Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο η αποστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστολής, που θα περιλαμβάνει την απόφασή του για δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 10% έως 15% ή και 20%.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα την ετοιμάσει «τις επόμενες ώρες», προσθέτοντας πως σκέφτεται επιβολή δασμών 15% ή 20% σε όλες τις χώρες που δεν έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προτού τα μέτρα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
Πριν όμως αποσταλεί η επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να πετύχει πολιτική συμφωνία με την Ουάσιγκτον ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Παράλληλα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως οι Βρυξέλλες δεν θα λάβουν επιστολή από τον Τραμπ, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, παραδέχονται πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς ο τελικός λόγος ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η επερχόμενη συζήτηση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις
Το ζήτημα των επικείμενων δασμών θα απασχολήσει τη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία που πιθανόν να προκύψει φαίνεται ότι θα εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς ακόμα και στην περίπτωση επιβολής δασμών 10% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, δεν θα αφορούν προς το παρόν φαρμακευτικά προϊόντα ή ημιαγωγούς.
Οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ αλλάζουν ριζικά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι δεν τρέφει αυταπάτες για το μέλλον των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Δήλωσε πως εργάζονται ακούραστα για να εξευρεθεί μια συμφωνία επί της αρχής με τις ΗΠΑ, με στόχο να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί οι δασμοί και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόνισε με σαφήνεια ότι «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα είναι πια οι ίδιες».
Σε ομιλία της στο γαλλο-ιταλικό οικονομικό φόρουμ στη Ρώμη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με τον Τραμπ. Υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις χρειάζονται βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στο διατλαντικό εμπόριο, και για αυτό η προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες, καθώς σε έναν κόσμο γεμάτο παγκόσμια αστάθεια, ολοένα περισσότερες χώρες στρέφονται προς την Ευρώπη.