σίσι και Ερντογάν – η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο του 2024.
Οι οικονομικοί δεσμοί ενισχύονται σταθερά: το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 8,8 δισ. δολάρια το 2024, ενώ ο στόχος των δύο πλευρών είναι να φτάσει τα 15 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο αγγίζουν ήδη τα 3,5 δισ. δολάρια, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται νέα έργα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η μεταποίηση.
Ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις;
Η επίσκεψη Φιντάν στο Κάιρο αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της σταδιακής ομαλοποίησης και αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών μετά από χρόνια ψυχρότητας. Οι συνομιλίες της Παρασκευής αναμένεται να λειτουργήσουν ως πρόλογος για μια ευρύτερη και πιο στρατηγική συνεργασία, με άξονες την περιφερειακή σταθερότητα, τις επενδύσεις και τον γεωπολιτικό ρόλο των δύο χωρών σε έναν μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χάρτη.