Τουρκία: Ενισχύει τον στόλο της με νέα γεωτρύπανα – Προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
Η Τουρκία προσθέτει δύο νέα γεωτρύπανα υψηλής τεχνολογίας στον στόλο της. Δείτε τι σημαίνει η κίνηση αυτή για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι νέες προσθήκες στον τουρκικό ενεργειακό στόλο
Η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει στρατηγικά στον τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας τη ναυτική της παρουσία με δύο νέα γεωτρύπανα βαθέων υδάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως μέρος της επιδίωξης κυριαρχίας στην περιοχή της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».
Τα δύο νέα γεωτρύπανα βαθέων υδάτων
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την προσθήκη δύο νέας γενιάς γεωτρητικών σκαφών, με υψηλή τεχνολογία και δυνατότητες ερευνών σε μεγάλα βάθη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Με αυτό το σημαντικό βήμα, ενισχύουμε περαιτέρω την παρουσία μας στα βαθιά νερά, επεκτείνοντας την εξερευνητική και παραγωγική μας ικανότητα.»
Οι δηλώσεις Μπαϊρακτάρ και η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Η ρητορική του Μπαϊρακτάρ εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής θαλάσσιας στρατηγικής, γνωστής ως Mavi Vatan, η οποία προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Η δήλωσή του ότι η Τουρκία πλέον διαθέτει στόλο παγκόσμιας κλάσης ενισχύει αυτή την αφήγηση.
Η τεχνολογική αναβάθμιση και η παγκόσμια κατάταξη
Στόχος η κατάταξη στους τέσσερις ισχυρότερους στόλους
Με τις νέες προσθήκες, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία κατατάσσεται ανάμεσα στους τέσσερις ισχυρότερους στόλους παγκοσμίως στον τομέα των γεωτρήσεων. Αυτό ενισχύει τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη.
Δυνατότητες, ικανότητες και επιχειρησιακή ετοιμότητα
Τα νέα γεωτρύπανα διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, ικανές να φτάνουν σε πολύ μεγάλα βάθη, επιτρέποντας εξορύξεις ακόμη και σε αχαρτογράφητες περιοχές, ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της Άγκυρας.
Αναλύσεις και προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο
Ο 26ος μεσημβρινός και το σενάριο «μοιρασιάς» των νησιών
Σε μια προκλητική ανάλυση που μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, προτείνεται η «μοιρασιά» του Αιγαίου στη βάση του 26ου μεσημβρινού, όπου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει – σύμφωνα με την άποψη αυτή – να περάσουν υπό τουρκική κυριαρχία. Τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζονται από πλήρη αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου.
Πώς σχολιάζεται η ελληνική παρουσία στο Ανατολικό Αιγαίο
Παρουσιάστρια και αναλυτές υποστήριξαν πως η Ελλάδα δεν έχει όφελος από τη διατήρηση κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πως η τουριστική κίνηση εξαρτάται από την Τουρκία, προκαλώντας έντονη αντίδραση στα ελληνικά ΜΜΕ.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η γεωστρατηγική πρόκληση
Η επιδίωξη του «ατσάλινου τόξου» στην Αν. Μεσόγειο
Καθηγητές και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη, αλλά και μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Συρία, η Τουρκία σχεδιάζει ένα «ατσάλινο τόξο» κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας και η απάντησή της
Η Ελλάδα έχει απορρίψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως παράνομο και αντισυνταγματικό με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ έχει κινηθεί διπλωματικά τόσο εντός Ε.Ε. όσο και σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Οι εξελίξεις με τη Συρία και οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης
Η Τουρκία ετοιμάζει και νέο διπλωματικό άνοιγμα προς τη Συρία, στοχεύοντας σε συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αυτή η πρωτοβουλία ενδέχεται να συμπληρώσει το γεωπολιτικό της παζλ, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το καλώδιο Ισραήλ – Κρήτης και η ένταση στην περιοχή
Το σχέδιο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων από το Ισραήλ προς την Κρήτη ερμηνεύεται στην Άγκυρα ως αντιτουρκική στρατηγική κίνηση. Τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι το έργο αυτό, συνδυαζόμενο με ελληνική ναυτική παρουσία, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή.
Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και η τουρκική αντίδραση
Τι στέλνει η Ελλάδα και με ποια αιτιολογία
Η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης στη Λιβύη, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.
Η τουρκική οπτική περί «προβοκάτσιας»
Η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει την αποστολή αυτή προβοκατόρικη, θεωρώντας ότι πρόκειται για απόπειρα υπονόμευσης του τουρκολιβυκού μνημονίου και αλλαγής του στρατιωτικού status quo.
Πού βαδίζει η Ανατολική Μεσόγειος; Σενάρια σύγκρουσης και διπλωματίας
Η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει πεδίο ανταγωνισμών, με διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια να εναλλάσσονται. Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για ενίσχυση της παρουσίας της, συνδυαζόμενες με την προκλητική ρητορική, επιτείνουν το κλίμα αστάθειας.
Η Τουρκία με τη νέα ενίσχυση του στόλου της και την επιθετική ρητορική φαίνεται να επιδιώκει ενεργειακή αυτονομία και γεωπολιτική κυριαρχία. Όμως, οι κινήσεις αυτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης, ειδικά σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Η διεθνής κοινότητα και οι περιφερειακοί δρώντες καλούνται να κρατήσουν ισορροπίες ειρήνης και νομιμότητας.
Πηγή: skai.gr