Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων – Αρχηγικό ρόλο σε αστυνομικό τελώντα σε διαθεσιμότητα – Καταθέσεις εκατομμυρίων και «σβησμένα» μηνύματα σε κρυφές εφαρμογές
Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών λειτουργούσε με τη συμμετοχή αστυνομικών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Με βάση τη δικογραφία, τέσσερις ένστολοι, μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων, εμπλέκονται άμεσα σε δράσεις της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αποκόμιζε τεράστια κέρδη, άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και σοβαρά ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν να δρουν επί σειρά ετών τέτοιες ομάδες ανενόχλητες, χρησιμοποιώντας ακόμα και κατασχεμένα ναρκωτικά για μεταπώληση.
Το χρονικό της αποκάλυψης – Από καταγγελία σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμες καταγγελίες που αφορούσαν δύο αστυνομικούς. Ο ένας υπηρετούσε στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά προϋπηρεσία σε υπηρεσία δίωξης εγκλήματος. Οι πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια των Εσωτερικών Υποθέσεων οδήγησαν σε εκτεταμένη παρακολούθηση, διασταύρωση στοιχείων και, τελικά, στην οργάνωση επιχείρησης σύλληψης.
Στις 17 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις σε Αττική και Μύκονο, με τη συμμετοχή ειδικών μονάδων. Οι κατηγορίες αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία, εμπορία επιρροής, και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Η δομή του κυκλώματος – Αρχηγικό ρόλο αστυνομικού σε διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο αρχηγός του κυκλώματος ήταν αστυνομικός τελών σε διαθεσιμότητα, ο οποίος φέρεται να είχε την ευθύνη της προμήθειας ναρκωτικών, της συντονισμένης διακίνησης και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών (Signal, Viber), ενώ τα μηνύματα διαγράφονταν άμεσα. Η χρήση προπληρωμένων κινητών, ψεύτικων στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών τρίτων προσώπων ήταν κανόνας, προκειμένου να καλύπτεται η δραστηριότητά τους.
Τραπεζικοί λογαριασμοί με εκατομμύρια – Η διαδρομή του μαύρου χρήματος
Τα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία ήρθαν από την οικονομική διερεύνηση. Στον τραπεζικό λογαριασμό του φερόμενου ως αρχηγού βρέθηκαν καταθέσεις 3.837.943,34 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, στη σύντροφό του – η οποία επίσης κατηγορείται – εντοπίστηκαν καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Η νομιμοποίηση εσόδων γινόταν μέσω καταθέσεων μετρητών και τραπεζικών μεταφορών από τρίτους, με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης των χρημάτων. Σημειώνεται ότι η διαδρομή του χρήματος ήταν απόλυτα ενορχηστρωμένη, ενώ εμπλέκονταν ακόμη 13 επιπλέον άτομα, ανάμεσά τους και ένας ακόμα αστυνομικός.
Πώς δρούσε το κύκλωμα – Καθήκοντα και ρόλοι των εμπλεκομένων
Η οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με τον αστυνομικό-αρχηγό στην κορυφή. Από κάτω, έξι ακόμα μέλη είχαν αναλάβει:
- Μεταφορές ναρκωτικών
- Αξιολόγηση ποιότητας ουσιών
- Εύρεση χρηματοδότησης
- Επαφές με άλλους διακινητές
- Διαχείριση χρηματικών ροών
Δύο αστυνομικοί είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστική δράση. Ο πρώτος, υπηρετών στη Μύκονο, φέρεται να συντόνιζε τη χρηματοδότηση αγοράς ναρκωτικών, ενώ ο δεύτερος, από την Αττική, προμήθευε σημαντικές ποσότητες στον αρχηγό και παρείχε συμβουλές διαχείρισης του κυκλώματος.
Υπηρεσιακή ιδιότητα ως εργαλείο εγκλήματος – Ο ρόλος του Αξιωματικού
Εξίσου σοβαρή είναι η εμπλοκή Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αξιοποίησε την πρόσβασή του σε αποθήκες κατασχεμένων ουσιών. Φέρεται να υπεξαιρούσε ποσότητες ναρκωτικών και να τις παρέδιδε για επαναπώληση μέσω μεσάζοντα, ο οποίος τα διοχέτευε στο κεντρικό δίκτυο διανομής.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. – Ναρκωτικά, χρήματα και οπλισμός
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης σε Μύκονο και Αττική κατασχέθηκαν:
- 4,3 κιλά κοκαΐνης
- Ζυγαριές ακριβείας
- 14 κινητά τηλέφωνα
- 20.900 ευρώ σε μετρητά
- 13 φυσίγγια
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τη σοβαρότητα των κατηγοριών και επιβεβαιώνουν την πολυεπίπεδη δράση της οργάνωσης.
Το κοινωνικό και ηθικό σοκ – «Καθεστώς ασυδοσίας» στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.;
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη, καθώς αποκαλύπτει ότι άτομα επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου, είχαν μετατραπεί σε επαγγελματίες διακινητές. Το γεγονός ότι μέλη της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούσαν εκ των έσω ως μηχανισμοί προώθησης ναρκωτικών θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την επάρκεια των εσωτερικών ελέγχων και της εποπτείας στο Σώμα.
Οι κατηγορίες και τα επόμενα βήματα της δικαιοσύνης
Οι συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, ενώ έχει σχηματιστεί εκτενής δικογραφία για:
- Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
- Δωροληψία
- Εμπορία ναρκωτικών
- Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
- Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου
Η ανάκριση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς ένα άτομο αναζητείται, ενώ ενδέχεται να προκύψουν νέες συλλήψεις.
- Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας
- Σκάνδαλο μεγατόνων στην ΕΛ.ΑΣ.: Αστυνομικοί-μέλη κυκλώματος ναρκωτικών με έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ
- Κατάθεση-φωτιά για το φονικό στην Αγία Παρασκευή – Η πρώην σύζυγος φέρεται ως εγκέφαλος
- Κύμα αντιδράσεων για τις νέες χρεώσεις στα ATM της Πειραιώς
- Συναγερμός στην Πατησίων: Φωτιά σε διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη – Άμεση επέμβαση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας