Αντιδρούν στα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για μείωση κονδυλίων σε προγράμματα κατάρτισης και στήριξης ευάλωτων ομάδων
Οι Σοσιαλιστές στην Ευρωβουλή δεν αντιδρούν μόνο στις προσπάθειες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να περιορίσει την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, αλλά και στα σχέδιά της να μειώσει τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση των νέων και των ανέργων.
Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τη στήριξη των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό μιας κεντρώας συμμαχίας που θα περάσει νομοθεσίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι η κεντροαριστερά ήδη ετοιμάζεται να συγκρουστεί σκληρά για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF), αποτελεί δυσοίωνο σημάδι για την πρόεδρο της Επιτροπής, όπως γράφει το Politico.
Η διαμάχη επικεντρώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αξίας 142,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που έχει στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Η φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να κατευθύνει περισσότερους πόρους προς την άμυνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη.
«Δεν κατανοώ έναν κοινοτικό προϋπολογισμό χωρίς τόσο σημαντικό ταμείο όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», δήλωσε η Iratxe García Pérez, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, κατά την τελευταία ολομέλεια.
«Η Επιτροπή δεν θα έχει λευκή επιταγή από τους Σοσιαλιστές», προειδοποίησε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ταμείο αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στο POLITICO πρόσθεσε: «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και η ανταγωνιστικότητα είναι μέρος αυτών, αλλά όχι εις βάρος της κοινωνικής συνοχής της ΕΕ. Οι αγρότες, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις ωφελούνται επίσης από τις κοινωνικές δαπάνες.»
Σύγκρουση για τις κοινωνικές δαπάνες στον νέο προϋπολογισμό
Οι Σοσιαλιστές, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορούν την κυριαρχούμενη από το ΕΛΚ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επιβάλλει μια φιλοεπιχειρηματική και απορυθμιστική ατζέντα στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.
Την περασμένη εβδομάδα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι απείλησαν να αποσύρουν τη στήριξή τους στην άτυπη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία της φον ντερ Λάιεν, μετά την αμφιλεγόμενη στάση της υπέρ της ακροδεξιάς στην ακύρωση νόμου κατά του greenwashing.
Στο εσωτερικό του Berlaymont, η επίτροπος κοινωνικών δικαιωμάτων από τους Σοσιαλιστές, Roxana Mînzatu, που έχει υπό την ευθύνη της το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δίνει μάχη οπισθοφυλακής για τη διάσωσή του.
Η Mînzatu και οι τρεις ακόμη σοσιαλιστές επίτροποι είναι μειοψηφία απέναντι σε 14 επιτρόπους του ΕΛΚ, που θέλουν να κατευθύνουν το ταμείο των 1,2 τρισ. ευρώ της ΕΕ σε νέες προτεραιότητες όπως η άμυνα και η βιομηχανία.
Όλοι οι επίτροποι, ανεξαρτήτως κόμματος, πιέζουν για μεγαλύτερο έλεγχο και χρηματοδότηση στα δικά τους προγράμματα ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου προϋπολογισμού στις 16 Ιουλίου.
Νέος τρόπος κατανομής πόρων και αντιδράσεις
Η Επιτροπή σκοπεύει να ενοποιήσει δεκάδες ταμεία σε ένα εθνικό και περιφερειακό σχέδιο που θα συνδέει τις πληρωμές με την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η πολυπλοκότητα και θα διευκολυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι πρόκειται για προσχηματική διαδικασία ώστε να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και να μεταφερθούν πόροι από βασικές προτεραιότητες όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
«Το βασικό ερώτημα σε κάθε νέα δομή του MFF είναι πώς μπορεί η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις θα δαπανήσουν τα κονδύλια στους σωστούς τομείς πολιτικής, που δεν είναι πάντα οι πιο ελκυστικοί ή ορατοί;» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Επιτροπής.
Η Mînzatu υποστηρίζει ότι πρέπει να οριστεί συγκεκριμένος προϋπολογισμός για το κοινωνικό ταμείο στο νέο πλαίσιο, ώστε να υποχρεώνονται τα κράτη-μέλη να επενδύουν σε κοινωνική πολιτική.
Διαφωνίες μεταξύ πολιτικών ομάδων στη Βουλή
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ τάσσεται επίσης υπέρ της διασφάλισης συγκεκριμένων κονδυλίων – αν και οι κεντροδεξιοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τις αγροτικές επιδοτήσεις παρά για τα κοινωνικά προγράμματα.
«Δεν γίνεται οι αγρότες να ανταγωνίζονται για κονδύλια με αυτοκινητόδρομους ή έργα δημόσιων μεταφορών ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων», δήλωσε ο βουλευτής Siegfried Mureșan, εισηγητής του ΕΛΚ για τον προϋπολογισμό.
«Το κοινωνικό ταμείο θα προστατευθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.
Πηγή: Politico