Μια εθνική κρίση με ευρωπαϊκές διαστάσεις – Οι προβλέψεις για πρόστιμα, περικοπές, ανεργία και αλματώδη αύξηση τιμών στα τρόφιμα – Πρωτοφανές οικονομικό πλήγμα ύψους έως και 5-8 δισ. ευρώ
Ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, Χρήστος Ροδόπουλος, κάνει μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη για τις οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης —την οποία αναπαρήγαγε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης— εκτιμά ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την ΕΕ ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες θα μειωθούν από 5% έως και 17% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η ζημία στο εμπορικό ισοζύγιο, η ανεργία στον αγροτικό τομέα και η αύξηση των τιμών στα βασικά τρόφιμα δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο για την ελληνική οικονομία. «Η σφαλιάρα στην οικονομία για το 2025 θα φτάσει τα 5-8 δισ. ευρώ», τονίζει ο Ροδόπουλος.
Μαζικοί έλεγχοι, επιτόπιοι και δορυφορικοί, από 250 ελεγκτές της ΕΕ
Από τον Σεπτέμβριο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει σαρωτικός έλεγχος από ευρωπαϊκά συνεργεία, καθώς πλέον η Κομισιόν δεν εμπιστεύεται ούτε την ΑΑΔΕ, η οποία δήλωσε αναρμόδια για επιτόπιους ελέγχους. Περίπου 250 ελεγκτές θα ελέγξουν επιδοτήσεις από το 2010 έως σήμερα, με τη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων.
Η έρευνα θα σχηματίσει καρτέλες για επιτόπιους ελέγχους αλλά και για οικονομικά στοιχεία των δικαιούχων, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω δημοσιονομικές κυρώσεις.
Μείωση επιδοτήσεων, ανεργία και πληθωρισμός στα ράφια
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το 2026 οι επιδοτήσεις αναμένεται να μειωθούν στα 2,15 δισ. ευρώ από 2,78 δισ. που ήταν το 2024. Πιέσεις από κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ζητούν μείωση έως 50% των επιδοτήσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας όχι μόνο του σκανδάλου αλλά και των χρόνιων υπερβάσεων στις ποσοστώσεις.
Το κόστος αυτής της κατάρρευσης θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί: 32.000 αγρότες θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ άλλοι 85.000 εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία έως το τέλος του 2026.
Η συνέπεια στην αγορά τροφίμων θα είναι κατακόρυφη: αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ κατά 15-20% και εκτίναξη των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στο 78% από 32% σήμερα.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου
Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού γεωργικού συστήματος επιδοτήσεων, που βασίζεται στην επιδότηση στρεμμάτων αντί για πραγματική παραγωγή.
Στην καρδιά του σκανδάλου βρίσκονται εικονικές δηλώσεις λιβαδιών και ζώων, κυρίως από την Κρήτη, με στόχο τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις. Όπως καταγγέλλει ο Ροδόπουλος, μόνο 2.500 κτηνοτρόφοι παραδίδουν πραγματικά γάλα ή κρέας, ενώ δηλωμένοι επιδοτούμενοι ξεπερνούν τους 13.000.
Η απουσία κτηματολογίου και δασολογίου οδηγεί σε παραλογισμούς, με 9 εκατομμύρια στρέμματα λιβαδιών να “υπάρχουν” σε περιοχές χωρίς ζώα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδέχεται προσωρινά τη λεγόμενη «τεχνική λύση» για να μη χάνονται επιδοτήσεις.
Πολιτικό χρήμα, ψήφοι και κρατική συνενοχή
Το σενάριο αυτό μετεξελίχθηκε σε μηχανισμό παραγωγής μαύρου πολιτικού χρήματος, με τους «ημέτερους» να επιστρέφουν ποσοστά έως και 30% των επιδοτήσεων που έπαιρναν παράνομα. Ο Ροδόπουλος κάνει λόγο για τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία εξαετία, που «νομιμοποιήθηκε» με την ανοχή τόσο της εκτελεστικής όσο και της δικαστικής εξουσίας.
Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει, δεν επιχείρησε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση —όπως η δημιουργία τεχνητών λιβαδιών ή η πραγματική καταγραφή των εκτάσεων— γιατί «δεν φέρνουν ψηφουλάκια, ούτε μαύρο χρήμα».
Από τη “μπλε ασυλία” στη συλλογική κατάρρευση
Ο Ροδόπουλος καταγγέλλει απερίφραστα ότι το νησί της Κρήτης κατάφερε να τριπλασιάσει τις επιδοτήσεις του από το 2019, με πλήρη γνώση του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι «μπλε αγρότες» της Κρήτης, όπως λέει, είναι “παιδιά ανώτερου θεού”, με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την ώρα που «θα πεινάσουν χιλιάδες κατώτεροι και το 90% του ελληνικού λαού».
Ο ίδιος συνδέει το σκάνδαλο με τη δομή του κυβερνώντος κόμματος, που όπως γράφει, «είναι κόμμα εξουσίας χωρίς καμία άλλη δομή πέραν της πελατείας».
Μια κρίση που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν άγγιζε
«Κατάλαβες τώρα γιατί δεν έχουμε πλήρες Κτηματολόγιο;», γράφει δηκτικά ο Χρήστος Ροδόπουλος. Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, πέρα από τις προφανείς οικονομικές του επιπτώσεις, αποκαλύπτει βαθύτατα διαρθρωτικά προβλήματα, πολιτικές εξαρτήσεις και θεσμική αδιαφορία, που καθιστούν το ελληνικό κράτος ευάλωτο σε διαφθορά και εκμετάλλευση.
Η συνέχεια ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το ερώτημα είναι αν και πότε η Ελλάδα θα πληρώσει —και ποιος— τον πραγματικό λογαριασμό.
Αναλυτικά, ο Χ. Ροδόπουλος έγραψε:
- Οι επιδοτήσεις των αγροτών θα μειωθούν αρχικά κατά 5% για το 2025 και κατά 12-17% για το 2026.
- Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένας γενικός έλεγχος από υπαλλήλους της ΕΕ και θα πληρώνονται μόνο όσοι έχουν ελεγχθεί επιτόπου. Περίπου 250 ειδικοί ελεγκτές θα φτάσουν στην Ελλάδα καθώς πλέον η ΕΕ δεν εμπιστεύεται ούτε την ΑΑΔΕ η οποία δήλωσε αναρμόδια για να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει με δορυφορικά συστήματα για όλες τις ΚΥΔ.
- Ανάλογα τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα έχει ημερομηνία έναρξης το 2010 θα σχηματιστούν καρτέλες επιτόπιου ελέγχου καθώς και έλεγχος οικονομικών στοιχείων των δικαιούχων
- Η Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία απαιτούν απο την Επίτροπο να μειωθούν οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα κατά 50% καθώς πέραν το σκανδάλου έχουμε και συνεχείς υπερβάσεις των ποσοστώσεων.
Είναι προφανές ότι το πλήγμα στο αγροτικό τομέα θα είναι μεγαλειώδες, ενώ μια έρευνα που γίνεται απο τη διαΝΕΟσις και θα βγει αυτή την εβδομάδα καταλήγει ότι περίπου 112000 αγρότες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Μάλιστα από την ίδια έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τιμές στα σουπερμάρκετ θα αυξηθούν κατά 15-20% καθώς η συμπίεση που δεχόντουσαν οι αγρότες από τους χονδρεμπόρους ώστε να πουλάνε κάτω του κόστους με πρόσχημα ότι οι αγρότες ζούνε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πλέον δε θα μπορεί να συμβεί και οι χονδρέμποροι θα κινηθούν σε τεράστιες εισαγωγές που θα αγγίζουν το 78% από το 32% που είναι σήμερα.
Δηλαδή το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά περίπου 8-12 δις, οι τιμές από 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν κατά 15-20% ενώ περίπου 32000 αγρότες θα καταφύγουν στο ταμείο ανεργίας.
Συνοψίζοντας από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα - Τα πρόστιμα της ΕΕ για το 2025 θα κυμανθούν από 1,25-1,75 δις
- Τα πρόστιμα της ΕΕ, μετά τους επιτόπιους ελέγχους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δις
- Τουλάχιστον 32,000 αγρότες θα πάψουν να υφίστανται μέχρι το τέλος του 2025 με εκτίμηση ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 85000 μέχρι το τέλος του 2026.
