Εντυπωσιακή ανακάλυψη ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ισπανικού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας (CSIC): ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό στα ανοικτά της Λανθαρότε, του ανατολικότερου νησιού των Καναρίων Νήσων.
Το βουνό, που σχηματίζεται από τρία εξαφανισμένα ηφαίστεια, θεωρείται τμήμα ενός αρχαίου αρχιπελάγους — και ενδέχεται να αποτέλεσε έμπνευση για τον μύθο της Ατλαντίδας, όπως τον περιέγραψε ο Πλάτωνας.
Ένας γίγαντας κάτω από την επιφάνεια
Το υποθαλάσσιο βουνό έχει εντυπωσιακή βάση διαμέτρου 50 χιλιομέτρων και βρίσκεται σε βάθος περίπου 2.300 μέτρων. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Luis Somoza, κατά την Ηώκαινη περίοδο (56–34 εκατομμύρια χρόνια πριν), η περιοχή ήταν μια συστάδα νησιών που βυθίστηκαν σταδιακά, όταν η ηφαιστειακή λάβα σκλήρυνε και βάρυνε, οδηγώντας τα στο βυθό.
Ρομπότ στον βυθό για την αποκρυπτογράφηση του παρελθόντος
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GME-CSIC Atlantis, με τη χρήση τηλεχειριζόμενων οχημάτων εξοπλισμένων με κάμερες υψηλής ανάλυσης και ρομποτικούς βραχίονες. Στόχος της έρευνας είναι η χαρτογράφηση και μελέτη της ηφαιστειακής και υδροθερμικής δραστηριότητας στην υποθαλάσσια περιοχή, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη γεωλογική της εξέλιξη.
Αντανακλάσεις του μύθου στον θαλάσσιο βυθό
Παρόλο που οι επιστήμονες αποφεύγουν οποιαδήποτε υπερβολή, η γεωγραφική θέση και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του υποθαλάσσιου σχηματισμού φαίνεται να ταιριάζουν με την περιγραφή της Ατλαντίδας που περιλαμβάνει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του. Ο φιλόσοφος βασίστηκε σε αφήγηση του Σόλωνα, ο οποίος είχε ακούσει για την Ατλαντίδα από Αιγύπτιους ιερείς. Έκαναν λόγο για έναν προηγμένο πολιτισμό που καταστράφηκε ξαφνικά από φυσική καταστροφή «βιβλικών διαστάσεων», σε περιοχή δυτικά των Ηρακλείων Στηλών — του σημερινού Στενού του Γιβραλτάρ.
Η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει, αλλά ερμηνεύει
Η νέα ανακάλυψη δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Ατλαντίδας, ενισχύει ωστόσο την άποψη ότι ο μύθος μπορεί να έχει φυσικό υπόβαθρο. Η θεωρία ότι η ιστορία της χαμένης ηπείρου ίσως στηρίζεται σε πραγματικά γεωλογικά γεγονότα ενισχύεται από παρόμοιες υποθαλάσσιες δομές στον Ατλαντικό — όπως στις Αζόρες, τη Μαδέρα και τις ίδιες τις Κανάριες Νήσους.
Από τον μύθο στην επιστήμη
Η αποκάλυψη του υποθαλάσσιου βουνού ανοίγει νέους επιστημονικούς δρόμους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας του Ανατολικού Ατλαντικού. Και παρόλο που η Ατλαντίδα ίσως παραμείνει για πάντα ένας μύθος, η αναζήτησή της εμπνέει την επιστήμη να εξερευνήσει τα μυστήρια του πλανήτη — εκεί όπου οι θρύλοι συναντούν τα δεδομένα.
- Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Τζαβέλας και Παπαδοπούλου στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης
- Η Κίνα και ο «Εθνικός Ωκεανός Δεδομένων»: Μια Νέα Εποχή ψηφιακής κυριαρχίας
- Μαρία Καρυστιανού: «Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο» – 1,3 εκατ. υπογραφές για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών
- Καταγγελία ανεξάρτητων ευρωπαίων εκδοτών κατά της Google για το εργαλείο ΑΙ στο Google Search
- Xiaomi SU7 Ultra: Νέος ηγέτης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλής απόδοσης