Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για την υπό διερεύνηση υπόθεση κακοποίησης 15χρονης που αυτοκτόνησε εξαιτίας σεξουαλικής κακοποίησης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας την πολυετή προσπάθειά του να προστατέψει το συγκεκριμένο παιδί και τα αδέρφια της.
Από το 2010 έως το 2015, ο οργανισμός είχε λάβει και προωθήσει στις αρμόδιες Αρχές πέντε αναφορές για σοβαρή παραμέληση και σωματική κακοποίηση της 15χρονης και των αδερφών της. Το 2013 δε, υπήρξε αίτημα για φιλοξενία των αδερφών της, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου.
Ωστόσο, από το 2015 έως το 2019, ο οργανισμός δεν έλαβε καμία νέα αναφορά ή ενημέρωση για την οικογένεια. Το 2019, η 15χρονη που αυτοκτόνησε δεν ταυτοποιήθηκε ως το παιδί για το οποίο είχαν γίνει οι προηγούμενες αναφορές, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ούτε γνωστοποιήθηκαν οι αιτίες που οδήγησαν στην τραγική αυτή απόφαση.
Ανάδειξη της ανάγκης για ουσιαστική στήριξη
Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για λύσεις και διεξόδους σε στιγμές απόγνωσης, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική βοήθεια όταν ένα παιδί καλεί σε βοήθεια.
Η τραγική ιστορία της 15χρονης αναδεικνύει με σκληρό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος προστασίας παιδιών. Πέντε αναφορές σε διάστημα πέντε ετών δεν στάθηκαν αρκετές για να εξασφαλίσουν την προστασία ενός παιδιού που τελικά, νιώθοντας απροστάτευτο και σε απόλυτη απόγνωση, έδωσε τέλος στη ζωή του.
Ποιος προστατεύει τα παιδιά σε κρίση;
Η ανακοίνωση θέτει κρίσιμα ερωτήματα: Ποιος παρακολουθεί οικογένειες όπως αυτή της 15χρονης και χιλιάδες άλλες που βρίσκονται σε κρίση; Ποιος διασφαλίζει την προστασία των παιδιών και τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες μεγαλώνουν;
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι καθημερινά λαμβάνει επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για περίπου 9 παιδιά που υφίστανται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, ευαίσθητο και συντονισμένο σύστημα προστασίας των παιδιών παραμένει επιτακτική.
Η τραγωδία της 15χρονης κοπέλας αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση της ευθύνης που φέρουμε όλοι απέναντι στα παιδιά, ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ενισχύσουν τα μέσα και τις δομές προστασίας, ώστε κανένα παιδί να μην νιώθει μόνο και απροστάτευτο στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του.