Με την κλιματική αλλαγή, τους καύσωνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έρευνα του Imperial College και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου καταγράφει τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι από τους πιο εκτεθειμένους σε επικίνδυνα επίπεδα θερμότητας. Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν ήδη λάβει μέτρα περιορισμού της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ζεστές ημέρες, ενώ η Γαλλία και ορισμένες ιταλικές περιφέρειες ψήφισαν παρόμοια νομοθεσία. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο προηγμένοι κανονισμοί δεν επαρκούν, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τα κύματα καύσωνα πιο συχνά και έντονα.
Τριπλασιασμός των θανάτων λόγω καύσωνα
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή έκανε το πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη τρεις φορές πιο θανατηφόρο, με περίπου 2.300 θανάτους σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε δέκα ημέρες. Από αυτούς, 1.500 θάνατοι αποδίδονται άμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που αύξησε τις θερμοκρασίες έως και 4 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Τα ακραία αυτά φαινόμενα ξεπέρασαν τους 40°C, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Ευθύνες και αυστηροποίηση πρωτοκόλλων
Ο θάνατος μίας εργαζόμενης στη Βαρκελώνη, που δούλευε σε συνθήκες καύσωνα, προκάλεσε έντονη κατακραυγή. Ο δήμος αυστηροποίησε τα πρωτόκολλα, επιβάλλοντας πεντάλεπτα διαλείμματα ενυδάτωσης κάθε ώρα κατά τη διάρκεια των καυσώνων, ενώ ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία που απασχολούσε την άτυχη γυναίκα. Τα προηγούμενα πρωτόκολλα άφηναν την ευθύνη στους εργαζόμενους να αποφασίζουν πότε να πίνουν νερό, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές.
Μέτρα προστασίας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Στην Ιταλία, μετά από τρεις θανάτους σχετιζόμενους με τη ζέστη στην εργασία, η κυβέρνηση θέσπισε εθνικά πρωτόκολλα που προβλέπουν μείωση ωραρίου και δυνατότητα διακοπής εργασιών σε ακραίες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας περιόρισε την εργασία σε εξωτερικούς χώρους από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σε περιοχές με θερμοκρασίες άνω των 40°C, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ κρίσιμες υποδομές εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς.
Δυσκολίες στην καταγραφή των θανάτων από θερμότητα
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλοί θάνατοι από θερμότητα υποεκτιμώνται, καθώς συμβαίνουν σε σπίτια και νοσοκομεία και συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις, ειδικά σε ηλικιωμένους. Η κλινική αναγνώριση της θερμοπληξίας είναι δύσκολη, γεγονός που καθιστά την ακριβή εκτίμηση των θυμάτων πρόκληση για τις αρχές.
Πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις
Παρά την αυξανόμενη επίγνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη για μέτρα αντιμετώπισής της μειώνεται σε πολλές χώρες. Ακροδεξιά κόμματα αμφισβητούν την επιστήμη και επιτίθενται σε περιβαλλοντικούς κανόνες, ενώ πολλοί πολίτες ανησυχούν για το κόστος ζωής και την υγεία περισσότερο από το κλίμα. Η αντίθεση αυτή δυσχεραίνει την υιοθέτηση πολιτικών που θα μετριάσουν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η μάχη για την αλήθεια και τη δράση
Ο αγώνας για την αναγνώριση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χαρακτηρίζεται από σύγκρουση αφηγημάτων. Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η καθυστέρηση στην πολιτική δράση και η διάδοση ψευδών ειδήσεων υπονομεύουν τις προσπάθειες προστασίας του πλανήτη και των ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης.
Η έρευνα αυτή φέρνει στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και συνολικότερα της κοινωνίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.