Πιθανή εφαρμογή δασμών από τις ΗΠΑ σε εξαγωγές από αναδυόμενες οικονομίες της ΕΜΕΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην ελληνική βιομηχανία και το ΑΕΠ, σύμφωνα με νέα ανάλυση της UBS.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο το 2026, με το πλήγμα να φτάνει τις 30 μονάδες βάσης στο ΑΕΠ.
Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση
Η UBS εξετάζει την ευαισθησία έξι χωρών –Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ελλάδας, Νοτίου Αφρικής και Καζακστάν– απέναντι στους νέους προτεινόμενους αμερικανικούς δασμούς, που ενδέχεται να εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου 2025. Η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των κρατών που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, μετά την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Οι βιομηχανίες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές των φαρμάκων και των τροφίμων. Παρότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο είναι σχετικά περιορισμένη, η αύξηση των δασμών ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική μείωση στις εξαγωγές.
Εκτίμηση για επιβάρυνση 10 μονάδων βάσης το 2025 και 30 μονάδων βάσης το 2026
Η UBS εκτιμά ότι η επίπτωση στο ελληνικό ΑΕΠ το 2025 θα είναι περίπου 10 μονάδες βάσης, ενώ το 2026 η επιβάρυνση θα αυξηθεί στις 30 μονάδες βάσης, εφόσον εφαρμοστεί δασμολογικός συντελεστής 30%. Το συνολικό άμεσο και έμμεσο πλήγμα από τους προτεινόμενους υψηλότερους δασμούς θα είναι ήπιο το 2025 (10–20 μονάδες βάσης), αλλά εντονότερο το 2026, φτάνοντας ακόμα και τις 60 μονάδες βάσης για ορισμένες χώρες.
Ο Τραμπ προτείνει δασμούς έως 30% – Πιθανή αύξηση των πραγματικών συντελεστών στο 23% για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις προτάσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, οι δασμοί θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 30% για την ΕΕ και τη Νότια Αφρική, στο 25% για το Καζακστάν και, στην περίπτωση της Ελλάδας, να φτάσουν το 20%-23% στις εξαγωγές. Οι προσομοιώσεις της UBS περιλαμβάνουν έναν καθολικό δασμό 10%, αλλά και στοχευμένους τομεακούς δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, βάσει του Άρθρου 232.
Το 60% των ελληνικών εξαγωγών επηρεάζεται από δασμούς
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με υψηλή έκθεση των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περίπου το 60%-75% των εξαγωγών υπόκειται σε δασμούς, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Ουγγαρίας και των ΗΑΕ. Για χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Τουρκία, το ποσοστό αυτό φτάνει έως και το 90%.
Ποσοτική εκτίμηση επιπτώσεων ανά χώρα
Η UBS προβλέπει ότι η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα είναι 0,45% για την Ουγγαρία, 0,3% για την Τσεχία και την Πολωνία, 0,2% για τη Νότια Αφρική, 0,15% για την Ελλάδα και 0,10% για το Καζακστάν. Για το 2025, η αρνητική επίδραση για την Ελλάδα υπολογίζεται στις 15–20 μονάδες βάσης, ενώ το 2026 η πίεση θα είναι ισχυρότερη, ειδικά για τις χώρες με μεγαλύτερη εξάρτηση από τις αμερικανικές αγορές.
Καμία αναθεώρηση προς το παρόν από την UBS – Αβεβαιότητα γύρω από την εφαρμογή
Παρά τις εκτιμήσεις, η UBS δεν προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη το 2025 και το 2026, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αν και σε ποια μορφή θα εφαρμοστούν τελικά οι δασμοί. Οι τρέχουσες προβλέψεις για το 2025 κυμαίνονται από 1% (Ουγγαρία, Νότια Αφρική) έως 3,5%-4% (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία), ενώ για το 2026 αναμένεται ανάπτυξη 2%-4,5%.