Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία άνοιξε τη συζήτηση για τη μεταμόρφωση της παραγωγικής βάσης της χώρας – Στελέχη από την αγορά, τις τράπεζες και την επιχειρηματικότητα μίλησαν για προκλήσεις, ευκαιρίες και στρατηγικές επιλογές
Σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αναθερμαίνεται, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διοργάνωσε εκδήλωση με επίκεντρο την ανάγκη ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με βασικό πυλώνα την ενίσχυση της βιομηχανίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οικονομολόγοι, τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωποι του επιχειρείν, με κοινό ζητούμενο μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και εξωστρεφή βιομηχανική βάση.
Ο πρώην επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, Πάνος Καρβούνης, ανέδειξε την ανάγκη εθνικού σχεδίου για τη βιομηχανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια περίοδο όπου η βιομηχανική στρατηγική επιστρέφει στο προσκήνιο και της Ευρώπης.
Ο Παναγιώτης Καπόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, υπογράμμισε τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως “εύθραυστη και περιορισμένης δυναμικής”, στηριγμένη υπερβολικά σε υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως ανέφερε, «ο ρόλος της μεταποίησης δεν είναι μόνο οικονομικός, είναι και θεσμικός», καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην απασχόληση, την καινοτομία και τις εξαγωγές. Πρότεινε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αύξηση παραγωγικότητας και διασύνδεση των τραπεζών με την πραγματική οικονομία.
Ο Νίκος Βέτας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, εστίασε στις χρόνιες παθογένειες: έλλειψη επενδύσεων, υψηλό ρίσκο και αδυναμία στρατηγικής. Υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μαρτυρά πως καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι παράγουμε» και ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς κλάδους έντασης τεχνολογίας και κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο βιομηχανικής αποεπένδυσης, αν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη στροφή σε μια πολιτική ανάπτυξης της μεταποίησης.
Η επιχειρηματική πλευρά ανέδειξε την ανάγκη για βιώσιμη και παραγωγική επιχειρηματικότητα. Ο Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton) αναφέρθηκε στην ανανέωση της οικογενειακής επιχειρηματικότητας, προτείνοντας συγχωνεύσεις και διεθνοποίηση, ενώ υπερασπίστηκε τη σημασία των επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου ενόψει του φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ELPEN, μίλησε για την προστιθέμενη αξία της φαρμακοβιομηχανίας και την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πανεπιστημίων και παραγωγής: «η τεχνολογία πρέπει να βρει πεδίο εφαρμογής εντός της χώρας, όχι μόνο σε επίπεδο έρευνας».
Από την πλευρά των παραγωγικών επιχειρήσεων, ο Γιώργος Τσερέπας (Lariplast) ανέδειξε το βάρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, λέγοντας ότι «αντί να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών, καθώς και της φορολογικής και θεσμικής σταθερότητας.
Ο Κώστας Καλλίνικος (Goldair) παρουσίασε τη στρατηγική αξιοποίησης των logistics και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, με αναφορές σε υφιστάμενες συνεργασίες με πολυεθνικές που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο διαμετακόμισης και μεταποίησης.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΣΕΒ, έθεσε το ζήτημα της «νοοτροπίας γύρω από την παραγωγή». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κοινωνία πρέπει να πάψει να βλέπει την επιχειρηματικότητα με καχυποψία. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα για τη βιομηχανία, όπου η αποτυχία δεν θα είναι στίγμα αλλά σχολείο».
Η συζήτηση ανέδειξε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η επιστροφή της βιομηχανίας, αλλά και η μετατόπιση σε μια οικονομία παραγωγής, καινοτομίας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μια οικονομία που δεν επαφίεται αποκλειστικά στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αλλά επενδύει συστηματικά στη δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Και αυτή η μετάβαση δεν είναι απλώς αναγκαία – είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας.
- Τεχνητή νοημοσύνη: Δημοκρατία ή ολιγαρχία στην εποχή της αυτοματοποίησης
- Γάμος στη Βενετία με άρωμα Amazon: Η προκλητική επίδειξη πλούτου έφερε… τρικυμία στα κανάλια
- Οι σοσιαλιστές μπλοκάρουν τις περικοπές φον ντερ Λάιεν στο Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ
- Τετ-α-τετ του «απομονωμένου» Ερντογάν με τον Τραμπ με φόντο τη Γάζα, την Ουκρανία και την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων
- «Κοντά σας όλη μου η ζωή»: Σήμερα η μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη