Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι να εξασφαλίσει ειρήνη με τους δικούς του όρους, εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.
Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για νέες κυρώσεις και τα σκληρά τελεσίγραφα για κατάπαυση πυρός, η Μόσχα φαίνεται να θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι – τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στην οικονομική αντοχή.
Πούτιν χωρίς αναστολές: Συνεχίζει μέχρι να πάρει αυτά που θέλει
Ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης πυρός που δεν ικανοποιεί τις ρωσικές απαιτήσεις, εκτιμώντας ότι η Δύση –και ειδικά οι ΗΠΑ– δεν έχουν διαπραγματευτεί σοβαρά για μια ειρηνευτική συμφωνία. Τρεις πηγές με γνώση της σκέψης του Κρεμλίνου αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει υπό πίεση και θεωρεί πως μπορεί να αντέξει οικονομικά οποιαδήποτε νέα δυτική επίθεση σε μορφή κυρώσεων ή δασμών.
«Ο Πούτιν πιστεύει πως κανείς δεν έχει εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μαζί του – ούτε καν οι Αμερικανοί», λέει μια από τις πηγές. Ακόμα και μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ και επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει ανυποχώρητος.
Οι όροι της Μόσχας: ΝΑΤΟ, ουδετερότητα και εδαφικά κέρδη
Οι προϋποθέσεις του Πούτιν για ειρήνη περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, ουδετερότητα της Ουκρανίας, περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών και αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κερδών. Παράλληλα, φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει και για πολυμερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, χωρίς όμως σαφή πρόταση για το πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο.
Η ουκρανική πλευρά, πάντως, απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις: ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα και πως το Κίεβο διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Η όρεξη έρχεται με το φαγητό»: Ρωσικές προελάσεις και βλέψεις
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν και να ενισχύουν τη θέση τους στην ανατολική Ουκρανία, οι πηγές του Reuters δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εδαφικών απαιτήσεων της Μόσχας. Σύμφωνα με στοιχεία από τον χάρτη DeepStateMap, η Ρωσία έχει καταλάβει πάνω από 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
Η Ρωσία ελέγχει πλέον την Κριμαία (από το 2014), όλη την περιφέρεια του Λουγκάνσκ, πάνω από το 70% του Ντονέτσκ, σημαντικά τμήματα των Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και κομμάτια των Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόβσκ. Σύμφωνα με τις πηγές, αν καταρρεύσουν οι ουκρανικές άμυνες, η Μόσχα θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και ολόκληρες νέες επαρχίες.
Η απάντηση του Τραμπ: Επικοινωνίες, τελεσίγραφα και δασμοί
Ο Τραμπ, από τη στιγμή που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, έχει κάνει τουλάχιστον έξι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, επιχειρώντας μια νέα προσέγγιση. Η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «θανατηφόρο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» και έχει ήδη υπαναχωρήσει από τη δέσμευση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η ρητορική του Τραμπ κινείται ανάμεσα στην προκλητική αδιαφορία και τις επιθετικές απειλές. Πρόσφατα απείλησε με νέους δασμούς 100% σε ρωσικά προϊόντα και με κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν δεν ανησυχεί για αυτές τις κινήσεις, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα βρει νέες διεξόδους στις διεθνείς αγορές.
Οικονομική ανθεκτικότητα και στρατιωτικό πλεονέκτημα
Παρά τις σκληρές κυρώσεις, η ρωσική οικονομία όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει, αλλά παρουσιάζει και αναπάντεχη ανθεκτικότητα. Το 2024 έκλεισε με 4,3% ανάπτυξη και, παρότι το 2025 προβλέπεται επιβράδυνση στο 2,5%, η πορεία αυτή ξεπερνά τις εκτιμήσεις πολλών στη Δύση. Ταυτόχρονα, η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας φαίνεται να ξεπερνά σε παραγωγή κρίσιμων εφοδίων, όπως τα πυρομαχικά, τις αντίστοιχες δυνατότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Πόλεμος χωρίς τέλος; Οι δύο υπερδυνάμεις και ο κίνδυνος κλιμάκωσης
Η Ουάσινγκτον υπολογίζει πως 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πιο αιματηρό πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από Κίεβο και Μόσχα, το μέγεθος της καταστροφής είναι αδιαμφισβήτητο.
Η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει. Ο Πούτιν βλέπει τον πόλεμο ως ορόσημο για την αποκατάσταση της μετασοβιετικής ισχύος της Μόσχας και την αναχαίτιση της δυτικής επιρροής. Όπως παρατηρεί μια από τις πηγές, η Ρωσία θα προσαρμόσει την επιθετικότητά της ανάλογα με την αδυναμία του Κιέβου, και το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης παραμένει υπαρκτό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι μήνες προμηνύονται κρίσιμοι. Και, όπως είπε ένας από τους συνομιλητές του Reuters: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί».