Η Ελλάδα προχωρά στη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση της άμυνάς της, συμμετέχοντας στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης SAFE (Security Action for Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η εθνική πρόταση για ένταξη στον SAFE κατατίθεται άμεσα, με στόχο τη λήψη χαμηλότοκων δανείων που υπερβαίνουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση τόσο της εθνικής άμυνας όσο και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Τι είναι ο SAFE
Ο SAFE αποτελεί τον νέο, πανευρωπαϊκό χρηματοδοτικό «βραχίονα» ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών, παρέχοντας συνολικά έως και 150 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα, ευνοϊκά δάνεια προς τα κράτη-μέλη. Ο μηχανισμός διευκολύνει τη σύναψη κοινών προμηθειών, την υλοποίηση μεγάλων αμυντικών έργων, και την αναβάθμιση της αμυντικής και τεχνολογικής βάσης της ΕΕ.
Εθνικοί στόχοι
Η συμμετοχή της χώρας στον SAFE έρχεται να ενισχύσει τον ήδη φιλόδοξο σχεδιασμό του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο αυξάνεται από 28,8 δισ. σε 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Το διευρυμένο πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο σε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογικές συνεργασίες, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την εγχώρια προστιθέμενη αξία και την εθνική αυτονομία στην άμυνα.
Η Ευρωπαϊκή διάσταση και οι προοπτικές
Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής και βιομηχανικής πολιτικής. Παράλληλα, εκφράζει τη θέση ότι απαιτείται ακόμη πιο τολμηρή ευρωπαϊκή δράση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων για κρίσιμες στρατηγικές υποδομές, όπως ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η επένδυση στην εθνική άμυνα και την τεχνογνωσία μεταφράζεται σε επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της χώρας, αλλά και σε μια γεωπολιτικά ώριμη, αυτόνομη Ευρώπη.
Η αποδοχή της ελληνικής πρότασης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η ενεργή αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων αναμένεται να διαμορφώσουν ουσιαστικά τις δυνατότητες της χώρας τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο για τα προσεχή χρόνια.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Πρωθυπουργού
Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη.
Αξιοποιούμε στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης –εργαλεία για τη διαμόρφωση των οποίων πρωταγωνιστήσαμε. Όπως για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενίσχυση της άμυνας, η οποία μας διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.
Η πατρίδα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, θα συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Αύριο καταθέτουμε επισήμως την πρότασή μας για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η ένταξή μας στον SAFE ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος ενισχύει την ελληνική αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, παραγωγικές συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας, αυξάνει την προστιθέμενη εγχώρια αξία και οδηγεί σε μεγαλύτερη εθνική αυτονομία.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η θέση μου παραμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει άλμα πιο φιλόδοξο και πιο γρήγορο από τη φθορά. Και ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας, όπως η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Επενδύουμε στην εθνική άμυνα, γιατί επενδύουμε στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της πατρίδας μας. Και σε μια στρατηγικά αυτόνομη και γεωπολιτικά ώριμη Ευρώπη.
- Ανάλυση AnatropiNews / Συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ: Ισορροπία ή συνθηκολόγηση;
- Μητσοτάκης για το πρόγραμμα SAFE: Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση
- ΔΕΗ blue: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για εγκατάσταση σημείων ταχυφόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία
- Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για δασμούς: Ανακούφιση και αντιδράσεις στη Γερμανία
- Σε πτώση η θερμοκρασία από Δευτέρα – Τοπικές μπόρες και ενίσχυση των ανέμων στα νότια