Με 177 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 42 «παρών», η Βουλή ενέκρινε την τροπολογία που προβλέπει αναστολή για τρεις μήνες της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πλοιάρια από τη βόρεια Αφρική.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη στήριξη της Ελληνικής Λύσης και ανεξάρτητων βουλευτών, υπερασπίστηκε το μέτρο ως αναγκαίο για την προστασία των συνόρων και της επικράτειας, όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Πολιτική αντιπαράθεση και έντονες αντιδράσεις
Η τροπολογία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αντισυνταγματική», «ρατσιστική» και «απάνθρωπη» ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε «νεκρούς στα σύνορα» και σε ολοκληρωτικό καθεστώς. Παράλληλα, κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εκμετάλλευση επικοινωνιακών και ακροδεξιών ενστίκτων, ενώ τόνισαν ότι η τροπολογία θα οδηγήσει σε εγκλωβισμό των μεταναστών.
Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το μέτρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των ροών και εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες της ΝΔ, ενώ ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την τροπολογία «θεσμικό ρατσισμό». Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ έκανε λόγο για «σκληρή και απάνθρωπη» ρύθμιση που καταπατά την ανθρώπινη αξία.
Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει «παρών» και εσωκομματικές αντιδράσεις
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία, εκφράζοντας κριτική προς την τροπολογία αλλά και διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία «επικοινωνιακό παιχνίδι» και πρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών απόρριψης ασύλου και τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ωστόσο, στελέχη όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας καταλόγισαν στο ΠΑΣΟΚ ότι η επιλογή του «παρών» ήταν ασαφής και θα έπρεπε να καταψηφίσει την τροπολογία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Πλεύρη «ξενοφοβικό παραλήρημα».
Η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει την προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών τάσεων και των αντιδράσεων της βάσης του κόμματος, με στελέχη να θεωρούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να καταψηφίσει τα μέτρα που έχουν ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι ψηφοφόροι στηρίζουν τα σκληρά μέτρα.
Υπουργός Μετανάστευσης: «Στις έκτακτες συνθήκες απαντάμε με έκτακτα μέτρα»
Ο Θάνος Πλεύρης υπερασπίστηκε την τροπολογία, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες ροές μεταναστών από το 2024 και το 2025 καθιστούν μη διαχειρίσιμη την κατάσταση, καθώς η εξέταση κάθε αίτησης ασύλου απαιτεί έως και τέσσερις μήνες. Τόνισε ότι η ρύθμιση έγινε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει τις έκτακτες συνθήκες στην Ελλάδα. Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μείωσης επιδομάτων προς μετανάστες, θέτοντας θέμα ισότητας με τους Έλληνες πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ, που αφορά την απειλή του Έθνους, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «ηπιότερα μέτρα» και επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση ως σταθμισμένη και αναγκαία.
Η ψήφιση της τροπολογίας σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό, με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
- Αύγουστος 2025: Προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες και θερμό καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη
- Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από μετανάστες
- Παρέμβαση-καταπέλτης του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της αναστολής ασύλου
- Σε διαθεσιμότητα έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας για την απόπειρα κατά Τραμπ
- Ηττοπαθής και διχασμένη: Η ΕΕ χάνει το παιχνίδι των δασμών με τις ΗΠΑ