Ένα ελαφρύ, εξωτικό πιάτο που παντρεύει την απλότητα με τη γεύση – ιδανικό για καλοκαιρινά τραπέζια
Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει και η όρεξη ζητά κάτι φρέσκο αλλά όχι αδιάφορο, η λύση δεν βρίσκεται σε πολύπλοκες τεχνικές ή βαριά υλικά. Αυτή η γαριδοσαλάτα με ντρέσινγκ τζίντζερ-σουσάμι είναι ό,τι πιο κοντά σε μια εξωτική απόδραση μπορεί να προσφέρει ένα καθημερινό πιάτο.
Σερβίρεται μέσα σε μισή ώρα και ισορροπεί ιδανικά την οξύτητα με τη γλυκύτητα, τη δροσιά με την ένταση, την υφή με την απλότητα.Η γοητεία της απλότηταςΗ συνταγή βασίζεται σε προμαγειρεμένες γαρίδες – μια πρακτική επιλογή που δεν θυσιάζει σε τίποτα τη γεύση. Αντίθετα, η μαρινάδα με φρέσκο τζίντζερ, καυτερές πιπερίτσες και καβουρδισμένο σησάμι δίνει βάθος και ζωντάνια, χωρίς να βαρύνει το αποτέλεσμα.
Ο τραγανός αγγουράκι, σε συνδυασμό με τη διακριτικά πικάντικη ρόκα, προσθέτει δροσιά και φυτική φρεσκάδα, ενώ το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο αγκαλιάζουν τα υλικά με ένα φίνο άρωμα. Το αποτέλεσμα; Μια σαλάτα που θα μπορούσε να σταθεί επάξια τόσο σε ένα καθημερινό τραπέζι όσο και σε ένα καλοκαιρινό δείπνο με φίλους.
Τα υλικά (για 4 άτομα)
- 2 κ.σ. λευκό σουσάμι, καβουρδισμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο ασκαλώνιο (εσαλότς)
- 1–2 πιπερίτσες σέρρανο ή άλλες καυτερές (ανάλογα με τα γούστα), ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. χυμός λεμονιού ή ξίδι λευκού κρασιού
- 600 γρ. μαγειρεμένες γαρίδες, καθαρισμένες και στεγνωμένες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
- 2 κ.γ. σησαμέλαιο
- 2 φλ. ψιλοκομμένος αγγουράκι (κατά προτίμηση Περσικό)
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 μεγάλες χούφτες ρόκα
- Αλάτι ανθός (flaky sea salt) για το τελικό πασπάλισμα
Πώς θα τη φτιάξετε
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το σησάμι, το τζίντζερ, το ασκαλώνιο, τις πιπερίτσες, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο. Ανακατέψτε καλά ώστε να προκύψει ένα ομοιογενές ντρέσινγκ.
- Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε απαλά, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Αφήστε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
- Προσθέστε τα αγγουράκια, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε ελαφρώς.
- Στρώστε τη ρόκα σε πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε από πάνω το μείγμα γαρίδας.
- Πασπαλίστε με ανθό αλατιού και σερβίρετε αμέσως.
Εμπνεύσεις και παραλλαγές
Αν θέλετε να δώσετε περισσότερη πληρότητα στο πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε φέτες αβοκάντο, ένα αυγό μελάτο κομμένο στη μέση ή να τοποθετήσετε το μείγμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο για ένα εντυπωσιακό open-faced sandwich.
Και για όσους αγαπούν τις ασιατικές νότες, μια σταγόνα σόγιας ή ένα φύλλο δυόσμου μπορεί να απογειώσει τη γεύση με τρόπο απλό αλλά απολαυστικό.