Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas αποφάσισε σήμερα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δεύτερη πρόσφατη αποχώρηση θρησκευτικού εταίρου – του Ενωμένου Ιουδαϊσμού της Τορά (UTJ) – αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Κνεσέτ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός πλέον διαθέτει μόλις 50 από τις 120 έδρες.
Αφορμή η αντιπαράθεση για τη στρατιωτική θητεία
Η αποχώρηση του Shas οφείλεται σε διαφωνίες με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που στοχεύει σε αυστηρότερο καθεστώς στράτευσης για τους υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν σημαντικές εξαιρέσεις λόγω θρησκευτικών σπουδών. Το κόμμα θεωρεί πως το νομοσχέδιο παραβιάζει συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί και ζητά γενικευμένη απαλλαγή από τη θητεία για τους φοιτητές στα θρησκευτικά ινστιτούτα.
Στήριξη στο κοινοβούλιο αλλά αποχώρηση από την κυβέρνηση
Παρά την αποχώρησή του από το υπουργικό συμβούλιο, το Shas δεν πρόκειται, προς το παρόν, να υπονομεύσει τον συνασπισμό. Οι βουλευτές του κόμματος δηλώνουν ότι θα στηρίξουν ορισμένα νομοσχέδια, ώστε να μην προκαλέσουν άμεση κατάρρευση της κυβέρνησης, αν και η κυβέρνηση μειοψηφίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη λήψη αποφάσεων.
Πίεση εν μέσω διαπραγματεύσεων κατάπαυσης πυρός
Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το Ισραήλ διαπραγματεύεται με τη Χαμάς, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από 21 μήνες πολέμου. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της κυβέρνησης ενδέχεται να περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων στο θέμα, καθώς οι ακροδεξιοί εταίροι όπως ο Μπεν Γκβιρ θα πιέσουν για πιο σκληρή στάση.
Αντιπολίτευση: «Παντελής απουσία εξουσίας»
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παράνομη» λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον λαό ή να διαχειρίζεται κρίσιμες εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις. Κάλεσε σε πρόωρες εκλογές θεωρώντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμότητά της.
Προς εκλογές το 2026;
Η θερινή διακοπή της Κνεσέτ στα τέλη Ιουλίου δίνει στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση λίγες εβδομάδες για συζητήσεις και αναζήτηση νέων συμμαχιών. Χωρίς αλλαγές, όμως, η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη πλειοψηφίας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2026, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού και του ιδίου του Νετανιάχου.