Με μήνυμα σταθερότητας και προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο μεταβαίνει σήμερα στη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται η αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με την Αθήνα να επαναφέρει την πρόταση για διάλογο με τη λιβυκή πλευρά.
Στο επίκεντρο η ΑΟΖ και οι ελληνο-λιβυκές σχέσεις
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ανατολική Λιβύη εντάσσεται στην προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις της χώρας και να ενισχύσει την παρουσία της σε μια περιοχή κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκονται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σε συνέχεια της πάγιας ελληνικής θέσης υπέρ του Δικαίου της Θάλασσας.
Ίσες αποστάσεις και διπλωματική σταθερότητα
«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά στη Λιβύη. Το κρίσιμο δεν είναι να ταχθούμε υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που επιδιώκει επαφές με όλες τις πλευρές, χωρίς εξαρτήσεις ή μονομέρειες.
Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη από το Άγιο Όρος
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το Άγιο Όρος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση και στον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή […] και θα ασκήσουμε αυτή τη διπλωματική μας ισχύ επ’ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέναρξη διαλόγου και το «πάγωμα» του τουρκολιβυκού μνημονίου
Κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα παραμένει η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με τη Λιβύη και η επανέναρξη του διαλόγου για την ΑΟΖ. Η Ελλάδα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ΕΕ, απορρίπτει ως άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θετική εξέλιξη θεωρείται από ελληνικής πλευράς το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί στη λιβυκή Βουλή η επικύρωσή του, παρά τις αντίθετες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα.
- Οι BRICS ζητούν αλλαγές στο ΔΝΤ: Κοινή πρόταση για μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος
- Συνάντηση Γεραπετρίτη με Χαφτάρ στη Βεγγάζη: Στο τραπέζι οι θαλάσσιες ζώνες
- Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια διακυβέρνησης: Αντιμετωπίσαμε σημαντικές προκλήσεις, αλλά είχαμε και αξιοσημείωτη πρόοδο
- «America Party»: Ο Έλον Μασκ ιδρύει πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα 10 χρόνια από το Δημοψήφισμα