Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι η δολοφονία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «θα τερμάτισε τη σύρραξη» μεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα οδηγούσε σε κλιμάκωση, αλλά αντίθετα θα έβαζε τέλος στη σύγκρουση, παρά την αντίθεση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ιρανού ηγέτη.
Ποιος είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, γνωστός ως αγιατολάχ Χαμενεΐ, είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν από το 1989, έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και θρησκευτική ζωή της χώρας. Γεννημένος το 1939 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ανέβηκε στην εξουσία μετά το θάνατο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να μπορεί να αναλάβει το αξίωμα παρά το σχετικά μικρότερο θρησκευτικό του κύρος. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, εδραίωσε την κυριαρχία του μέσω του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ενίσχυσε συμμαχίες με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και προώθησε τον λεγόμενο άξονα αντίστασης στη Μέση Ανατολή.
Η στρατηγική και οι απειλές
Ο Χαμενεΐ έχει επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζει «κοινό εχθρό» και έχει απειλήσει με σκληρή τιμωρία μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος, που περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς και δολοφονίες στρατιωτικών διοικητών. Το Ιράν απάντησε με επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, ενώ ο ίδιος ο Χαμενεΐ ζήτησε από τον ιρανικό λαό να είναι έτοιμος για αντίσταση και προειδοποίησε ότι η εκδίκηση θα είναι οδυνηρή για το Ισραήλ.
Μια κρίσιμη περίοδος για το Ιράν
Παρά τις πολεμικές απειλές, η υγεία του Χαμενεΐ φέρεται να φθίνει, ενώ η συζήτηση για τον διάδοχό του εντείνεται, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη περίοδο για το Ιράν και την ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας, με την προσωπικότητα και τον ρόλο του Χαμενεΐ να αποτελούν κομβικό παράγοντα στην εξέλιξη των γεγονότων.
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
- Ο Νετανιάχου προαναγγέλλει τη δολοφονία του Χαμενεΐ: «Θα τερμάτιζε τη σύρραξη»
- Το μυστήριο των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ: Που βρίσκονται οι 90 πυρηνικές κεφαλές;
- Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ
- Σοβαρές ζημιές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ισραηλινές επιθέσεις – Παραλύει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου