Αμετανόητη για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως οι αποφάσεις ήταν σωστές και επιμένει πως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αποτέλεσε προσφορά στην Ευρώπη.
Σε μία εκ βαθέων συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζει πως η σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη και πως τα στερεότυπα πλήγωσαν και τις δύο πλευρές.
«Δεν θα ζητούσα συγγνώμη, θα έλεγα ευχαριστώ»
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις επιλογές της. Αντιθέτως, όπως είπε, θα ευχαριστούσε τον ελληνικό λαό που σήκωσε ένα δυσανάλογο βάρος και κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη, προσφέροντας μια «καλή υπηρεσία» στην ευρωπαϊκή ενότητα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είχα απόλυτη συναίσθηση του τι περνούσαν πολλοί άνθρωποι» στην Ελλάδα και η ενότητα της Ευρώπης επιβλήθηκε μέσα από δύσκολες αποφάσεις, που ωστόσο έπρεπε να ληφθούν.
Δεν αλλάζει τίποτα: Οι χειρισμοί ήταν σωστοί
Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε πλήρως τους χειρισμούς της κρίσης και υπογράμμισε πως δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά. Η ευθύνη για τις εσωτερικές αλλαγές ανήκε στην ελληνική πλευρά, είπε, προσθέτοντας πως το ζητούμενο ήταν να αλλάξει η πολιτική εντός της χώρας — όχι να επιβληθεί από το εξωτερικό.
Η ειλικρίνεια με τον Τσίπρα και το δημοψήφισμα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν λέγαμε ψέματα, συνομιλούσαμε με ειλικρίνεια». Θυμήθηκε την πρώτη τους συνάντηση στην καγκελαρία, όταν ο Τσίπρας μίλησε πρώτα σε διαδηλωτές του Die Linke έξω από το κτίριο, κάτι που η ίδια θεώρησε «πολιτικά ευφυές».
Επισήμανε πως ξαφνιάστηκε όταν την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα μέσω τηλεφώνου, καθώς προηγουμένως της είχε πει ότι θα το συζητήσει πρώτα με το κόμμα. Παρόλα αυτά, δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του. «Δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit. Δεν ήθελα ποτέ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», υπογράμμισε.
Πληγώθηκε από τα στερεότυπα και τις συγκρίσεις με τον ναζισμό
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πικρία της για τις επιθέσεις που δέχθηκε την περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν εφημερίδες και διαδηλωτές την εμφάνιζαν ως προσωποποίηση του γερμανικού αυταρχισμού. «Με πλήγωνε να με συνδέουν με τον ναζισμό», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά μια διαρκής μάχη ευθύνης.
Παράλληλα, καυτηρίασε τη ρητορική περί «τεμπέληδων Ελλήνων», τονίζοντας ότι απορρίπτει τέτοιου είδους γενικεύσεις. «Όπως υπάρχουν λιγότερο εργατικοί Έλληνες, υπάρχουν και λιγότερο εργατικοί Γερμανοί. Όπως υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, έτσι υπήρξαν και ελληνικές. Δεν υπάρχουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί ως στερεότυπα. Υπάρχουν άνθρωποι», υπογράμμισε.
Οι κοινωνικές αδικίες και οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων
Η πρώην καγκελάριος παραδέχτηκε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες υπέφεραν περισσότερο, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτές ήταν εσωτερικές αποφάσεις της Ελλάδας. Η δική της προτεραιότητα ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη της γερμανικής πλειοψηφίας και να πείσει ακόμη και το κόμμα της για τη σημασία της στήριξης της Ελλάδας.
Η αρχή της κρίσης και ο ρόλος Παπανδρέου
Τέλος, αναφέρθηκε στις απαρχές της κρίσης, λέγοντας ότι αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης το 2009-2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σοβαρότητα του ελληνικού χρέους και προκάλεσε την ενεργοποίηση των διεθνών αγορών. Η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι στόχος της δεν ήταν ποτέ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά η διάσωση της χώρας μέσα από δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές.
- Αποκάλυψη Οικονόμου: Το Μαξίμου ήξερε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2021
- Μέρκελ για την ελληνική κρίση: «Με πλήγωνε να με συνδέουν με τον ναζισμό»
- Η Ελλάδα με τα μάτια της taz: “Παράδεισος επιδοτήσεων, κόλαση διαφθοράς”
- Καύσωνας προ των πυλών: Έως 38°C σήμερα – Στα ύψη ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες
- Νύχτα τρόμου στο Κίεβο από ρωσικές επιδρομές με drones – Τραυματίες, ζημιές και διπλωματικό αδιέξοδο