Το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας απέρριψε το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη, παρότι η εισαγγελέας είχε προτείνει θετικά. Δείτε αναλυτικά την αιτιολογία της απόφασης και τις επιπτώσεις.
Η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας να απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη προκαλεί έντονες συζητήσεις στον νομικό και πολιτικό κόσμο. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην βουλευτής και καταδικασμένος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, είχε υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία.
Η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας
Πλειοψηφία 2-1: Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 2 κατά και 1 υπέρ. Η πλειοψηφία στάθηκε αρνητικά απέναντι στο αίτημα του Κασιδιάρη, επικαλούμενη συγκεκριμένα γεγονότα και δεδομένα που προέκυψαν κατά την εξέταση του φακέλου του.
Ο ρόλος της προέδρου και η μειοψηφία
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου μειοψήφησε. Εκτίμησε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση, στοιχείο που τονίζει τον προβληματισμό και τη διχογνωμία που επικρατεί στην υπόθεση.
Η αιτιολογία της απόρριψης
Η σημασία της πρόσφατης ανάρτησης Κασιδιάρη
Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική απόφαση φαίνεται πως έπαιξε μια πρόσφατη ανάρτηση του Κασιδιάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δικαστές της πλειοψηφίας ερμήνευσαν την ανάρτηση ως ένδειξη διατήρησης των ίδιων ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων, κάτι που, κατά την κρίση τους, καθιστά πρόωρη την αποφυλάκισή του.
Νομική βάση της απόφασης
Η απόφαση βασίζεται στον Ποινικό Κώδικα, όπου ορίζεται ότι η υφ’ όρον απόλυση δεν αποτελεί απόλυτο δικαίωμα, αλλά υπόκειται σε αξιολόγηση της συνολικής στάσης του κρατουμένου. Η κρίση περί “μη μεταμέλειας” υπερίσχυσε της κατά τα άλλα άψογης πειθαρχικής του εικόνας.
Η εισαγγελική πρόταση και τα επιχειρήματά της
Τήρηση ποινής και καλή διαγωγή
Η εισαγγελέας είχε αντίθετη γνώμη. Πρότεινε θετικά, υποστηρίζοντας ότι ο Κασιδιάρης έχει εκτίσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα και δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Νομικά κριτήρια αποφυλάκισης
Η εισαγγελική εισήγηση τόνισε ότι ο πρώην βουλευτής πληροί πλήρως τα νόμιμα κριτήρια και δεν συντρέχουν λόγοι διακινδύνευσης της κοινωνικής ειρήνης σε περίπτωση αποφυλάκισης.
Συγκριτική ανάλυση με άλλες αποφυλακίσεις
Ηλία Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς: Παράλληλες υποθέσεις
Λίγες μόλις ημέρες πριν, το ίδιο Συμβούλιο είχε εγκρίνει τα αιτήματα αποφυλάκισης των Ηλία Παναγιώταρου και Χρήστου Παππά, επίσης καταδικασμένων για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό γεννά εύλογες απορίες και συγκρίσεις.
Κοινά και διαφορές με την υπόθεση Κασιδιάρη
Σε αντίθεση με τον Κασιδιάρη, για τους Παναγιώταρο και Παππά δεν υπήρχαν πρόσφατα δημόσια δείγματα μη μεταμέλειας, όπως η επίμαχη ανάρτηση. Αυτό ίσως αποτέλεσε το καθοριστικό διαφοροποιητικό στοιχείο για το Συμβούλιο.
Περιοριστικοί όροι σε προηγούμενες αποφυλακίσεις
Απαγόρευση εξόδου και τακτική αναφορά
Και στους δύο αποφυλακισθέντες επεβλήθησαν αυστηροί περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και μηνιαία εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα. Οι όροι αυτοί συνιστούν μέσο ελέγχου και παρακολούθησης.
Εφαρμογή σε μελλοντικές περιπτώσεις
Είναι πιθανό πως, αν το Συμβούλιο ενέκρινε την αποφυλάκιση Κασιδιάρη, θα επέβαλλε παρόμοιους όρους. Ωστόσο, η ουσία της απόφασης δεν επικεντρώθηκε στους όρους, αλλά στο αν έπρεπε να αποφυλακιστεί συνολικά.
- Ο διευθυντής της Μοσάντ ζητά αμερικανική βοήθεια για μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα στην… Ινδονησία
- Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας
- Σκάνδαλο μεγατόνων στην ΕΛ.ΑΣ.: Αστυνομικοί-μέλη κυκλώματος ναρκωτικών με έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ
- Κατάθεση-φωτιά για το φονικό στην Αγία Παρασκευή – Η πρώην σύζυγος φέρεται ως εγκέφαλος
- Κύμα αντιδράσεων για τις νέες χρεώσεις στα ATM της Πειραιώς