Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 25 Ιουνίου, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει τις ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.
Η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί και θα επικεντρωθεί στην εκλογή προεδρείου.
«Μοντέλο Τριαντόπουλου» και διαδικασίες «εξπρές»
Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εφαρμόσει το ήδη δοκιμασμένο «μοντέλο Τριαντόπουλου», που χαρακτηρίζεται από γρήγορες διαδικασίες χωρίς ουσιαστική εξέταση στοιχείων ή κλήση κρίσιμων μαρτύρων. Στόχος είναι το ταχύτατο κλείσιμο των εργασιών και η παραπομπή του πρώην υπουργού «στον φυσικό δικαστή» για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Η ΝΔ αναμένεται να αρνηθεί και πάλι το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογή διακομματικού προεδρείου, επιμένοντας το προεδρείο να αποτελείται αποκλειστικά από βουλευτές της. Για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής προτείνεται ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης.
Χρονοδιάγραμμα και σύνθεση της Επιτροπής
Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες και να υποβάλει πόρισμα εντός δύο μηνών. Ωστόσο, με βάση την αναμενόμενη ταχύτητα των διαδικασιών, το πόρισμα θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με την τελική συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια να πραγματοποιούνται έως τις 20 Ιουλίου.
Η Επιτροπή αποτελείται συνολικά από 26 μέλη: 14 βουλευτές της ΝΔ, 11 από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.
Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής
Από τη Νέα Δημοκρατία:
Γεώργιος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτριος Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καππάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπυρίδων Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λυτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης.
Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:
Ελένη-Μαρία (Μιλένα) Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Μουλκιώτης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γεώργιος Παπαηλιού.
Από το ΚΚΕ:
Νικόλαος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα.
Από την Ελληνική Λύση:
Παράσχος Παπαδάκης.
Από τη Νέα Αριστερά:
Δημήτριος Τζανακόπουλος.
Από το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη»:
Τάσος Οικονομόπουλος.
Από την Πλεύση Ελευθερίας:
Ελένη Καραγεωργοπούλου.
Ανεξάρτητος Βουλευτής:
Παύλος Σαράκης.
Αναμενόμενες εξελίξεις
Η έναρξη των εργασιών σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της κοινοβουλευτικής διερεύνησης για την τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο, η επιλογή της πλειοψηφίας να ακολουθήσει γρήγορες διαδικασίες χωρίς ουσιαστική διερεύνηση προκαλεί αντιδράσεις και αμφισβητήσεις για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη της διαδικασίας.
Η αντιπολίτευση ζητά διακομματικό προεδρείο και πλήρη διερεύνηση, ενώ η ΝΔ επιμένει σε μονοκομματική σύνθεση και ταχεία ολοκλήρωση, με στόχο την παραπομπή του πρώην υπουργού χωρίς καθυστερήσεις.
- Χατζηδάκης: Η Ελλάδα του 2027 δεν θα έχει την καμιά σχέση με εκείνη που παραλάβαμε το 2019
- Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο: Καταστροφή σε 40.918 στρέμματα σύμφωνα με δορυφορική αποτύπωση
- Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη: «Μοντέλο Τριαντόπουλου» με στόχο γρήγορο κλείσιμο
- Charlemagne / Ωραία τανκς έχεις, Ευρώπη. Κανέναν να τα οδηγήσει έχεις;
- Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Χαιρετίζει την κατάπαυση πυρός Ιράν-Ισραήλ και τονίζει την ανάγκη διπλωματίας και αύξησης των αμυντικών δαπανών