Περισσότερες από 100 οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικό λιμό, ενώ οι διεθνείς πρωτοβουλίες για ανθρωπιστικό διάδρομο σκοντάφτουν σε στρατιωτικούς αποκλεισμούς και πολιτικούς υπολογισμούς.
Η Γάζα λιμοκτονεί: 21 παιδιά νεκρά από πείνα σε 72 ώρες
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ισραηλινή πολιορκία και οι καταστροφές από τον πόλεμο έχουν μετατρέψει τον θύλακα σε πεδίο ερειπίων, εκτυλίσσεται πλέον μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Πάνω από εκατό διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν από κοινού για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση μαζικού λιμού, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο βιβλικών διαστάσεων».
Σε νοσοκομεία της Γάζας, όπως το Σίφα και το Νάσερ, καταγράφονται καθημερινά θάνατοι παιδιών από πείνα. Μόνο τις τελευταίες 72 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα, 21 ανήλικοι πέθαναν από υποσιτισμό. Η κάμερα του AFP κατέγραψε τη σοκαριστική εικόνα ενός 14χρονου, του Άμπντελ Τζαουάντ αλ Γαλμπάν, του οποίου το αποστεωμένο σώμα παραδόθηκε τυλιγμένο σε λευκό σάκο.
Ανθρωπιστικός αποκλεισμός υπό στρατιωτική επιτήρηση
Από τις αρχές Μαρτίου, το Ισραήλ έχει επιβάλει σχεδόν απόλυτο αποκλεισμό στη Γάζα, επιτρέποντας τη διέλευση βοήθειας μόνο υπό ασφυκτικούς όρους. Παρά τη μερική χαλάρωση στα τέλη Μαΐου, οι περισσότερες αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων παραμένουν εκτός εμβέλειας των ΜΚΟ, ακόμη και όταν βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον θύλακο.
«Τόνοι βοήθειας σαπίζουν ενώ οι άνθρωποι πεινούν», καταγγέλλει κοινή ανακοίνωση οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Oxfam και η Caritas. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για περισσότερους από 1.000 θανάτους Παλαιστινίων αμάχων που επιχειρούσαν να βρουν τρόφιμα κοντά σε σημεία διανομής.
Οι ΗΠΑ αναζητούν διάδρομο, οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν
Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στην Ευρώπη για συνομιλίες με στόχο την εγκαθίδρυση ανθρωπιστικού διαδρόμου και την επίτευξη νέας κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους, οι δύο πλευρές έχουν “επί της αρχής συμφωνήσει”, ωστόσο τίποτα απτό δεν έχει επιτευχθεί.
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις σε όλο τον θύλακο, ενώ οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων παραμένουν σε αδιέξοδο.
ΟΗΕ: Ο λιμός «χτυπά την πόρτα των πάντων»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο λιμός στη Γάζα εξαπλώνεται ραγδαία», προσθέτοντας πως «το επίπεδο θανάτου και καταστροφής είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία». Στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδριάζει εκτάκτως, οι περισσότερες χώρες-μέλη ζητούν ασφαλή και ανεμπόδιστη παροχή βοήθειας και πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι τέτοια που σχεδόν το 88% του πληθυσμού (περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του και έχει περιοριστεί σε μόλις το 12% της επικράτειας, που βρίσκεται ακόμη εκτός άμεσης στρατιωτικής επιτήρησης.
Καταρρέει η διανομή βοήθειας, βομβαρδισμοί σε αποθήκες του ΠΟΥ
Η κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων επιδεινώνεται συνεχώς. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εγκαταστάσεις του έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ οι αποθήκες και οι χώροι φιλοξενίας προσωπικού του στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ καταστράφηκαν. Η UNICEF ανακοίνωσε πως μόνο μεταξύ 27 Μαΐου και 7 Ιουλίου, σχεδόν 800 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ή κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων.
Σε κοινή τους δήλωση, 28 χώρες – ανάμεσά τους η Γαλλία, η Δανία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο – χαρακτήρισαν το μοντέλο διανομής βοήθειας του Ισραήλ «επικίνδυνο» και καταδίκασαν τη «σταγόνα-σταγόνα παροχή» και τις «απάνθρωπες δολοφονίες αμάχων».
Πολιτικό αδιέξοδο με ανθρώπινο κόστος
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται την ανθρωπιστική κρίση και ότι “κλέβει” τη βοήθεια. Από την άλλη, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για συνειδητή πολιτική λιμοκτονίας και απαιτεί πλήρη αποχώρηση του στρατού και άρση του αποκλεισμού.
Το Ισραήλ θέτει ως όρους για εκεχειρία την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων και την απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα. Μέχρι σήμερα, 49 από τους 251 ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 παραμένουν κρατούμενοι, με 27 να θεωρούνται νεκροί.
Στον παλαιστινιακό θύλακο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 59.000, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αξιόπιστα.
Διεθνής Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, ελπίδες με το σταγονόμετρο
Στο μεταξύ, προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουλίου στη Νέα Υόρκη η Διεθνής Διάσκεψη για την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.
Ωστόσο, στην καθημερινότητα της Γάζας, ο λιμός δεν περιμένει τις κάλπες της διπλωματίας. Στις ερειπωμένες γειτονιές, ανάμεσα σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, η επιβίωση γίνεται μέρα με τη μέρα πολυτέλεια – και η διεθνής κοινότητα, ακόμη μία φορά, παρακολουθεί.
- Στα ύψη το ρεύμα εν μέσω καύσωνα: Αύξηση 26% σε μία ημέρα – Η Ελλάδα στη δεύτερη ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά της Ε.Ε.
- Λιμός στη Γάζα: Θεατές στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
- Ουκρανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ζελένσκι για τον νόμο που καταργεί τους ελέγχους για διαφθορά
- Με ψήφους 157 βουλευτών παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
- Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στον Φενεό Κορινθίας