- Οι επιδοτήσεις για το 2026 θα μειωθούν στα 2,15 δις από 2,78 δις που ήταν σήμερα.
- Υπάρχει ορατός κίνδυνος η Ελλάδα πλέον να μην μπορεί να διαπραγματευτεί τις ποσοστώσεις που έπαιρνε κάθε χρόνο
- Η “σφαλιάρα” στην οικονομία εκτιμάται στα 5-8 δις για το 2025 ενώ περίπου 22 δις δανείων σε αγρότες πλέον βρίσκονται στο κενό.
Τα παραπάνω είναι δυστυχώς τα πολύ βασικά προβλήματα που φέρει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και που δυστυχώς καμία αντιπολίτευση δε θέλει να ακουμπήσει.
Επαναλαμβάνω ότι από το 2019 με αποφάσεις και την πλήρη γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού η Κρήτη κατάφερε να 3πλασιάσει τις επιδοτήσεις της. Ταυτόχρονα οι μπλε αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης έγιναν παιδιά ενός ανώτερου θεού σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα μπλε παιδιά του ανώτερου θεού δε θα πεινάσουν, δε θα χάσουν τις περιούσιες καθώς οι καβαντζες τους είναι από πολλές 100δες χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια. Θα πεινάσουν όμως πάρα πολλοί άλλοι κατώτεροι καθώς και το 90% του Ελληνικού λαού.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας που μακρυά από την εξουσία απλά θα εξατμιστεί διότι δεν έχει ουδεμία άλλη δομή πέραν από το να δημιουργεί παιδιά ενός ανώτερου θεού.
Σε πιο απλά Ελληνικά… το πλασματικό πλεόνασμα που στην ουσία είναι η περίοδος χάριτος λόγω COVID απλά θα εξατμιστεί εντός του 2025.
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Χ. Ροδόπουλος της δίνει τον εύγλωττο τίτλο: «ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΣΩ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ» και γράφει:
Για αρχική επεξεργασία στο σύστημα ετήσιων επιδοτήσεων της ΚΑΠ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2024 εντάχθηκαν 581.743 ΑΦΜ με δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ύψους 811.648.691,23 ευρώ.
Από αυτές τις αιτήσεις όμως μόνο 165.000 περίπου αφορούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στα χαρτιά εμφανίζονται γύρω στους 13.000-15.000 επιδοτούμενοι κτηνοτρόφοι. Οι πραγματικοί παραγωγοί κτηνοτρόφοι (όσοι παραδίδουν γάλα ή κρέας) είναι σήμερα λιγότεροι απο 2500!
Συγκεντρώνονται κυρίως στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου λειτουργούν και οι ελάχιστοι αξιόλογοι συνεταιρισμοί τους ή άλλες ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας γάλατος ή κρέατος. Κυρίως φέτας και γιαουρτιού, που είναι ακόμη σοβαρά εξαγωγικά μας προϊόντα.
Πολύ μικρό ποσοστό της κτηνοτροφία μας είναι σταυλισμένη. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους σε κοπάδια σε διαθέσιμα λιβάδια, για να αποφύγουν το πάρα πολύ ψηλό κόστος των εισαγόμενων, κυρίως, ζωοτροφών.
Το σύστημα επιδοτήσεων όμως της ΚΑΠ, που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής και συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου, δεν επιδοτεί το πραγματικά παραγόμενο προϊόν αλλά τα στρέμματα που αντιστοιχούν για την εκτροφή των ζώων. Αποδέχεται μόνο λιβάδια, ιδιωτικά ή κοινοτικά που ενοικιάζονται, με εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ελλείψει όμως κτηματολόγιου και δασολόγιου, που καρκινοβατοϋν αδικαιολόγητα για 5-6 δεκαετίες τουλάχιστον, είναι ακόμη αδύνατη η χωροθέτηση λιβαδιών προς βόσκηση για να γίνουν τα σχετικά για τα σχέδια διαχείρισης τους!
