Ο τρίτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη, αναβλήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η απόφαση ήρθε μία ημέρα μετά τα σοβαρά επεισόδια και την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια –και κυρίως πριν από την έναρξη– του δεύτερου τελικού.
Τραπέζι διαλόγου υπό τη σκιά των γεγονότων
Το πρωί της Τετάρτης, οι διοικήσεις των δύο ομάδων (Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τον Παναθηναϊκό και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος για τον Ολυμπιακό) καλούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Υπουργό Εργασίας και αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Μαρινάκη, διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις για την ομαλή διεξαγωγή των υπόλοιπων αγώνων, το πρωτάθλημα ενδέχεται να διακοπεί οριστικά.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά
Η κατάσταση ξέφυγε ήδη πριν από το τζάμπολ, όταν ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντέδρασε έντονα σε χυδαία συνθήματα εναντίον της κόρης του, από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού. Ο ίδιος απάντησε με χειρονομίες προς την εξέδρα, ενώ κατήγγειλε στους διαιτητές ότι τα συνθήματα δεν καταγράφηκαν. Η αντίδραση αυτή οδήγησε στην αποβολή του από τον αγωνιστικό χώρο, με τον Γιαννακόπουλο να αποχωρεί τελικά από το γήπεδο, έχοντας ξεσπάσει φραστικά στους διαδρόμους και στα αποδυτήρια.
Οι σφοδρές καταγγελίες των Αγγελόπουλων
Ακολούθησε οξύτατη δημόσια επίθεση από τους διοικητικούς ηγέτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για χυδαίες ύβρεις, προσβλητικές χειρονομίες, ακόμη και για απειλές σε βάρος της οικογένειάς τους. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος μίλησε για «σκηνές ντροπής που δεν έχουν προηγούμενο στον ελληνικό αθλητισμό», κατηγορώντας την Πολιτεία για ανοχή και κάνοντας λόγο για «παραγωγή βίας» με ευθύνη της απέναντι πλευράς.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκδόθηκε εντολή σύλληψης σε βάρος του κ. Γιαννακόπουλου από την Εισαγγελία, ωστόσο εκείνος φέρεται να φυγαδεύτηκε από το ΣΕΦ με αυτοκίνητα. «Υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ζητώντας την άμεση σύλληψή του.
Αντιδράσεις Παναθηναϊκού: «Ανέχονται τη χυδαιότητα»
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε με αιχμηρό τόνο, καταγγέλλοντας «υποκρισία και επιλεκτική ευαισθησία». Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το ΣΕΦ φιλοξένησε χυδαία πανό και συνθήματα κατά της οικογένειας Γιαννακόπουλου, τα οποία οι διοικούντες του Ολυμπιακού «παρακολούθησαν απαθείς». Επιπλέον, κάνει λόγο για «επίθεση κατά της μνήμης του Παύλου Γιαννακόπουλου» και για «συστηματική στοχοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου», ενώ καταγγέλλει τους διαιτητικούς χειρισμούς του αγώνα.
Σε συμπληρωματική τοποθέτησή της, η νομική σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μαργαρίτα Θάνου, σημείωσε ότι η ίδια η Εισαγγελέας που ήταν παρούσα αρνήθηκε ότι άκουσε προσβλητικά σχόλια από τον Γιαννακόπουλο κατά της οικογένειας Αγγελόπουλου, διαψεύδοντας τις καταγγελίες που μεταφέρθηκαν στα ΜΜΕ.
Το μέλλον του πρωταθλήματος στον «αέρα»
Το πρωτάθλημα της Basket League βρίσκεται πλέον υπό σοβαρή απειλή διακοπής. Οι τελικοί, αντί να προσφέρουν αθλητικό θέαμα, μετατρέπονται σε πεδίο συγκρούσεων, εξωαγωνιστικών αντιπαραθέσεων και έντασης. Η Πολιτεία, μέσω των δηλώσεων Μαρινάκη, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες, εφόσον υπάρχουν ευθύνες.
Η κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται να κρίνει πολλά: όχι μόνο για τη συνέχιση της σειράς των τελικών, αλλά και για την εικόνα του ελληνικού μπάσκετ συνολικά. Με το κύρος του αθλήματος να δοκιμάζεται, το ζητούμενο πλέον είναι αν οι πρωταγωνιστές θα επιλέξουν την αποκλιμάκωση ή την οριστική ρήξη.
- Η Νάξος ως κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός
- Πωλείται ξανά το σπίτι-σύμβολο της Αλίκης Βουγιουκλάκη: Πολυτέλεια, μνήμες και ιστορία στην οδό Στησιχόρου
- ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από τον οργανισμό ISS στην αξιολόγηση για θέματα ESG
- Προς αναβολή ο τρίτος τελικός Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός μετά τα έκτροπα στο ΣΕΦ
- Τέμπη: Πόρισμα-φωτιά για την πυρόσφαιρα – Ξυλόλιο και τολουόλιο στο πρώτο βαγόνι