Σήμερα, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιαστεί επίσημα το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα, με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της παρατεταμένης και ανησυχητικής λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα.
Η Ελλάδα βιώνει πρωτοφανείς δυσκολίες με τις υδατικές πηγές της, καθώς οι ταμιευτήρες υδάτων – ειδικά στην Αττική – βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τριών δεκαετιών.
Συγχωνεύσεις εταιρειών ύδρευσης: Μια δομική αλλαγή
Πρωτοφανές βήμα για τη χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου, αποτελεί η πρόθεση να συγχωνευθούν πάνω από 700 μικρές εταιρείες ύδρευσης που ελέγχονται κυρίως από δήμους, σε μόλις τρεις εταιρείες. Οι υπάρχουσες εταιρείες της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) θα διευρύνουν την περιοχή ευθύνης τους, ενώ μια τρίτη εταιρεία θα καλύψει το υπόλοιπο ελληνικό έδαφος. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων και η βελτίωση της διαχείρισης ενός πλέον σπάνιου και κρίσιμου αγαθού. Το νέο μοντέλο λειτουργίας που θα θυμίζει τη ΔΕΗ θέλει τις εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο, αλλά με πιο σύγχρονες πρακτικές, όπως απλοποιημένες διαδικασίες και αξιολόγηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Σχεδιασμός νέων υποδομών και ταμείο αντιπλημμυρικής προστασίας
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ιδρύσει νέο ταμείο χρηματοδότησης για κρίσιμα έργα, όπως φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης. Επιδιώκεται η ταχεία εκτέλεση έργων σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Αττική, η Κρήτη και το νησιωτικό σύμπλεγμα που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας. Μάλιστα, το νέο Εθνικό Σχέδιο θέλει να αξιοποιήσει πολιτικές και τεχνολογίες που έχουν αποδώσει επιτυχώς σε χώρες όπως το Ισραήλ, με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων, την αξιοποίηση της αφαλάτωσης και την ανακύκλωση υδάτων.
Αυξανόμενες πιέσεις από κλιματική κρίση και καύσωνες
Το πακέτο μέτρων έρχεται εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που ανεβάζει τις θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα αποθέματα στους ταμιευτήρες υπέστησαν σημαντική μείωση καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων. Η Ελλάδα, στοχευόμενη από την κλιματική κρίση, αντιμετωπίζει πιέσεις που επηρεάζουν τόσο τον τουρισμό όσο και τον γεωργικό τομέα, με τις παλαιωμένες υποδομές να καθιστούν το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ.
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Στη χώρα υφίστανται σήμερα 1.327 έργα ύδρευσης που χρειάζονται επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το 2019, έχουν ήδη ολοκληρωθεί 278 έργα ύδρευσης με κόστος 356,4 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, μέσω του νέου πλαισίου, στοχεύει στην προτεραιοποίηση αυτών των επενδύσεων, δίνοντας έμφαση σε τεχνολογίες μείωσης απωλειών ύδατος και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας λειτουργίας των εταιρειών.
Νέες πολιτικές για εξοικονόμηση και αυστηρότερη τιμολογιακή πολιτική
Η διαχείριση των υδάτων θα συνοδευτεί από εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή αυστηρότερης τιμολογιακής πολιτικής, ιδίως για τους μεγάλους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προώθηση της ορθολογικής χρήσης και στην αποσυμφόρηση της ζήτησης κατά τις κρίσιμες περιόδους ξηρασίας.
Το νέο Εθνικό Σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε τελική επεξεργασία και οι προτάσεις δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν. Ωστόσο, αποτελεί μια αναγκαία και εκτεταμένη προσπάθεια συνολικής αναδιοργάνωσης της χώρας απέναντι στο σοβαρότατο οικολογικό και κοινωνικό πρόβλημα της λειψυδρίας. Η αποφασιστικότητα και η χρηματοδότηση θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος, με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία του υδάτινου πλούτου που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.
- Amy Winehouse: Σαν σήμερα σβήνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του 21ου αιώνα
- Βάσεις 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν σταθερότητα με μικρές μεταβολές ανά πεδίο
- Γερμανία και Βρετανία ανάβουν το πράσινο φως για πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία
- Λειψυδρία: Νέο Εθνικό Σχέδιο και ριζική αναδιοργάνωση των εταιρειών ύδρευσης
- Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο AnatropiNews/ Πόλεις σε ανισορροπία: Πώς το περιβάλλον και οι ανισότητες πλήττουν την υγεία μας