Σε ατμόσφαιρα κοινοβουλευτικής πόλωσης αλλά και έντονης στρατηγικής αμηχανίας, η κατάθεση δύο ξεχωριστών προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά ανοίγει έναν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με φόντο τις αιχμές περί συγκάλυψης και τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη στο επίκεντρο, το ενδεχόμενο παραπομπής τους φαντάζει – υπό τις παρούσες συνθήκες – απίθανο.
Δύο προτάσεις, πολλαπλές γραμμές άμυνας για τη ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται για μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με πολλαπλά μέτωπα, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά κατέθεσαν χωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με επίκεντρο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ενδεχόμενα ποινικά πεδία ευθύνης των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η συζήτηση που θα διεξαχθεί σύντομα στην Ολομέλεια και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία θεωρείται μεν σημαντική πολιτικά, αλλά όχι επικίνδυνη κοινοβουλευτικά.
Η υπερασπιστική γραμμή των δύο πρώην υπουργών
Ο Μάκης Βορίδης, με ανάρτησή του, δηλώνει ότι το μόνο που έκανε ήταν να συμφωνήσει με υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού. Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για «αοριστία» και «έλλειψη στοιχείων» στα όσα του καταλογίζονται, χαρακτηρίζοντας τις εις βάρος του αναφορές πολιτικά και νομικά αβάσιμες.
Και οι δύο δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον της Βουλής.
Απίθανη η παραπομπή λόγω διχασμένης αντιπολίτευσης
Παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύονται για «αποφυγή ελέγχου» και «συγκάλυψη», οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την αντιπολίτευση:
- Η ΝΔ διαθέτει 155 βουλευτές.
- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με τους ανεξάρτητους, φτάνουν τους 145.
- Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς θα μπουν σε ξεχωριστές κάλπες, μειώνοντας τις πιθανότητες παραπομπής, αφού δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιστρόφως, λόγω αναφορών της μιας στην κυβέρνηση του 2017 και της άλλης σε τωρινά πρόσωπα.
Η σκιά των «γαλάζιων» διαρροών και το σενάριο αποχής
Παρότι το ενδεχόμενο παραπομπής φαντάζει απίθανο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν προβληματισμό για την επιλογή μη παραπομπής, τουλάχιστον για έναν εκ των δύο εμπλεκομένων, γεγονός που δημιουργεί φόβους για διαρροές σε μυστική ψηφοφορία.
Σενάρια αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ από την ψηφοφορία εξετάστηκαν, αλλά απορρίφθηκαν ως πολιτικά ολέθρια: μια τέτοια στάση θα προσέφερε έδαφος στην αντιπολίτευση να καταγγείλει «φόβο για τις εσωτερικές ψήφους» και «φυγομαχία».
Το Μαξίμου καθησυχάζει: «Καμία απειλή, όλα είναι υπό έλεγχο»
Παρά τους κινδύνους και τις εσωτερικές ισορροπίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ψυχραιμία. Η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης εκτιμάται ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της κυβέρνησης σε αυτή την αναμέτρηση. Η μη ενιαία πρόταση, τα διαφορετικά αφηγήματα και η αδυναμία συντονισμού καθιστούν την παραπομπή σχεδόν αδύνατη, επιτρέποντας στο Μαξίμου να αποφύγει ένα κοινοβουλευτικό ναρκοπέδιο χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει πολιτικά μέτωπα ή να επιλέξει την αποχή.
Πολιτικός καπνός χωρίς κοινοβουλευτική φωτιά
Η υπόθεση της προανακριτικής δείχνει να εξαντλείται – προς το παρόν – σε επίπεδο εντυπώσεων. Η ΝΔ ενδέχεται να δεχθεί πίεση στο πεδίο της δημόσιας εικόνας για συγκάλυψη και ευθύνες, ωστόσο, δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο παραπομπής υπουργών. Η απουσία ενιαίας στρατηγικής από την αντιπολίτευση – και η αριθμητική της μειονεξία – αφοπλίζουν προς το παρόν τη διαδικασία.
- Η Choose διακρίθηκε στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2025»
- Δύο προτάσεις για προανακριτική από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς κοινό μέτωπο
- Η Digital Realty υιοθετεί την υπηρεσία της ΔΕΗ για 24/7 ιχνηλασιμότητα καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα
- Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η Νέα Δημοκρατία: Έρευνα για τα πρόστιμα, τα ΑΦΜ και την «τεχνική λύση»
- Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία υπό το βλέμμα ΗΠΑ και Ρωσίας