Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος συναντήθηκαν στο βήμα του Economist για να περιγράψουν τις γεωπολιτικές, θεσμικές και οικονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος – από την άμυνα και την ενέργεια μέχρι τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τη σχέση με τις ΗΠΑ.
«Η Ευρώπη πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της»
Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό αφήγημα με ενισχυμένο ρόλο σε εξωτερική πολιτική και άμυνα. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις συλλογικά», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά προβλήματα δεν προέκυψαν με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, αλλά αποκαλύπτουν τα διαρθρωτικά κενά της ΕΕ.
Μυτιληναίος: «Ζούμε διλήμματα που είχαμε διαβάσει μόνο σε βιβλία»
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε λόγο για «αναχρονιστική» δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν προετοιμάστηκε ποτέ για να παίξει ρόλο “hard power”. Άσκησε σφοδρή κριτική στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Κομισιόν και τη λειτουργία της ηγεσίας της, παρομοιάζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με «πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Προτεραιότητες μέσα στην κρίση
Ο Ντράγκι επικαλέστηκε τη ρήση του Ζαν Μονέ ότι «η Ευρώπη προχωρά μέσα από κρίσεις», τονίζοντας την ανάγκη για σαφείς προτεραιότητες και κοινές πολιτικές. Έδωσε έμφαση στη διάσπαση της εσωτερικής αγοράς και κάλεσε για την άρση των «εσωτερικών δασμών» που περιορίζουν την οικονομική δυναμική.
Χαμένος χρόνος στην καινοτομία και την ενέργεια
Ο κ. Μυτιληναίος σύγκρινε την ευρωπαϊκή απραξία με την αμερικανική επένδυση στην τεχνολογία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την καθυστερημένη ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. «Χάσαμε χρόνο, πληρώσαμε ακριβά τα λάθη μας. Προχωρούμε χωρίς να έχουμε δίκτυα και ανταγωνισμό απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι δασμοί είναι πολιτικό όπλο»
Ο πρόεδρος της Metlen υποστήριξε ότι οι δασμοί που επιβάλει η Ουάσινγκτον είναι «πολιτικό εργαλείο, σαν κυρώσεις», και τόνισε πως η Ευρώπη ζούσε σε «τεχνητό περιβάλλον» με δωρεάν ασφάλεια από τις ΗΠΑ, φθηνή ρωσική ενέργεια και κινεζικές εισαγωγές. «Τώρα πληρώνουμε την απεξάρτηση τριπλάσια, αλλά η Κομισιόν πανηγυρίζει», δήλωσε.
Τεχνολογία και άμυνα: Το νέο πεδίο μάχης
Ο Ντράγκι ανέδειξε την τεχνολογία ως τον βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής άμυνας, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το cloud, την κυβερνοασφάλεια και τους δορυφόρους. Κάλεσε για διεθνή συνεργασία και κοινή πολιτική, πέρα από τα εθνικά όρια. Ο Μυτιληναίος συμπλήρωσε πως «η άμυνα δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων χωρών», προσθέτοντας ότι η νέα κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Συνεργασία με τη Βρετανία – και πιθανή επιστροφή
Αμφότεροι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας με τη Βρετανία, παρά το Brexit. Ο Μυτιληναίος έκανε λόγο για «χαμένη υπόθεση και για τις δύο πλευρές», εκφράζοντας την ευχή να δει κάποτε τη Βρετανία να επιστρέφει στην ΕΕ.
Πράσινη μετάβαση: Δίχως σχέδιο, με υψηλό κόστος
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε την απανθρακοποίηση ακριβή και απρογραμμάτιστη: «Ποια άμυνα θα έχουμε με κινεζικά μέταλλα; Πρέπει να δούμε πού πάμε και με τι ταχύτητα», είπε. Από την πλευρά του, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, με την προϋπόθεση επενδύσεων σε δίκτυα, αποθήκευση και ανταγωνιστικές τιμές.
Η Ελλάδα ως παράδειγμα σταθερότητας
Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στην Ελλάδα, την οποία ο Daniel Franklin του Economist χαρακτήρισε «case study». Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επαίνεσε τη σταθερότητα της τελευταίας εξαετίας και τον ρόλο του πρωθυπουργού. Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2015 και απηύθυνε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 29ου Ετήσιου Κυβερνητικού Συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.
- Ξαναοριοθετούν τα χωριά: Νέα ρύθμιση για δόμηση στους μικρούς οικισμούς μετά την κοινωνική κατακραυγή
- Ντράγκι και Μυτιληναίος κρούουν τον κώδωνα: Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση
- Μυστική άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών στην Ελλάδα πριν τους βομβαρδισμούς στο Ιράν
- ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο – Χαμηλότερη επίδοση 10 μηνών
- Eurostat: Εκτίναξη πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,6% τον Ιούνιο – Στο 2% η Ευρωζώνη