Σοκ και αποτροπιασμός: Η Ειρήνη Μουρτζούκου ομολόγησε τέσσερις δολοφονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας
Υπότιτλος:
Η 25χρονη φέρεται να παραδέχθηκε πως σκότωσε τα δύο παιδιά της, το βρέφος φίλης της και την αδερφή της – Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη χώρα
Ομολογία μετά τη σύλληψη
Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψή της, η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε τα δύο της παιδιά, το μωρό της φίλης της Κατερίνας, αλλά και την αδελφή της το 2014, όταν ήταν ακόμη ανήλικη. Η νεαρή γυναίκα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Πάτρας συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και αποδοκιμάστηκε έντονα από αγανακτισμένους πολίτες.
«Κλείδωνα και έκανα κακό»
Για μήνες αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή στους θανάτους των πέντε παιδιών που έφυγαν από τη ζωή ενώ εκείνη ήταν παρούσα. Τελικά, «έσπασε» κατά την ανάκρισή της από αξιωματικούς της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, οι οποίοι επικαλέστηκαν τη μνήμη των παιδιών και της ζήτησαν να πει την αλήθεια.
«Κάθε φορά που τσακωνόμουν με τη μητέρα μου, κλείδωνα. Μου έβγαινε να κάνω κάτι κακό. Μετά το μετάνιωνα, αλλά ήταν πλέον αργά», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.
Στην τετρασέλιδη ομολογία της, αποφεύγει να περιγράψει με λεπτομέρειες τον τρόπο των εγκλημάτων, δηλώνοντας ότι «μάλλον τα σκότωσε με τα χέρια της», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ισχυρίζεται πως «δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε».
Οι φόνοι, οι αιτίες και το προφίλ
Για τη δολοφονία του πρώτου της παιδιού, η 25χρονη είπε ότι κοιμόταν μαζί του στο ίδιο κρεβάτι και το βρήκε παγωμένο το πρωί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το πλάκωσε κατά λάθος.
Για το δεύτερο παιδί της, ισχυρίστηκε ότι τσακώθηκε τηλεφωνικά με τη μητέρα της και το ξέσπασμά της μεταφέρθηκε στο μωρό.
Όσον αφορά το παιδί της φίλης της, Κατερίνας, δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί τον σύντροφο της μητέρας του, επειδή της «τηλεφωνούσε και την προσέβαλλε συνεχώς».
Για τη δολοφονία της αδελφής της, το 2014, είπε πως «είχε νευριάσει με τη μητέρα της, που τις είχε παρατήσει», και πως τσακώθηκαν με την αδελφή της, την οποία ίσως σκότωσε «πιέζοντάς την από πάνω».
Το χρονικό της φρίκης
Η Μουρτζούκου ομολόγησε ότι δολοφόνησε:
- Το 6 μηνών βρέφος της φίλης της στις 4 Φεβρουαρίου 2021
- Το 19 ημερών δικό της βρέφος στις 19 Ιουνίου 2022
- Το 2 μηνών παιδί της στις 17 Οκτωβρίου 2023
- Την αδελφή της το 2014
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και πέντε αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας, ιδίως με το τελευταίο της παιδί, το οποίο προσπάθησε να σκοτώσει πέντε φορές μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Οι απόπειρες έγιναν και σε νοσοκομεία (Παίδων «Αγία Σοφία» και Καραμανδάνειο Πατρών), αλλά η άμεση επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απέτρεψε το μοιραίο.
Μαρτυρίες και αποκαλύψεις
Η μητέρα του βρέφους που είχε εμπιστευθεί στην 25χρονη, η Κατερίνα, ξέσπασε δημόσια: «Έχει θράσος! Είναι φόνισσα. Έπαιζε θέατρο. Δεν συγκινούνταν ούτε με τα δικά της τα παιδιά».
Ο τεχνικός σύμβουλος Δημήτρης Γαλεντέρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι οι φωτογραφίες του βρέφους της Κατερίνας παρουσίαζαν αλλοιώσεις στο δέρμα, που παρέπεμπαν σε ασφυξία από ανθρώπινο χέρι.
Η ανακριτική διαδικασία και οι αποδείξεις
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μουρτζούκου, «στο πλαίσιο της ανακρίσεως θα διευκρινιστούν όλες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε στις πράξεις που ομολόγησε».
Οι αρχές είχαν συγκεντρώσει στοιχεία για καιρό: παρακολουθούσαν τις συνεντεύξεις της, απομαγνητοφωνούσαν τις δηλώσεις της και μελετούσαν τη γλώσσα του σώματός της. Σε συνδυασμό με πραγματογνωμοσύνες και καταθέσεις, αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης.
Το επόμενο βήμα
Η υπόθεση προκαλεί σοκ στο πανελλήνιο και εγείρει πολλά ερωτήματα για την ψυχική κατάσταση της κατηγορούμενης, τις κοινωνικές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και τις θεσμικές ευθύνες που ίσως βαρύνουν όσους την πλαισίωναν. Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί αν θα ζητηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με επίκεντρο τόσο τις πράξεις της όσο και τις ενδεχόμενες ευθύνες του περιβάλλοντός της.