Βυθισμένη σε ένα σύννεφο τοξικού καπνού ξύπνησε η Μυτιλήνη το πρωί της Τρίτης, καθώς στις 03:00 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο χωριό Παναγιούδα, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.
Η φωτιά εξαπλώθηκε εξαιρετικά γρήγορα λόγω της μεγάλης ποσότητας εύφλεκτων υλικών, κυρίως πλαστικών, προκαλώντας έντονη αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη. Παράλληλα, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε μήνυμα «112» στις 6:00 το πρωί, καλώντας τους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, αποφεύγοντας κάθε έκθεση στους καπνούς.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες του Δήμου και εθελοντές επιχείρησαν ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί σε γειτονικές επιχειρήσεις και παρακείμενους ελαιώνες. Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου – Λήμνου ανέφερε πως η ένταση της φωτιάς ήταν πρωτοφανής λόγω των υλικών που καίγονταν, ενώ οι προσπάθειες εστιάστηκαν στο να περιοριστεί μέσα στον περιφραγμένο χώρο της επιχείρησης.
Η περίπτωση της Λέσβου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το έκτο εργοστάσιο ανακύκλωσης που πλήττεται από μεγάλη πυρκαγία μέσα στον Ιούλιο:
- 12 Ιουλίου: Εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Ριτσώνα
- 11 & 14 Ιουλίου: Δύο φωτιές στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, δυτική Θεσσαλονίκη
- 14 Ιουλίου: Εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη
- 21 Ιουλίου: Εργοστάσιο ανακύκλωσης εξαρτημάτων ψυγείων στον Ασπρόπυργο
Πρόκειται για μια αλληλουχία περιστατικών που συνοδεύονται από σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον: Τοξικά σωματίδια αιωρούνται σε κατοικημένες περιοχές, ενώ κάθε φορά ενεργοποιείται προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για αποφυγή έκθεσης, με τους ειδικούς να προτείνουν παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, χρήση φίλτρων, και αποφυγή κάθε εξόδου μέχρι τον πλήρη καθαρισμό της ατμόσφαιρας.
Η συχνότητα των περιστατικών προκαλεί ανησυχία στην Πυροσβεστική και τις τοπικές αρχές: Ταυτόχρονη εμφάνιση διάσπαρτων, μεγάλων πυρκαγιών σε αποθήκες και μονάδες ανακύκλωσης δεν έχει προηγούμενο, ενώ πληθαίνουν οι εικασίες για το ρόλο εύφλεκτων ή και επικίνδυνων υλικών (όπως μπαταρίες, ηλεκτρονικά απόβλητα) στη γένεση ή την επέκταση των πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται άλλα αίτια.
“Οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες. Η επαναλαμβανόμενη καύση αποβλήτων δημιουργεί νέφη επικίνδυνων ουσιών, ασκώντας πίεση σε τοπικούς πληθυσμούς και δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Πολιτείας,” αναφέρουν ειδικοί της δημόσιας υγείας.
Εν μέσω τουριστικής και θερινής περιόδου, οι πολυάριθμες φωτιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης αναδεικνύουν ανεπαρκή πρόληψη, αλλά και ανάγκη αυστηρότερης διαχείρισης επικίνδυνων υλικών, ενημέρωσης των πολιτών και ελέγχου στις μονάδες. Η Ελλάδα, κατά το 2024–2025, γνωρίζει μια ανησυχητική έξαρση τέτοιων περιστατικών, που οπωσδήποτε απαιτούν συνολική επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας κρατικών και τοπικών δομών.
- JPMorgan: Ο οικονομικός γίγαντας «αγκαλιάζει» τα κρυπτονομίσματα – Δάνεια με εγγύηση Bitcoin και Ethereum
- Η ΕΕ απειλεί με «εμπορικό πυρηνικό όπλο» ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ
- Πρόταση Προανακριτικής από το ΚΚΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Σφοδρή επίθεση Κουτσούμπα σε κυβέρνηση και Ν.Δ.
- Σταύρος Ντάφης / Αυτό που άλλοτε συνέβαινε κάθε 30 χρόνια, πλέον το ζούμε κάθε καλοκαίρι»– Ο καύσωνας ως νέα κανονικότητα
- Εργοστάσια Ανακύκλωσης: Έξι πυρκαγιές μέσα σε έναν μήνα – Περιβαλλοντικός συναγερμό για τη φωτιά στη Λέσβο