Η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου βρίσκεται σε σχεδόν ελεύθερη πτώση, γεγονός που επηρεάζει θετικά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα λόγω του υψηλού συντελεστή στάθμισης του ελαιολάδου, αλλά πλήττει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα και την αξία των εξαγωγών. Τα προηγούμενα χρόνια, οι υψηλές τιμές είχαν δώσει ώθηση στις εξαγωγές, που έφτασαν το 1 δισ. ευρώ για τυποποιημένο και χύμα ελαιόλαδο.
Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αναμένεται να επιδεινωθεί με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου τον Οκτώβριο. Η ισπανική παραγωγή προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη, πιθανόν πάνω από 1,5 εκατ. τόνους, ενώ και η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται στους 270.000 – 280.000 τόνους.
Τιμές παραγωγού και προοπτικές
Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται μεταξύ 3,80 και 4,25 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ακόμη και κατά ένα ευρώ, φτάνοντας στα 2,80 ευρώ το λίτρο, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Παράλληλα, οι τυποποιητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εσωτερική αγορά λόγω της επανεμφάνισης του 16κιλου τενεκέ, που είχε περιοριστεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά επανήλθε με την άνοδο των τιμών.
Επανεμφάνιση του 16κιλου τενεκέ και πτώση πωλήσεων
Η μαζική επανεμφάνιση του 16κιλου τενεκέ έχει προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις εμφιαλωμένου ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά. Από 45.000 τόνους το 2021, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σε περίπου 18.000 τόνους. Οι τυποποιητές ελπίζουν ότι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου από τον Οκτώβριο θα περιοριστεί η κυκλοφορία του τενεκέ, αν και αναμένουν ότι το μέτρο θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει.
Μετά τον Οκτώβριο, η συνδυασμένη επίδραση της εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου και οι πιέσεις στις τιμές παραγωγού αναμένεται να δημιουργήσουν δύσκολες συνθήκες για τους ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα.