Ο εθνικιστής και ευρωσκεπτικιστής υποψήφιος Κάρολ Ναβρότσκι, 42 ετών, αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία, που διεξήχθη την Κυριακή 1 Ιουνίου, με μια εξαιρετικά οριακή διαφορά, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Ο Ναβρότσκι έλαβε το 50,89% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του, Ράφαλ Τρασκόφσκι, 53 ετών, δήμαρχος της Βαρσοβίας και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε το 49,11%.
Υποστηρικτές και πολιτικές συμμαχίες
Ο Κάρολ Ναβρότσκι υποστηρίχθηκε από το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα αλλά και από τον… Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Τρασκόφσκι ήταν ο εκλεκτός της κεντρώας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.
Αντιδράσεις και προοπτικές
Η νίκη του Ναβρότσκι συνιστά σημαντική ανατροπή, καθώς τα πρώτα exit polls έδειχναν μικρό προβάδισμα του Τρασκόφσκι, ο οποίος μάλιστα είχε πανηγυρίσει πρόωρα. Η επικράτηση του εθνικιστή υποψηφίου αποτελεί βαριά ήττα για την κυβέρνηση Τουσκ και αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο, καθώς ο πρόεδρος της Πολωνίας διαθέτει δικαίωμα βέτο στη νομοθεσία, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κεντρώα κυβέρνηση.
Πολιτικό προφίλ και δεσμεύσεις Ναβρότσκι
Ο Ναβρότσκι, ιστορικός και πρώην ερασιτέχνης πυγμάχος, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη στήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία, αλλά έχει εκφράσει επικρίσεις για τα προνόμια που απολαμβάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες και έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και επιδιώκει να απομακρύνει την Πολωνία από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, προωθώντας μια πιο λαϊκιστική και εθνικιστική ατζέντα.
Μελλοντικές εξελίξεις
Η νίκη του Ναβρότσκι αναμένεται να δυσχεράνει την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης Τουσκ, ιδίως σε θέματα κράτους δικαίου, κοινωνικών δικαιωμάτων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2027.
Με την έκβαση αυτή, η Πολωνία εισέρχεται σε μια νέα πολιτική περίοδο, όπου η ένταση ανάμεσα σε εθνικιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αναμένεται να ενταθεί, επηρεάζοντας τόσο την εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Στο Κάιρο ο Γ. Γεραπετρίτης για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης – Σε διπλωματικό συναγερμό η Αθήνα
- Πράσινα και κόκκινα αίσχη στο μπάσκετ: Τι λένε οι δύο ιδιοκτησίες και το φύλλο αγώνα
- Πολωνία: Οριακή νίκη του εθνικιστή Κάρολ Ναβρότσκι στις προεδρικές εκλογές
- Τραγωδία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών: 36χρονος αστυνομικός αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο
- Brain Drain: : Όταν η ελπίδα περνά τα σύνορα