Δέκα χρόνια μετά την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το ενδιαφέρον γύρω από την καταγραφή και αποτύπωση του διαλόγου εκείνης της ημέρας παραμένει αμείωτο.
Η εν λόγω σύσκεψη, διάρκειας περίπου επτά ωρών, ακολούθησε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο οποίο ο ελληνικός λαός απάντησε με ηχηρό «Όχι» στις προτάσεις των δανειστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, και αποτέλεσε σημείο καμπής στη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής για τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα αριθμούν σε 110 σελίδες και φωτίζουν τη βούληση για συναίνεση αλλά και τις αντιφάσεις που σημάδευαν την ελληνική πολιτική σκηνή εκείνη την περίοδο, καταρρίπτοντας τον μύθο της μονομερούς ευθύνης ενός μόνο πολιτικού χώρου για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Ασάφειες, διαφωνίες και η απουσία (;) του ηχητικού αρχείου
Παρά την πλήρη καταγραφή σε γραπτή μορφή, η υπόθεση περιπλέκεται όσον αφορά το συνοδευτικό ηχητικό υλικό των συζητήσεων, το οποίο παραμένει άφαντο έως σήμερα, με σοβαρές αντιφάσεις και δηλώσεις που δίνουν αντικρουόμενα μηνύματα.
Έγγραφο του πρώην γενικού γραμματέα της Προεδρίας, Γεώργιου Γεννηματά, αποκαλύπτει ότι η Γενική Γραμματεία ουδέποτε παρέλαβε είτε την έντυπη μορφή των πρακτικών είτε το ηχητικό αρχείο για τη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου, ενώ αντίθετα το ηχητικό συνοδεύει πάντα τα πρακτικά όλων των υπολοίπων Συμβουλίων Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο.
Η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι ουδέποτε εμπεδώθηκε στη διάθεσή της το ηχητικό υλικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε σε δήλωσή του ότι τα πρακτικά τηρήθηκαν από στενογράφους της Βουλής και αποσταλθηκαν στην Προεδρία, ωστόσο δεν συνοδεύτηκαν από ηχητικό τεκμήριο, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα για την ύπαρξη ή όχι αυτής της ηχητικής καταγραφής.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του κ. Γεννηματά, πρακτικά (γραπτά και ηχητικά) υποστηρίζεται ότι παραδόθηκαν στο ιδιαίτερο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους στενογράφους της Βουλής, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και εγείρει το ερώτημα ποια από τις δύο εκδοχές είναι αληθής.
Το χάσμα στην τεκμηρίωση και οι διευκρινίσεις της Βουλής
Η βουλευτική στενογραφική υπηρεσία, αν και αποδείχθηκε υπεύθυνη για την καταγραφή της συνεδρίασης, λειτουργεί υπό τις εντολές της Προεδρίας και όχι της Βουλής. Οι αρμόδιοι κύκλοι της Βουλής τονίζουν ότι δεν είχαν γνώση ούτε του αιτήματος για την καταγραφή ούτε για το τι παρέδωσαν οι στενογράφοι, παρουσιάζοντας τη Βουλή ουσιαστικά ως αποκομμένη από αυτή τη διαδικασία.
Οι στενογράφοι, όταν καλούνται από την Προεδρία, οφείλουν εμπιστευτικότητα και υποβάλλουν αναφορά αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να υπόκεινται σε οποιαδήποτε επίβλεψη ή έλεγχο από τον Πρόεδρο ή τα όργανα της Βουλής.
Το μυστήριο του χαμένου ηχητικού
Η πρακτική διατήρησης ηχητικών αρχείων των συνομιλιών πολιτικών αρχηγών και θεσμικών συσκέψεων ξεκινά από την εποχή Καραμανλή, με κασέτες να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια της Προεδρίας, οι οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί ώστε να διατηρηθεί ο πλούτος της μνήμης. Ωστόσο, το ηχητικό υλικό της 6ης Ιουλίου 2015 δεν έχει εντοπιστεί, παρά την τεκμηριωμένη ύπαρξη της καταγραφής, γεγονός που δημιουργεί το αίνιγμα και εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές συζητήσεις εκείνης της κρίσιμης νύχτας.
Σήμερα, η απουσία του ηχητικού αρχείου λειτουργεί ως «μαύρη τρύπα» στην ιστορία της οριακής εκείνης σύσκεψης που σημάδεψε την πορεία της Ελλάδας απέναντι στην οικονομική και πολιτική κρίση – και προκαλεί εύλογες απορίες ως προς την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Οι μνήμες που συγκρούονται και το αίτημα για πλήρη διαφάνεια
Η αποκάλυψη των πρακτικών έχει ήδη αναζωπυρώσει το δημόσιο διάλογο περί συναίνεσης, ευθυνών και εθνικής γραμμής, ενώ η διαφωνία σχετικά με το ηχητικό αρχείο εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας και υπευθυνότητας θεσμικών φορέων. Δέκα χρόνια μετά, οι μνήμες συγκρούονται και οι παράμετροι παραμένουν θολές, με πολλούς να επιζητούν πλήρη διαφάνεια και αποσαφήνιση των γεγονότων για να αποδοθεί η ιστορική αλήθεια στην κρίσιμη στιγμή που κρίθηκε το μέλλον της χώρας.
Ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, έχει εκφράσει τη βεβαιότητα πως τα γραπτά πρακτικά καλύπτουν μόνο ένα μέρος της συνολικής συζήτησης, γεγονός που σηματοδοτεί μια διευρυμένη ανάγκη για πλήρη τεκμηρίωση και διερεύνηση.
Η δημοσίευση των πρακτικών και η ανάδειξη των μυστηρίων γύρω από αυτά λειτουργούν ως υπενθύμιση της πολύπλοκης και επώδυνης περιόδου που διαμόρφωσε την πολιτική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης.
- Οι πολίτες της ΕΕ λένε «όχι» στους εξοπλισμούς – Ζητούν επενδύσεις σε υγεία, παιδεία και περιβάλλον
- Το μυστήριο των πρακτικών του κρίσιμου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 2015: Αποκαλύψεις, αντιφάσεις και το χαμένο (;) ηχητικό
- Η ΕΕ ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- Μικρό διάλειμμα πριν τον καύσωνα: Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή – Στους 44°C από Δευτέρα
- Με δικαστήρια απειλεί τη Wall Street Journal ο Τραμπ για επιστολή σε άλμπουμ του Τζέφρι Επστάιν