Η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ανέλαβε να διερευνήσει σε βάθος δεκαετίας το σκάνδαλο με τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που αποκαλύφθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο τον εντοπισμό παράνομου πλουτισμού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η έρευνα, υπό την ηγεσία του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, θα εστιάσει σε πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργούς και βουλευτές, καθώς και σε πρόσωπα που είχαν αποφασιστικό ρόλο στη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα ελεγχθούν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι που εισέπραξαν παράνομες επιδοτήσεις, αλλά και όσοι ανέχθηκαν ή συμμετείχαν στα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Αρχή θα αναλύσει τις λίστες των επιδοτήσεων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, διασταυρώνοντας στοιχεία περιουσιακής κατάστασης και εισοδημάτων, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί σε βάθος 5 έως 10 ετών. Σε περίπτωση ενδείξεων παράνομου πλουτισμού, δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων.
Συνεργασία με Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τεχνολογικά εργαλεία
Η Αρχή έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με επικεφαλής τη Λάουρα Κοβέσι, και συνεργάζεται στενά για την ανταλλαγή πληροφοριών και την προώθηση των ερευνών. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό αποκλίσεων, αναντιστοιχιών και ύποπτων συναλλαγών, διευκολύνοντας τον εντοπισμό παράνομων επιδοτήσεων και φοροδιαφυγής.
Οι έλεγχοι ξεκινούν με διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, δηλώσεων Ε9, μισθωτηρίων, τραπεζικών λογαριασμών και τιμολογίων, για να εντοπιστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση καλείται να ανακτήσει το ποσό των 415 εκατ. ευρώ που χαρακτηρίζεται ως παράνομο από την Κομισιόν, με την Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Επιπλέον, όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που εισέπραξαν κινδυνεύουν με έκτακτη φορολόγηση 45% για κάθε αδικαιολόγητο ευρώ. Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά επίσης τον ρόλο μεσαζόντων που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ, εισπράττοντας ποσοστά επί των επιδοτήσεων.
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, με την κυβέρνηση να επισημαίνει διαχρονικές ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ να προωθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πρώην υπουργούς. Η έρευνα δεν αποκλείει τον έλεγχο πολιτικών προσώπων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων διαφάνειας και διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων στον αγροτικό τομέα, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και οι συνεργαζόμενες αρχές προχωρούν σε ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο κύκλο ερευνών, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ανάκτηση των δημοσίων πόρων.
- Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Σχεδόν 70 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενα παιδιά
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
- ΣΥΡΙΖΑ: «Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την ιστορία κατέρρευσε» – Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του 2015
- Καύσωνες στην Ευρώπη: Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και η σημασία των πράσινων πολιτικών
- Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν με drones πλοίο ελληνικών συμφερόντων