Η αυθεντική συνταγή του Cacio e Pepe περιλαμβάνει μόνο τρία βασικά υλικά: ζυμαρικά (συνήθως spaghetti ή bucatini), τυρί Pecorino Romano και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Η παρασκευή γίνεται ως εξής:
- Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι και προσθέτετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
- Στο μεταξύ, ανακατεύετε το τριμμένο Pecorino Romano με 2-3 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών, ώστε να γίνει κρεμώδες μείγμα.
- Σουρώνετε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύετε στο τηγάνι με το πιπέρι και το νερό.
- Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα που καλύπτει τα ζυμαρικά.
- Σερβίρετε αμέσως, με επιπλέον τριμμένο Pecorino και πιπέρι αν επιθυμείτε.
Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή βασίζεται στην ισορροπία της κρεμώδους υφής του τυριού και της έντονης γεύσης του μαύρου πιπεριού, στοιχεία που καθιστούν το Cacio e Pepe ένα κλασικό πιάτο της Ρώμης.