Σε μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, οι όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη συνένωση των δραστηριοτήτων τους στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
- Σύσταση της UtilityCo: Οι δύο όμιλοι δημιουργούν μια νέα εταιρική δομή, την UtilityCo, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα και με ίσα δικαιώματα ψήφου.
- Εισφορές Motor Oil:
- Το 100% της nrg (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων ηλεκτροκίνησης και micro-mobility)
- Το 50% της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής
- Μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ
- Εισφορές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:
- Το 100% της ΗΡΩΝ (με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες δραστηριότητες)
- Το υπόλοιπο 50% της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής
- Αναμένεται να λάβει συνολικά περίπου 128 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 79 εκατ. ευρώ και επιπλέον ποσών μέσω ειδικού μηχανισμού).
Το νέο ενεργειακό σχήμα
Η UtilityCo θα συγκεντρώσει το χαρτοφυλάκιο προμήθειας των δύο εταιρειών, εξυπηρετώντας:
- 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας (πωλήσεις 8,3 TWh, μερίδιο αγοράς ~17% για το 2024)
- 61.000 πελάτες φυσικού αερίου (μερίδιο αγοράς 11%)
- Πλήρη έλεγχο στη μονάδα ΗΡΩΝ II (441 MW)
- Συμμετοχή 35% στη μονάδα Korinthos Power (437 MW)
- Τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην Κομοτηνή, ισχύος 877 MW, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και αποδοτικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου.
Στρατηγική σημασία και προοπτικές
Η συμφωνία δημιουργεί έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με εκτεταμένη πελατειακή βάση και αποδοτικό χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας. Οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι το νέο σχήμα θα επωφεληθεί από τη συνδυασμένη τεχνογνωσία και στήριξη των ομίλων, ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά και επιταχύνοντας την ανάπτυξή του. Παράλληλα, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές συνέργειες σε κρίσιμες λειτουργίες, όπως οι προμήθειες, η εμπορική δραστηριότητα και η διαχείριση ενέργειας, δημιουργώντας αξία για καταναλωτές και μετόχους.
Το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% έως το 2030, ενώ η αγορά παραμένει κατακερματισμένη, με μικρούς παρόχους να ελέγχουν περίπου το 10%. Η επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η προσθήκη άνω των 6 GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα έως το 2030 θα ενισχύσουν τις ανάγκες για ισχύ εξισορρόπησης και ενισχύουν τη στρατηγική σημασία της νέας εταιρείας.
Επόμενα βήματα
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών.
Η συνένωση Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ενέργειας, διαμορφώνοντας έναν νέο ισχυρό παίκτη με δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.