Έτσι, δεν υπάρχουν αρκετά επίσημα λιβάδια εκεί που είναι τα ζώα ενώ υπάρχουν γύρω στα 9.000.000 στρέμματα λιβαδιών εκεί που δεν υπάρχουν ζωα! Αυτό οδήγησε στην αποδοχή από την ΕΕ από το 2012 της λεγόμενης “τεχνικής λύσης”, δηλαδή στην εικονική αντιστοίχιση κοπαδιών με διαθέσιμα επίσημα λιβάδια άλλων περιοχών, για να μη χάνονται οι επιδοτήσεις.
Από το 2019 και μετά όμως το πράγμα ξεχείλωσε. Άρχισαν να δηλώνουν ως δικαιούχοι κτηνοτρόφοι άσχετοι ημέτεροι με ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καθόλου ζώα, με εικονικά συμβόλαια ενοικίασης σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και από νησιά, κυρίως απο την Κρήτη, που απαγορευόταν στους κανόνες της Τεχνικής Λύσης.
Και έγινε πάνω σε αυτές τις ελλείψεις και το σύστημα, το πάρτι μοιράσματος εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μπλε ημετέρους για ψηφοθηρικούς λόγους. Αλλά και για την παραγωγή μαύρου πολιτικού χρήματος, αφού οι “δικαιούχοι” επέστρεφαν στην Μαφία που στήθηκε μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσοστά έως και στο 30% των επιδοτήσεων που εισέπραξαν παράνομα. Για τις ανάγκες του κόμματος, έλεγε παλιότερα και εκείνος ο Γκρούεζας…
Μέχρι που το κόλπο το πήρε χαμπάρι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελεία, που άρχισε να ξεπλέκει το πουλόβερ αυτού του τύπου της διαπλοκής, που λειτουργούσε για 6 χρόνια άψογα. Με την ημετέρα εκτελεστική και δικαστική εξουσία να κάνουν τα στραβά μάτια.
Πάνω από μισό δισ είναι ο τζίρος αυτής της φάμπρικας στα τελευταία 6 χρόνια! (400εκ θα τα επιστρέψουμε πίσω μέσω του προστίμου, που όμως θα το πληρώσουμε όλοι μας). Φυσικά, κανείς δεν κόπιασε στο Υπουργείο ή στο Μαξίμου να δώσει μια άλλη λύση στο πρόβλημα ελλείψεις λιβαδιών πέραν της διατρητης “τεχνικής λύσης”.
Όπως πχ με την δημιουργία τεχνητών λιμώνων εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Δηλαδή με την σπορά λούπινου, αρωματικών φυτών ή μιδικής σε εγκαταλειμενα χωράφια (σήμερα μόνο το 16-17% της καλλιεργίσημης γης καλλιέργειται), την διάθεση προς βόσκηση αυτών των εκτάσεων σε πραγματικούς κτηνοτρόφους της περιοχής και στην δημιουργία μεικτών ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων για την εκμετάλλευση γης που αργεί.
Και όπου δεν υπάρχουν αρκετά χέρια, και με την αξιοποίηση/ένταξη τους στην οικονομία και των παρατυπων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Λύση που στηρίζει και την ποιότητα του τελικού προϊόντος αντί της υποβάθμισης του με την μεταλλαγμένη πανάκριβη σόγια 5-6 μεγαλοεισαγωγέων της.
Αλλά τέτοιες λύσεις είναι, λέει, πολύπλοκες. Απαιτούν σκέψη και δεν φέρνουν ούτε ψηφουλάκια, ούτε μαύρο χρήμα για να κινηθεί η αγορά. Έτσι απορρίφθηκαν και το 2016, όταν τόλμησε να προτείνει τους τεχνητούς λιμιώνες ο τότε ΑνΥπ Γεωργιας Γιάννης Τσιρώνης, αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον δρόμο για το μπλε πλιάτσικο που ακολούθησε μετά.
Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Εισαγγελίας. Κατάλαβες τώρα γιατί δεν έχουμε και πλήρες Κτηματολόγιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύστημα LPIS – land parcel identification system a.k.a. identification system for agricultural parcels;