O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε σήμερα νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την «απογοητευτική», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τραμπ, επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο τραπέζι η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου. Η ουκρανική πλευρά χαρακτήρισε τη συνομιλία «πολύ σημαντική» και «πλούσια», ενώ ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, έκανε λόγο για μια «σημαντική συνομιλία μεταξύ προέδρων».
Η απογοήτευση Τραμπ από τον Πούτιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν «επιδιώκει να διευθετήσει» τον πόλεμο, εμφανίστηκε πλέον ιδιαίτερα απογοητευμένος μετά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. Όπως δήλωσε, ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση να τερματίσει τον πόλεμο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την πορεία της σύγκρουσης.
Συνεργασία για την αεράμυνα και την αμυντική βιομηχανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι συζήτησε με τον Τραμπ το ζήτημα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και τη δυνατότητα κοινής αμυντικής παραγωγής και επενδύσεων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ικανότητας του Κιέβου να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της χώρας, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο κοινών αγορών και επενδύσεων στον αμυντικό τομέα.
Το ευρύτερο πλαίσιο
Η επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει προσωρινά την αποστολή ορισμένων αμυντικών συστημάτων προς την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο για την επάρκεια των μέσων άμυνας.
Η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων επιβεβαιώνει τη σημασία της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που η Μόσχα δείχνει αμετακίνητη στις θέσεις της και οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται. Η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ–Ουκρανίας παραμένουν στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών.