Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξακολουθούν να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στον βρετανικό Τύπο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ενεργή στη διεκδίκηση της επιστροφής τους.
Παρά το γεγονός ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας, Βρετανικού Μουσείου και βρετανικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς, οι προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο στην Αθήνα.
Από το 2022, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, ειδικά με τον πρόεδρό του Τζορτζ Όσμπορν. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν σε λύσεις που δεν παραβιάζουν τον βρετανικό νόμο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το μουσείο.
Σε ένα κλίμα καχυποψίας για πιθανή συμφωνία, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ Ντέιβιντ Στάρκεϊ και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ συγκαταλέγονται στους 34 υπογράφοντες επιστολή που κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο για «κρυφή» και «εντεινόμενη εκστρατεία» επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Στην επιστολή προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού και να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να ενημερωθούν πλήρως.
Παράλληλα, ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα υπήρχαν» και ότι το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε «ο πιο φανταστικός προστάτης» αυτών των θησαυρών.
Εξελίξεις και παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις
Τον Δεκέμβριο, ο Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών έχει ακόμη «αρκετή απόσταση». Ωστόσο, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι «έτοιμη κατά 95%», με το υπόλοιπο 5% να παραμένει κρίσιμο και αβέβαιο ως προς την επίλυσή του.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, που διαπραγματεύεται επί τριάμισι χρόνια με την ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές, παρά τα εμπόδια που παραμένουν, όπως η θέση του μουσείου για τη νόμιμη απόκτηση των Γλυπτών μέσω άδειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Προοπτικές και αντιδράσεις
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, ανανεώνεται η δυναμική για μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Μουσείου Ακρόπολης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βρετανική κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό θετική στην επιστροφή των Γλυπτών, υπό την προϋπόθεση ανταλλαγής εκθεμάτων και ενίσχυσης διεθνών συνεργασιών.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς και προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η επιστολή των «34» και οι δηλώσεις Φάρατζ, καταδεικνύουν το βαθύ διχασμό γύρω από το ζήτημα.
Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ένα από τα πιο επίμονα και σύνθετα ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας, με τις προσπάθειες για την επανένωσή τους να συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες και τις αντιπαραθέσεις.
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Η επιστολή των «34» και οι προκλητικές δηλώσεις Φάρατζ
- Απάντηση Θανάση Μπούρα σε δημοσίευμα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ε.Ε. – ΗΠΑ: Παράταση της αναστολής αντιμέτρων και προετοιμασία για εμπορικό πόλεμο
- Προκαταρκτική εξέταση για την πορεία του Ρουβίκωνα υπέρ της Παλαιστίνης στο κέντρο της Αθήνας
- Η Λιβύη αμφισβητεί ευθέως στον ΟΗΕ τη μέση γραμμή που όρισε η Ελλάδα νότια της Κρήτης