Στέρηση 20 ημερομισθίων για «παράβαση εχεμύθειας» – Κορυφώνεται η αντιπαράθεση εν μέσω των αποκαλύψεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Η ποινή που «σφραγίζει» τις διώξεις
Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 20 ημερών επέβαλε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Παρασκευή Τυχεροπούλου, πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις καταγγελλόμενες ατασθαλίες στον οργανισμό. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στην ίδια στις 8 Ιουλίου, η υπάλληλος τιμωρείται για «παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας» και «ανάξια συμπεριφορά».
Η καταγγελία του δικηγόρου: «Τελευταία πράξη εκδικητικής μανίας»
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Τυχεροπούλου, Αντώνης Βαγιάνος, καταγγέλλει ευθέως εκδικητική και καταχρηστική μεταχείριση εις βάρος της, σημειώνοντας ότι η πειθαρχική διαδικασία ξεκίνησε επί διοίκησης Δημήτρη Μπαμπασίδη και ολοκληρώθηκε από τον διάδοχό του, Νίκο Σαλάτα, την παραμονή της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εντολέας του κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η Διοίκηση επέλεξε αυτή την ημέρα, εν μέσω αποκαλύψεων για οργανωμένη εγκληματική ομάδα εντός του οργανισμού, για να κοινοποιήσει μια ποινή που εξυπηρετεί μόνο τη φίμωση και την τιμωρία της αλήθειας», ανέφερε.
Η έκθεση που «άναψε φωτιές»
Αιτία της δίωξης αποτέλεσε –όπως αναφέρει ο δικηγόρος– η παράδοση, από την κ. Τυχεροπούλου, εσωτερικής έκθεσης ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 2024. Η έκθεση, συνταγμένη ήδη από το 2020, περιείχε αναφορές για συγκεκριμένους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται να εμπλέκονται και στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα «εικονικά βοσκοτόπια». Η διοίκηση θεώρησε την ενέργεια παραβίαση εχεμύθειας, παρά το γεγονός ότι η υπάλληλος παρέδωσε θεσμικά το υλικό σε αρμόδια εποπτική αρχή.
Καθαιρέσεις, διώξεις και στέρηση πρόσβασης
Η υπόθεση Τυχεροπούλου είναι ήδη συνυφασμένη με μια σειρά ενεργειών που περιγράφονται ως καταχρηστικές: καθαίρεσή της από τη θέση της, μετακίνηση στο πρωτόκολλο χωρίς πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα, παραβίαση του προσωπικού της γραφείου, κατάσχεση αρχείου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, σωρεία πειθαρχικών και ποινικών ενεργειών.
Σύμφωνα με την καταγγελία, «όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η ίδια συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», με στόχο –όπως υποστηρίζεται– την παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου.
«Κανείς από τους καταγγελλόμενους δεν έχει διωχθεί»
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος καταγγέλλει ότι ουδείς από τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχει ελεγχθεί πειθαρχικά, σε αντίθεση με την κ. Τυχεροπούλου, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή διοικητικό και πειθαρχικό αποκλεισμό.
Όπως αναφέρει, «οι διώξεις εις βάρος της υποκινούνται από μέλη της φερόμενης Εγκληματικής Οργάνωσης, η οποία περιγράφεται στο υλικό που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με πρωταρχικό στόχο την παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών ερευνών».
Κάλεσμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αντώνης Βαγιάνος καλεί τον υπουργό Κώστα Τσιάρα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις πρακτικές των προηγούμενων διοικήσεων και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της υπαλλήλου.
«Αν πράγματι επιθυμεί την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οφείλει να στηρίξει όσους συνέβαλαν στις αποκαλύψεις, όχι να τους τιμωρεί», υπογράμμισε.
Η κ. Τυχεροπούλου αναμένεται να ασκήσει αίτηση αναθεώρησης κατά της απόφασης ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου.