Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν το Σάββατο δρόμους και πλατείες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Το κίνημα «No Kings» οργανώνει συγκεντρώσεις σε πάνω από 2.000 πόλεις και κοινότητες, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στον αυταρχισμό και την πολιτική διαφθορά.
Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με δύο συμβολικές ημερομηνίες: την 250ή επέτειο του Αμερικανικού Στρατού, που τιμάται με στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσινγκτον, και τα 79α γενέθλια του Τραμπ.

Τι είναι το κίνημα «No Kings»
Στην καρδιά των κινητοποιήσεων βρίσκεται η απόρριψη της «μονοπρόσωπης εξουσίας». Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές: «Η διαφθορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι σε θρόνους. Όχι σε στέμματα. Όχι σε βασιλιάδες». Η ονομασία «No Kings» παραπέμπει ευθέως σε ένα πολιτικό σχόλιο για την αυξανόμενη προσωπολατρία και τις εξουσιαστικές τάσεις της διακυβέρνησης Τραμπ.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος καταγράφεται μια σειρά από κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, περιλαμβανομένων παράνομων απελάσεων, καταστολής δικαιωμάτων, παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και περικοπών σε κοινωνικές υπηρεσίες.
«Είναι μια εθνική ημέρα αντίστασης», δηλώνουν οι οργανωτές, που δρουν υπό τη στέγη του ψηφιακού κινήματος 50501 («50 Πολιτείες, 50 Διαδηλώσεις, 1 Κίνημα»).
Πού θα πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις
Αν και οι διαμαρτυρίες θα καλύψουν το σύνολο σχεδόν των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Νέα Υόρκη και το Χιούστον έως τη Φιλαδέλφεια και το Σικάγο, οι οργανωτές επέλεξαν να μην πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, D.C..
Όπως εξηγούν: «Αντί να επιτρέψουμε στην παρέλαση γενεθλίων να μονοπωλήσει την προσοχή, θα δώσουμε τον λόγο στους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της χώρας. Αυτή είναι η αληθινή εικόνα της Αμερικής: κοινότητες που ενώνονται για να απορρίψουν την πολιτική του ισχυρού ανδρός».
Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε πόλεις στο Μεξικό, την Αυστραλία, το Μαλάουι και ευρωπαϊκές χώρες.
Πότε και πώς θα γίνουν οι κινητοποιήσεις
Οι ώρες διεξαγωγής διαφέρουν ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στη Νόρμαν της Οκλαχόμα, η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ στην Καλιφόρνια (Big Sur) προγραμματίζεται για τις 4:30 το απόγευμα.
Την ίδια ημέρα, στις 6:30 το απόγευμα (τοπική ώρα), θα ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον η στρατιωτική παρέλαση — η πρώτη τέτοιου τύπου από το 1991, όταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος γιόρτασε τη λήξη του Πολέμου του Κόλπου. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και στρατιωτικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε ένα υπερθέαμα αξίας 25 έως 45 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Ειρηνικές, αλλά με τεταμένο κλίμα
Οι οργανωτές των «No Kings» επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και καλούν τους διαδηλωτές να μην φέρουν όπλα — ακόμη και νόμιμα. Ωστόσο, το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο.
Οι διαδηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά από επεισόδια σε Λος Άντζελες, Σικάγο και άλλες πόλεις, με φόντο στρατιωτικού τύπου επιδρομές της ICE (Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων), που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων μεταναστών. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει Εθνοφρουρά και Πεζοναύτες σε αρκετές πολιτείες.
Ταυτόχρονα, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες όπως ο Γκρεγκ Άμποτ (Τέξας) και ο Ρον ΝτεΣάντις (Φλόριντα) έχουν προειδοποιήσει για αυστηρή αντιμετώπιση όσων εμπλακούν σε επεισόδια, προαναγγέλλοντας ακόμη και προληπτικές αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεων.
«Οι διαδηλώσεις είναι ταραχώδεις από τη φύση τους, και οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί να σκοτώνουν», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής Γκρέγκορι Μαγκάριεν από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.
Τι απαντά ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Δεν νιώθω βασιλιάς. Πρέπει να περάσω από την κόλαση για να εγκριθεί οτιδήποτε». Οι παριστάμενοι Ρεπουμπλικανοί γέλασαν, και ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν είμαι βασιλιάς, ευχαριστώ πολύ».
Ωστόσο, σε παλαιότερη ανάρτησή του τον Φεβρουάριο, όταν μπλόκαρε το σχέδιο «δυναμικής τιμολόγησης» για την κίνηση στο Μανχάταν, ο Τραμπ έγραψε: «ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ!».
Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανάρτησε φωτομοντάζ του Τραμπ με στέμμα σε υποτιθέμενο εξώφυλλο του περιοδικού Time.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται
Οι διαμαρτυρίες κατά της ICE και της στρατιωτικοποίησης της αστυνόμευσης συνεχίζονται σε πολλές πόλεις. Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων Ρόμπερτ Πατίγιο δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε στο Λος Άντζελες δεν είναι μεμονωμένο. Είναι καθρέφτης. Όλες οι κοινότητες βλέπουν σε αυτές τις εικόνες τον ίδιο πόνο, την ίδια ανισότητα, την ίδια αίσθηση ότι το σύστημα είναι εναντίον τους».
Όπως φαίνεται, το πολιτικό ρήγμα στην Αμερική βαθαίνει — και το φετινό καλοκαίρι, με επίκεντρο τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται εκρηκτικό.
- Το 84% των Αμερικανών ανησυχεί για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν
- Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης, της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου
- Νέα Τούμπα: Τα βήματα που έγιναν και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κατασκευής
- Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ: Σκηνικό πολέμου στον Κόλπο
- ΠΟΥ: Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά του καπνίσματος και τα νέα μέτωπα