Η Κομισιόν δηλώνει «ενήμερη» για τα ελληνικά μέτρα – Αντιδράσεις στο εσωτερικό και γερμανικός Τύπος που κάνει λόγο για «φυλακές μεταναστών» στην Κρήτη
Ένα εικοσιτετράωρο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει για τρεις μήνες την εξέταση αιτημάτων ασύλου για μετανάστες που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και φτάνουν δια θαλάσσης.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, ανέφερε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μια εξαιρετική κατάσταση», τονίζοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του σχεδίου και της εφαρμογής του.
Κρίση στις ακτές της Κρήτης
Οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και την περιοχή της Γαύδου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τις υπάρχουσες δομές να βρίσκονται στα όριά τους. Η Επιτροπή επικαλείται τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Λιβύη ως παράγοντα αποσταθεροποίησης, που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη.
Στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε αίσθηση και σε διεθνή μέσα. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η Αθήνα «αναστέλλει για τρεις μήνες την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική», ενώ γερμανικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια στροφή στον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Merkur αναφέρει: «Για άλλη μια φορά, οι προσφυγικές διαδρομές χρησιμοποιούνται ως όπλο. Αυτό είναι κυνικό – αλλά είναι η πραγματικότητα». Η ανάλυση υπογραμμίζει την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και την υιοθέτηση της στρατηγικής φιλοξενίας προσφύγων σε τρίτες χώρες, με το σύνθημα «προστασία από την ΕΕ, όχι εντός της ΕΕ».
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Bild παρουσιάζει πιο αιχμηρό τόνο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «παράτολμη» και κάνοντας λόγο για «φυλακές μεταναστών» στην τουριστική Κρήτη. Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα θέλει να αναστείλει τις διαδικασίες ασύλου και να στείλει τους μετανάστες κατευθείαν σε ειδικές φυλακές». Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο πολιτικός του CSU Στέφαν Μάγερ χαρακτηρίζει την κίνηση «κραυγή βοήθειας» και καλεί σε ευρωπαϊκή στροφή στο μεταναστευτικό.
Τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε:
- Τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους φτάνουν από την Αφρική δια θαλάσσης
- Δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη
- Ενίσχυση της συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές
- Εντατικοποίηση κοινών επιχειρήσεων με το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό για αποτροπή εισόδου
Παραλήρημα Πλεύρη και αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης προχώρησε σε σκληρή ρητορική, μιλώντας για «εισβολές» και επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της κυβέρνησης περί «μεταναστευτικής ασφυξίας». Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας την τροπολογία ως «ρατσιστική», «αντισυνταγματική» και «παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Βενιζέλος: Ζήτημα κράτους δικαίου
Με δημόσια παρέμβασή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας. Επικρίνει την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ (που σχετίζεται με την αναστολή εφαρμογής θεμελιωδών δικαιωμάτων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης), λέγοντας πως πρόκειται για «το αντίστοιχο του άρθρου 48 του Συντάγματος – νόμος πολιορκίας». Χαρακτηρίζει την επιλογή «επικίνδυνη διολίσθηση» και ζητά δημόσιο διάλογο για την κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.
Το διακύβευμα
Η νέα πολιτική της κυβέρνησης, σε ένα ούτως ή άλλως τεταμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον και ενόψει των ευρωσυζητήσεων για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για τη νομιμότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ηθική διάσταση των αποφάσεων. Το αν τελικά η στροφή προς μια πολιτική «αποτροπής και κράτησης» θα εδραιωθεί ως ευρωπαϊκή γραμμή ή θα προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό της ΕΕ, μένει να φανεί.