Η Χαμάς δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα χωρίς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού απειλεί με συνέχιση του πολέμου χωρίς παύση, εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων έχουν καταρρεύσει, ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται δραματικά.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς διακήρυξε σήμερα ότι η ένοπλη αντίστασή της δεν πρόκειται να τερματιστεί παρά μόνο με την εγκαθίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. «Η ένοπλη αντίσταση δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί παρά μόνο μέσω της πλήρους αποκατάστασης των εθνικών μας δικαιωμάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση διεθνών παραγόντων, που στόχευαν στην εφαρμογή μιας 60ήμερης εκεχειρίας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, τερματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα.
Ισραηλινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή
Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα στρατεύματα στη Γάζα ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί χωρίς ανάπαυλα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αν όχι, η μάχη θα συνεχιστεί χωρίς ανάπαυλα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός «προσαρμόζει τη στρατηγική του στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».
Βαρύς ο απολογισμός του πολέμου – Κίνδυνος λιμού στη Γάζα
Ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά από επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος με 1.219 νεκρούς – στην πλειονότητά τους άμαχοι – έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που θεωρείται αξιόπιστο από τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 60.332 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, οι περισσότεροι άμαχοι.
Η Λωρίδα της Γάζας, υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό, βρίσκεται στα πρόθυρα «γενικευμένου λιμού», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και εξαρτάται από την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει μέσω φορτηγών ή ρίψεων από αέρος.
Ο Ζαμίρ αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εσκεμμένου λιμού, κάνοντας λόγο για «ψευδή και οργανωμένη εκστρατεία σπίλωσης του ισραηλινού στρατού, ο οποίος είναι ηθικός», και επέρριψε στην Χαμάς την ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα.
Βίντεο με ομήρους αναζωπυρώνουν την πίεση για συμφωνία
Η δημοσιοποίηση δύο βίντεο με Ισραηλινούς ομήρους από την Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς, σε διάστημα μόλις δύο ημερών, συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο Ισραήλ. Οι όμηροι εμφανίζονται σε κατάσταση εξάντλησης, γεγονός που οξύνει τη δημόσια πίεση για άμεση επίτευξη συμφωνίας.
«Τα παιδιά μας ζουν ένα Ολοκαύτωμα», δήλωσε με σπαραγμό η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα ενός εκ των ομήρων, καλώντας τους Ισραηλινούς να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, δίπλα στις οικογένειες των απαχθέντων.
Ένα ακόμη αδιέξοδο στη μακρόχρονη σύγκρουση
Η νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς παραμένει ανεπίλυτη και απρόβλεπτη. Με τις εκατέρωθεν απαιτήσεις να μοιάζουν ασύμβατες και την ανθρωπιστική κρίση να κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί μια βιώσιμη διέξοδος.
- Βάραγγοι: Πολεμιστές, προστάτες και τυχοδιώκτες
- Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων από ιδιώτη συλλέκτη
- Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στο Λονδίνο μετά την αναγνώριση από τη Βρετανία
- Βήμα-βήμα η διαδικασία για την επιστροφή ενοικίου – Καταβολή έως τέλος Νοεμβρίου
- Φήμες για δηλητηρίαση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μόσχα