Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πλασματικές αγροτικές επιδοτήσεις και τις πολιτικές προεκτάσεις του φέρνει ξανά την Ελλάδα στο μικροσκόπιο του διεθνούς Τύπου.
Με δηκτική γλώσσα και αιχμηρό χιούμορ, η γερμανική taz αποδομεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες και κατηγορεί το καθεστώς διαχείρισης των επιδοτήσεων ως εργαλείο πελατειακής εξαγοράς.
Σκάνδαλο επιδοτήσεων με πολιτικό βάθος
Η taz επανέρχεται με νέο καυστικό σχόλιο για την Ελλάδα, στρέφοντας αυτή τη φορά το βλέμμα της στο σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά τις αιχμές για τον διορισμό του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Μετανάστευσης, η γερμανική εφημερίδα καταγράφει «την κατρακύλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» μέσα από ένα σύστημα πλαστών επιδοτήσεων, που -όπως σημειώνει- κατέληξαν σε παραιτήσεις στελεχών και διεθνή εξευτελισμό.
Ο παράδεισος των κατσικιών και οι ψευδοαγρότες
Με χιούμορ που φλερτάρει με τη σάτιρα, η taz σχολιάζει ένα από τα αποκαλυπτικά ευρήματα του σκανδάλου: την υπερβολή των αριθμών σε ένα γράφημα που έδειχνε την Κρήτη «σκεπασμένη» από κατσίκια και πρόβατα. Τονίζει πως πολλοί από τους αποδέκτες των επιδοτήσεων δεν είχαν ούτε ζώα ούτε γη, ενώ άλλοι εμφάνιζαν ελαιώνες σε απρόσιτα υψόμετρα ή δήλωναν ως καλλιεργήσιμες γαίες στρατιωτικά αεροδρόμια και προστατευόμενες περιοχές.
Οι τίμιοι αγρότες με άδεια χέρια
Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι πραγματικοί παραγωγοί έμειναν εκτός, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ -αντί να ελέγχει– διευκόλυνε την παρανομία. Οι επιδοτήσεις, αντί να στηρίξουν τη γεωργία, κατέληξαν εργαλείο πλουτισμού μέσω παρανομίας.
Αγορές ψήφων με ευρωπαϊκά κονδύλια
Η taz προχωρά σε μία πιο βαριά κατηγορία: ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αγόρασε ψήφους» αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια. Κάνει λόγο για «πελατειακό προσανατολισμό» και υποστηρίζει ότι αυτός ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα στην Κρήτη, όπου η ΝΔ πέτυχε εκλογική νίκη το 2023, ανατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην προπύργιά του.
“Δεν καθάρισαν τον κόπρο, έδιωξαν αυτούς που τον καθάριζαν”
Σε ακόμη πιο αιχμηρή αποτίμηση, η taz συγκρίνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τον κόπρο του Αυγεία. Κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντί να καθαρίσει τη διαφθορά, στοχοποίησε όσους επιχείρησαν να την αποκαλύψουν. Τονίζει πως μόνο όταν παρενέβη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασκήθηκαν πραγματικές πιέσεις, και πως το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ αφορά κυρίως την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ μετά το 2019.
Στη δικογραφία και 10 βουλευτές της ΝΔ
Η taz σημειώνει ότι στη δικογραφία που σχηματίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία περιλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η υπόθεση παίρνει διαστάσεις πολιτικού σεισμού.
Η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση και η “μεταμέλεια” του πρωθυπουργού
Η εφημερίδα καταγράφει και την κυβερνητική αντίδραση: την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως το 2026 και να μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στην ΑΑΔΕ. Παράλληλα, σχολιάζει την «επικοινωνιακή αντεπίθεση» του πρωθυπουργού, που μίλησε για αποτυχία του κράτους και δεσμεύτηκε να “σπάσει το διεφθαρμένο σύστημα”.
“Νέος Μέγας Αλέξανδρος ή φάρσα;”
Το άρθρο ολοκληρώνεται με σαρκαστικό τόνο, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Είναι ο Μητσοτάκης ένας νέος Μέγας Αλέξανδρος;». Η taz απαντά εκ μέρους των αναγνωστών της στην Ελλάδα: «Για τους Έλληνες, αυτό ακούγεται σαν κοροϊδία».
- Μέρκελ για την ελληνική κρίση: «Με πλήγωνε να με συνδέουν με τον ναζισμό»
- Η Ελλάδα με τα μάτια της taz: “Παράδεισος επιδοτήσεων, κόλαση διαφθοράς”
- Καύσωνας προ των πυλών: Έως 38°C σήμερα – Στα ύψη ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες
- Νύχτα τρόμου στο Κίεβο από ρωσικές επιδρομές με drones – Τραυματίες, ζημιές και διπλωματικό αδιέξοδο
- Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν: Σκληρή γραμμή για Ουκρανία, άνοιγμα για διπλωματία στη Μέση Ανατολή