Μια πρόσφατη έρευνα της YouGov αποκαλύπτει πως λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν απειλή τη Ρωσία.
Η έρευνα της YouGov: Τι αποκαλύπτει για τη γερμανική κοινή γνώμη
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), μόνο το 49% των Γερμανών θεωρούν ότι η Ρωσία αποτελεί στρατιωτική απειλή για τη χώρα τους. Το εύρημα αυτό έρχεται σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και αναταραχών στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά δείχνει μια κοινωνία που δεν βλέπει ενιαία την κατάσταση.
Το ποσοστό που θεωρεί τη Ρωσία σημαντική απειλή
Περίπου το 13% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Μόσχα αποτελεί «πολύ σημαντική» απειλή, ενώ το 36% κρίνει την απειλή ως «αξιοσημείωτη». Δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς πολίτες εστιάζουν σε μια υψηλή ή μετρίως υψηλή εκτίμηση κινδύνου από τη Ρωσία.
Πόσοι δεν βλέπουν κανέναν κίνδυνο από τη Μόσχα
Αντιθέτως, το 30% θεωρεί τη ρωσική απειλή ήσσονος σημασίας, ενώ το 14% δεν βλέπει καμία απολύτως απειλή. Το υπόλοιπο ποσοστό δεν εξέφρασε ξεκάθαρη θέση. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει μια κοινωνία διχασμένη στο πώς αντιλαμβάνεται τον διεθνή ρόλο της Ρωσίας, ακόμα και μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πολιτικά στρατόπεδα και αντίληψη της απειλής: Μεγάλες διαφορές
Η δημοσκόπηση επισημαίνει σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους διαφορετικών πολιτικών κομμάτων. Οι στάσεις ποικίλουν έντονα, υποδηλώνοντας ότι η αντίληψη της απειλής από τη Ρωσία δεν είναι μόνο γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά και βαθιά πολιτικό.
Πώς αντιδρούν οι ψηφοφόροι CDU/CSU, SPD και Πράσινων
Μεταξύ 58% και 62% των υποστηρικτών των παραδοσιακών κομμάτων, δηλαδή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων, θεωρούν ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντική ή πολύ σημαντική απειλή. Οι ψηφοφόροι αυτοί δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν σκληρότερη στάση έναντι της Μόσχας.
Η στάση των υποστηρικτών της AfD
Η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως όταν πρόκειται για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Εκεί, το 65% θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή μικρής σημασίας ή καθόλου απειλή, ενώ μόνο το 29% αναγνωρίζει κάποιο επίπεδο κινδύνου. Πρόκειται για ένα πολιτικό κοινό με παραδοσιακά φιλορωσικές τάσεις, που συχνά αμφισβητεί τη δυτική οπτική.
Οι απόψεις των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ
Αντίστοιχη στάση διατηρούν οι ψηφοφόροι της νεοσύστατης Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 33% βλέπει απειλή από τη Ρωσία, ενώ το 51% δεν διακρίνει κανέναν κίνδυνο. Η BSW, αν και ακόμα εκτός κοινοβουλίου, φαίνεται να συγκεντρώνει ένα κοινό που δεν υιοθετεί τον αντιρωσικό λόγο.
Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του Die Linke
Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) εμφανίζεται διχασμένο. Το 48% των υποστηρικτών του βλέπει τη Μόσχα ως απειλή, ενώ το 47% έχει την αντίθετη άποψη. Η ιδεολογική πολυμορφία του κόμματος αντανακλάται και στα δεδομένα της δημοσκόπησης.
Πιθανοί λόγοι για τη χαμηλή ανησυχία απέναντι στη Ρωσία
Ποιοι είναι οι λόγοι που εξηγούν αυτό το χαμηλό επίπεδο ανησυχίας, παρά τα συνεχή γεγονότα και τις εντάσεις;
Ο ρόλος της απόστασης από την Ουκρανική κρίση
Η Γερμανία, αν και σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η γεωγραφική και συναισθηματική «απόσταση» ίσως δημιουργεί την αίσθηση ότι η απειλή είναι θεωρητική και όχι άμεση.
Η επιρροή των ΜΜΕ και της πολιτικής ρητορικής
Η στάση των μέσων ενημέρωσης και της εσωτερικής πολιτικής ρητορικής επηρεάζει την κοινή γνώμη. Σε ορισμένα ΜΜΕ, η Ρωσία παρουσιάζεται με πιο ουδέτερους όρους, μειώνοντας την αίσθηση κινδύνου.
Το πολιτικό φάσμα και η γενικότερη στάση προς το ΝΑΤΟ
Κόμματα και ομάδες πολιτών με αντινατοϊκή στάση συνήθως υποβαθμίζουν τη ρωσική απειλή. Αυτό ενισχύεται από τη διάχυτη δυσπιστία προς τις ΗΠΑ, που οδηγεί σε ηπιότερη στάση έναντι της Μόσχας.
Σύγκριση με προηγούμενες έρευνες: Υποχώρηση ή σταθερότητα;
Σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης, το ποσοστό όσων θεωρούν τη Ρωσία απειλή έχει ελαφρώς μειωθεί. Ενώ στην αρχή της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης η ανησυχία ήταν εντονότερη, σήμερα φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά.
Αντίκτυπος στη γερμανική εξωτερική πολιτική
Η στάση της κυβέρνησης Σολτς έναντι της Ρωσίας
Η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς έχει υποστηρίξει την Ουκρανία και έχει διατηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, η κοινή γνώμη φαίνεται να διατηρεί αποστάσεις από αυτήν την πολιτική, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ εσωτερικής πίεσης και εξωτερικών δεσμεύσεων.
Η επίδραση της κοινής γνώμης στη χάραξη πολιτικής
Εφόσον η πλειοψηφία δεν βλέπει έντονη απειλή, υπάρχει ο κίνδυνος χαλάρωσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ειδικά σε περιόδους οικονομικών πιέσεων και κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Η Γερμανία φαίνεται να διχάζεται εσωτερικά ως προς τη στάση της έναντι της Ρωσίας. Η πορεία των εξελίξεων θα εξαρτηθεί τόσο από εξωτερικά γεγονότα, όσο και από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η διαχείριση αυτής της αντίφασης θα αποτελέσει κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση.
Η έρευνα της YouGov δεν είναι απλώς μια στατιστική αποτύπωση· είναι αντανάκλαση ενός κοινωνικού και πολιτικού σταυροδρομιού για τη Γερμανία. Μια χώρα διχασμένη, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διεθνή της ευθύνη και στις εσωτερικές της ανασφάλειες.
- Πακέτο-ανάσα 1,5 δισ. ευρώ από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Ποιες ελαφρύνσεις έρχονται
- Το 49% των Γερμανών βλέπουν απειλή από τη Ρωσία
- Προ των πυλών ο παρατεταμένος καύσωνας
- Felix Baumgartner: Το τελευταίο άλμα του ανθρώπου που τόλμησε το ακατόρθωτο
- 80 χρόνια μετά: Το Πότσνταμ παραμένει σημείο αναφοράς – Η μέρα που χαράχθηκε η μεταπολεμική Ευρώπη