Δεκαέξι διαμερίσματα της Γαλλίας, μεταξύ αυτών και η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, τίθενται από αύριο, Τρίτη, σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France.
Το ανώτατο αυτό επίπεδο προειδοποίησης ενεργοποιείται σπάνια και επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε κόκκινος συναγερμός για την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν τον Αύγουστο του 2020. Όπως ανακοίνωσε η Météo-France, η θερμική κορύφωση αναμένεται αύριο με μέγιστες θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν τους 41°C, και με ελάχιστες που δεν θα πέσουν κάτω από τους 20–24°C.
Νέα ρεκόρ: Η πιο ζεστή νύχτα Ιουνίου στη Γαλλία – Θερμότερη και η Δευτέρα
Η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καταγράφηκε ως η θερμότερη νύχτα Ιουνίου στα χρονικά της Γαλλίας, με μέση εθνική θερμοκρασία 20,2°C – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20,1°C του 2019. Αντίστοιχα, η Δευτέρα έσπασε ρεκόρ ημερήσιας θερμοκρασίας Ιουνίου, φτάνοντας τους 28°C κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.
Προς το παρόν, 68 από τα 101 διαμερίσματα της χώρας παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό. Θερμοκρασίες κάτω των 34°C καταγράφονται μόνο στις περιοχές κοντά στη Μάγχη και στα σύνορα με το Βέλγιο.
Η Μεσόγειος βράζει – Πρωτοφανής θερμοκρασία θαλάσσιας επιφάνειας
Παράλληλα με τον ακραίο καύσωνα στη στεριά, η Μεσόγειος κατέγραψε χθες την υψηλότερη θερμοκρασία θαλάσσιας επιφάνειας που έχει σημειωθεί ποτέ για μήνα Ιούνιο: 26,01°C κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, όπως αναλύθηκαν από τη Météo-France.
«Δεν έχουμε μετρήσει ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία για τον Ιούνιο σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσιμπό Ζιναλντό, ερευνητής στο Κέντρο Δορυφορικών Μετεωρολογικών Μελετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυτή τη στιγμή 3°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020, ενώ στις γαλλικές και ισπανικές ακτές η απόκλιση φτάνει ακόμη και τους 4°C.
Φλόγες στο νοτιοδυτικό της Γαλλίας – Εκκενώσεις και καμένες εκτάσεις
Η υπερβολική ζέστη έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Στο νοτιοδυτικό διαμέρισμα Οντ, η θερμοκρασία έφτασε τους 40°C και ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 4.000 στρέμματα, προκαλώντας την εκκένωση κατασκηνώσεων και μοναστηριού. Οι πυρκαγιές βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά δεν έχουν ακόμη σβήσει πλήρως.
Η Ευρώπη «ψήνεται»: Συναγερμοί σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία
Σε Ιταλία και Ισπανία, οι αρχές προχώρησαν επίσης σε έκτακτα μέτρα. Στη Ρώμη και στο Μιλάνο ισχύει κόκκινος συναγερμός για καύσωνα, ενώ η Λομβαρδία εξετάζει την απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.
Στην Ισπανία, η θερμοκρασία στη Σεβίλλη άγγιξε τους 42°C, με τη χώρα να κατευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, στον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με την AEMET. Το Ελ Γρανάδο, στη νότια Ισπανία, κατέγραψε θερμοκρασία 43,7°C, ενώ τουρίστες και κάτοικοι αναζητούν απεγνωσμένα σκιά και δροσιά.
Η Πορτογαλία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στη Γερμανία, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 34°C σε δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.
Πρώιμο και ακραίο το φετινό κύμα – Σημάδια της κλιματικής κρίσης
Η Σαμάνθα Μπέργκες, επικεφαλής για το Κλίμα στην υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε., προειδοποίησε ότι η δυτική Ευρώπη βιώνει θερμοκρασίες που συνήθως παρατηρούνται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο – και όχι τον Ιούνιο. Σε πολλές περιοχές, η απόκλιση φτάνει τους +5 έως +10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις κανονικές τιμές.
Η κλιματική κρίση, άλλοτε αφηρημένη έννοια, έχει πλέον αποκτήσει απτή μορφή: καύσωνες, πυρκαγιές, επιβαρυμένη υγεία, θάλασσες που βράζουν. Η Ευρώπη δεν έχει απλώς μπει στο καλοκαίρι – έχει μπει στην εποχή των κλιματικών εκτάκτων αναγκών.