Από το άρωμα του φρεσκοκομμένου λουκουμιού και τη μοναδική υφή της χαλβαδόπιτας μέχρι τις μοντέρνες εκδοχές γλυκών που «παντρεύουν» την παράδοση με τη φαντασία της νέας γενιάς δημιουργών, η ζαχαροπλαστική της Σύρου δεν είναι απλώς γαστρονομία. Είναι ταυτότητα, ιστορία και πολιτισμός – ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς χωρίς να χάνει τις ρίζες του.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το φεστιβάλ «200 χρόνια Ερμούπολη – 200 χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομίας» φιλοδοξεί να αποτυπώσει το στίγμα της συριανής ζαχαροπλαστικής στο σύγχρονο γαστρονομικό τοπίο της Ελλάδας – και όχι μόνο. Με τη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το φεστιβάλ συνδυάζει ιστορία και καινοτομία, μνήμη και γεύση.
Ένα Σαββατοκύριακο με γεύση Σύρου
Η καρδιά του φεστιβάλ χτυπά δυνατά το Σάββατο 31 Μαΐου, όταν το αγαπημένο Django Gelato γιορτάζει 20 χρόνια δημιουργίας. Από τις 11:00 έως τις 15:00, το μικρό παγωτατζίδικο μετατρέπεται σε ένα ζωντανό εργαστήριο, όπου Έλληνες και διεθνείς τεχνίτες του παγωτού – ανάμεσά τους η Εύη Παπαδοπούλου (Le Greche), ο Alessandro Cesari (Sable Gelato, Ιταλία), ο Γιάννης Νύκταρης (Fatto a Mano), ο Λουΐζος Συμεωνίδης (Vanilla Gelato SKG) και φυσικά ο οικοδεσπότης Κωνσταντίνος Καρακατσάνης – θα δημιουργήσουν παγωτό μαζί με το κοινό. Μια εμπειρία αυθεντική, διαδραστική και… απολαυστική.
Το βράδυ, στις 21:00, το Django ανοίγει ξανά τις πόρτες του εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, προσφέροντας δροσιά, χαμόγελα και μια υπενθύμιση ότι η παράδοση μπορεί να είναι και… παγωμένη.
Η μέρα κλείνει με ένα signature ποτό. Το Theosis Cocktail Bar στην Άνω Σύρο, με αφορμή τα 4α του γενέθλια, παρουσιάζει κοκτέιλ εμπνευσμένα από τα τοπικά υλικά και τις γλυκές γεύσεις του νησιού, παντρεύοντας την τέχνη του ποτού με την κουλτούρα της Σύρου.
Γλυκιά Κυριακή κάτω απ’ τα αστέρια
Την Κυριακή 1 Ιουνίου, το φεστιβάλ κορυφώνεται στον ιστορικό Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς, που μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό γευστικό χάρτη. Εκεί, παραδοσιακά γλυκά – όπως το λουκούμι και η χαλβαδόπιτα – συναντούν σύγχρονες εκδοχές, λικέρ και κοκτέιλ που αντλούν έμπνευση από το τοπικό terroir. Η παρουσία αναγνωρισμένων pastry chefs, τοπικών δημιουργών και εκπροσώπων των media μετατρέπει τη βραδιά σε έναν πανηγυρικό διάλογο μεταξύ πολιτιστικής μνήμης και γαστρονομικής καινοτομίας.
Ένα μέλλον με ρίζες
Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, ο επίλογος του φεστιβάλ δεν είναι μια λήξη, αλλά μια αρχή. Ο απολογισμός των δράσεων και η συζήτηση για το μέλλον της συριανής ζαχαροπλαστικής ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα πιο τολμηρές προσεγγίσεις – πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Γιατί η γεύση δεν είναι ποτέ απλώς θέμα τεχνικής· είναι πολιτισμός, είναι μνήμη, είναι ταυτότητα.
Αν λοιπόν βρεθείτε στη Σύρο αυτές τις μέρες, αφήστε τον ουρανίσκο σας να ταξιδέψει σε εποχές και ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά – γλυκά, ζωντανά, και ακαταμάχητα.
Περισσότερες πληροφορίες: [email protected] – 6932.25.80.73