Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν σήμερα την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία μετά από τρία χρόνια, διάρκειας περίπου δύο ωρών.
Η επικοινωνία επικεντρώθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Ιράν, καθώς και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θέσεις Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν επανέλαβε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «άμεση συνέπεια της πολιτικής των δυτικών κρατών», η οποία αγνόησε για χρόνια τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να έχει «συνολικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», να εξαλείφει τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης και να βασίζεται στις «νέες εδαφικές πραγματικότητες». Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία ως μέρος της συμφωνίας.
Κάλεσμα Μακρόν για κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις
Από την πλευρά του, ο Μακρόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο μια σταθερή και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση. Επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Συζήτηση για το Ιράν και τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων
Στο θέμα του Ιράν, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος της χώρας για ειρηνική ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη συνεχή συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. Ο Μακρόν από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη το Ιράν να τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης που θα ρυθμίζει μόνιμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το πυραυλικό του οπλοστάσιο και τον ρόλο του στην περιοχή.
Συντονισμός και επόμενη επικοινωνία
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να επικοινωνήσουν εκ νέου σύντομα για την πορεία των εξελίξεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ιράν, δείχνοντας την πρόθεση για περαιτέρω διπλωματικό διάλογο.