Στην καθιέρωση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ενός στο Ιόνιο και ενός στο Αιγαίο Πέλαγος, προχώρησε επίσημα η Ελλάδα στις 21 Ιουλίου 2025, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιο αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της χώρας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η πρωτοβουλία υπαγορεύεται από αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στη Μεσόγειο σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
Η ελληνική θέση: “Το νομικό καθεστώς είναι ξεκάθαρο”
Η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων, που πλέον καλύπτουν πάνω από το 35% των χωρικών υδάτων της χώρας, βασίστηκε σε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της μηχανότρατας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τονίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε εντός πλαισίου ελληνικής κυριαρχίας, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από διεθνείς συνθήκες, και ότι οι αναφορές περί “κλειστών ή ημίκλειστες θαλασσών” είναι “εντελώς ανεδαφικές”.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει μεταξύ των δύο χωρών: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου. “Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η τουρκική αντίδραση: “Μονομερείς ενέργειες & αμφισβητούμενα σημεία”
Από την πλευρά της, η Άγκυρα αντέδρασε έντονα, επαναλαμβάνοντας ότι η ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο “δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα” έναντι των ζητημάτων κυριαρχίας – ιδίως σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων, κατά την τουρκική άποψη, η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητεί να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες στις “κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες” Αιγαίο και Μεσόγειο, καλεί σε συνεργασία των παράκτιων κρατών στα περιβαλλοντικά, και δηλώνει ανοιχτό “να ανακοινώσει δικά του σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της”.
Πίσω από τις Δηλώσεις
Η συζήτηση για το καθεστώς των θαλάσσιων πάρκων έρχεται να προστεθεί στο διαρκές πλαίσιο αντιπαράθεσης για την κυριαρχία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελεί διαπραγματεύσιμο μέγεθος και δεν εντάσσεται στην ατζέντα των διεκδικήσεων.
Η πρωτοβουλία για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα εντάσσεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας προς τον ευρωπαϊκό στόχο προστασίας του 30% των θαλασσών ως το 2030, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις βαθύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η υπόθεση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων αποδεικνύεται σταυροδρόμι περιβαλλοντικής και διεθνούς πολιτικής διαχείρισης, με φόντο την αδιάλειπτη ελληνοτουρκική διαφωνία για το Αιγαίο. Ενδεικτική και διδακτική της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζουν τα κράτη, όταν το παγκόσμιο ζητούμενο της προστασίας φύσης τέμνεται με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και γεωπολιτικής ισχύος.
- Το ΣΕΦ για 49 χρόνια στην ΚΑΕ Ολυμπιακός: Ιστορική συμφωνία και προοπτικές ανάπτυξης
- Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο: Έντονη αντίδραση της Τουρκίας – Σαφής απάντηση της Ελλάδας
- Δημήτρης Παπαϊωάννου / Κλιμακώνεται ο καύσωνας διαρκείας από αύριο
- Δυσκοιλιότητα: Πότε το έντερο «μπλοκάρει» και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό
- Ιστορικός Άθλος! Η Εθνική Γυναικών στο Πόλο στον Τελικό του Παγκοσμίου για 2η Φορά