Η αμφισβήτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου
Με αφορμή τις πρόσφατες προαγωγές αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε έντονη αμφισβήτηση για το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη μυστική ψηφοφορία των δικαστών για την προεπιλογή των προς προαγωγή συναδέλφων τους. Η Ένωση επισημαίνει πως δικαστές με άρτια νομική κατάρτιση και που είχαν πρωτεύσει στην ψηφοφορία δεν κρίθηκαν ικανοί για τις θέσεις των αντιπροέδρων του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι το ΦΕΚ 2693/22-7-2025 επιβεβαιώνει πως «στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται», καθώς η ίδια η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον νόμο για τη μυστική ψηφοφορία φαίνεται να ακυρώνει στην πράξη την εφαρμογή του. Το νομοθετικό πλαίσιο που εισήχθη πέρσι με τον νόμο 5123/2024 είχε ως στόχο να δώσει στους δικαστές ρόλο στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και να ευθυγραμμίσει τη χώρα μας με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα, η εφαρμογή του νόμου εξέθεσε αρεοπαγίτες με κορυφαίο κύρος που δεν προχώρησαν στις θέσεις αντιπροέδρων, προκαλώντας απορίες και διαμαρτυρίες εντός και εκτός δικαστικού σώματος. Η Ένωση υποστηρίζει πως ο νόμος χρησιμοποιείται επιλεκτικά όταν τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις προτιμήσεις της κυβέρνησης, ζητώντας την κατάργησή του και καλώντας σε «αυτοπεριορισμό της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα».
Η έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απάντησε με σκληρό ύφος στην ανακοίνωση της Ένωσης, απορρίπτοντας το αίτημα για κατάργηση του νόμου και αυτοπεριορισμό της εκτελεστικής εξουσίας. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πάμε από κράτος συντεταγμένης Πολιτείας σε κράτος δικαστών» και υπογράμμισε ότι η αυτονόμηση της δικαστικής εξουσίας θα οδηγούσε σε καθεστώς άσχετο με τη δημοκρατία.
Στη Βουλή, ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε πως οι επιλογές των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων δεν έχουν σχέση με επαγγελματικά σωματεία και ότι η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως από την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία χωρίς να εκλείπει το δημοκρατικό πολίτευμα, που βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία. Υπογράμμισε πως η νομιμοποίηση της δικαιοσύνης περνά μέσα από τη Βουλή και την κυβέρνηση που εκφράζουν τον λαό.
Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε πως όλες οι επιλογές έγιναν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, συνδυάζοντας τη γνώμη της Βουλής και της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις 12 καλύτερες χώρες από την άποψη συστάσεων για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γιώργος Φλωρίδης κάλεσε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής συσχετισμών που υπονόμευαν τον κοινοβουλευτισμό και την εκτελεστική εξουσία. Η ένταση ανάμεσα στην Ένωση και το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει τις διαφωνίες γύρω από τον ρόλο της δικαστικής ηγεσίας και τη διαδικασία επιλογής της στην ελληνική δημοκρατία.
- Σταθερά πάνω από τους 40°C η θερμοκρασία – Καύσωνας διαρκείας μέχρι την Κυριακή
- Μητσοτάκης: Συνέντευξη-απάντηση σε Καραμανλή, Σαμαρά, Τσίπρα, Ανδρουλάκη
- Ένταση στη Δικαιοσύνη γύρω από τις προαγωγές Αρεοπαγιτών: Αντιπαράθεση Ενώσεων δικαστών και Υπουργείου
- Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες: Η Ελλάδα στο Θρόνο της Υδατοσφαίρισης Γυναικών
- Ισραηλινός ιστορικός κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα