Ήταν Ιούλιος του 2011 όταν η 40χρονη Ρούλα Πάντου εξαφανίστηκε από τα Ιωάννινα χωρίς να αφήσει ίχνη, σαν να άνοιξε η γη και την κατάπιε. Η υπόθεση παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά μυστήρια της ελληνικής επικαιρότητας, ακόμα και 14 χρόνια μετά.
Η Ρούλα, μητέρα μιας κόρης και σε διάσταση με τον σύζυγό της, είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω της το αυτοκίνητό της, τραπεζικούς λογαριασμούς, προσωπικά έγγραφα και χρήματα.
Το τελευταίο ίχνος της εντοπίστηκε όταν το αυτοκίνητό της, ένα μπλε Suzuki 600 κυβικών, βρέθηκε παρκαρισμένο και κλειδωμένο στην οδό Σάββα Νικολάτου, έξω από το ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή της. Μέσα στο όχημα δεν υπήρχαν ούτε έγγραφα ούτε κλειδιά, ενώ η Σήμανση δεν εντόπισε τότε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίχνη της.
Η οικογενειακή κατάσταση και οι εντάσεις
Η Ρούλα Πάντου ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της την περίοδο της εξαφάνισής της. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών και φίλων, η σχέση του ζευγαριού ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με συχνούς καυγάδες που είχαν οδηγήσει τη Ρούλα να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τη διατροφή της κόρης τους και να ξεκινήσει διαδικασίες διαζυγίου.
Γείτονες επιβεβαιώνουν ότι οι καυγάδες ήταν συχνοί και ακούγονταν σε όλη τη γειτονιά. Μια γειτόνισσα μάλιστα θυμάται χαρακτηριστικά έναν έντονο καυγά την ημέρα πριν από την εξαφάνιση: “Την ημέρα πριν εξαφανιστεί είχαν τσακωθεί και το θυμάμαι γιατί είμασταν εμείς εδώ στην αυλή περίπου στις 11 το πρωί και ακούγαμε τις φωνές. Ήταν εδώ και ο σύζυγός της αλλά δεν ξέρω αν τσακωνόταν μαζί του ή με την κόρη τους.”
Η μαρτυρία-κλειδί της συμβολαιογράφου
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση είναι η μαρτυρία της συμβολαιογράφου, την οποία είχε επισκεφθεί η Ρούλα Πάντου λίγο πριν εξαφανιστεί. Η συμβολαιογράφος αποκάλυψε στην εκπομπή “Φως στο Τούνελ” ότι η Ρούλα την είχε επισκεφθεί δύο φορές με σκοπό να μεταβιβάσει στην κόρη της το διαμέρισμά της στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
“Τη θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν λεπτή, με καστανόξανθο μαλλί και μου ζήτησε να προχωρήσουμε σε γονική παροχή ενός ακινήτου στην κόρη της”, δήλωσε η συμβολαιογράφος. Περιέγραψε τη Ρούλα ως ιδιαίτερα ανήσυχη και φοβισμένη, με χαρακτηριστικά θλίψης. “Η μοναδική της ανησυχία ήταν να τακτοποιήσει το διαμέρισμα και να είναι όλα εντάξει για την κόρη της. Μου είχε δώσει την εντύπωση ότι φοβόταν για την ζωή της και αυτός ο φόβος φαινόταν έντονος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συμβολαιογράφος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν είχε ξαναδεί τη Ρούλα, ενώ η κόρη της – που ήταν ενήλικη – είχε υπογράψει και εκείνη για τη γονική παροχή. “Εάν δεν έχει δώσει κάποιο σημάδι εδώ και τόσα χρόνια, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι ακόμη στη ζωή. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, γιατί ήταν καλό κορίτσι και φαινόταν πολύ σεμνή”, κατέληξε.
Οι αντιφάσεις στις καταθέσεις
Ένα από τα πιο περίεργα στοιχεία της υπόθεσης είναι οι αντιφάσεις στις καταθέσεις του συζύγου και της κόρης της Ρούλας, ιδιαίτερα σχετικά με την απομάκρυνση επίπλων και προσωπικών αντικειμένων της αγνοούμενης από το σπίτι, λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή της.
Αρχικά, η κόρη δήλωνε ότι πέταξε μόνο τα καλύμματα του καναπέ επειδή ήταν σκισμένα και ότι το έκανε μόνη της. Το ίδιο υποστήριζε και ο πατέρας της. Ωστόσο, σε μεταγενέστερη συνέντευξή της στο “Τούνελ”, η κόρη παραδέχτηκε ότι μαζί με τα καλύμματα πέταξε και έπιπλα με τη βοήθεια του πατέρα της.
Φίλη της οικογένειας ανέφερε ότι δεν υπήρχε λόγος απομάκρυνσης των αντικειμένων και ότι αυτά δεν ήταν φθαρμένα, όπως ισχυρίζονταν. Ο πατέρας της Ρούλας εξέφρασε επίσης την απορία του: “Γιατί να πεταχτούν όλα αυτά; Για να μην βρεθούν αποτυπώματα;”
Μια γειτόνισσα επιβεβαίωσε ότι είδε την κόρη να πετάει τα έπιπλα: “Εγώ είδα την κόρη να πετάει τα έπιπλα. Άλλα εδώ πίσω από το σπίτι και άλλα τα πήγε αλλού αλλά δεν ξέρω που. Πέταξε πολλά πράγματα…”
Η κόρη της Ρούλας μιλάει
Η κόρη της Ρούλας, μιλώντας στο “Τούνελ”, δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο νέο όλα αυτά τα χρόνια και δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί: “Πιστεύω ότι μπορεί και να ζει. Είναι πολλά τα χρόνια βέβαια και είναι δύσκολο”.
Ανακαλώντας το χρονικό της εξαφάνισης, είπε: “Ήμουν σε μία φίλη μου στις εργατικές κατοικίες στα Κάτω Μάρμαρα και όταν γύρισα δεν βρήκα τη μητέρα μου στο σπίτι. Είχα ρωτήσει τη μητέρα μου πού θα πήγαινε και μου είπε πως είχε μία δουλειά και πως θα επέστρεφε. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και πρέπει να είχαμε τσακωθεί και λίγο… Είχε κάτι μέσα της που την πίεζε πολύ. Έλεγε συχνά ότι ήθελε να φύγει από το σπίτι, να φύγει από εμένα και τον πατέρα μου, αλλά δεν την πιστεύαμε γιατί το έλεγε συχνά”.
Όσον αφορά την κακοποίηση της μητέρας της, η κόρη την αρνείται στις πρόσφατες δηλώσεις της, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν μόνο καυγάδες. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις της, όπου ανέφερε ότι ο πατέρας της “ξενυχτούσε τα βράδια και χτυπούσε” τη μητέρα της. “Το έβλεπα με τα μάτια μου. Από παιδί θυμάμαι αυτές τις σκηνές. Την χτυπούσε στο κεφάλι. Κι εκείνη έλεγε θα φύγω και θα σας αφήσω, δεν αντέχω αυτή την κατάσταση. Οπότε μπορεί και να έφυγε”, είχε πει παλαιότερα.
Ο εν διαστάσει σύζυγος απαντά
Ο εν διαστάσει σύζυγος της Ρούλας, μιλώντας στην εκπομπή, ανέφερε ότι από το 2011 δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα στην υπόθεση. Περιέγραψε πώς η κόρη του τον ειδοποίησε για την εξαφάνιση της Ρούλας: “Από το 2011 δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα. Ακόμα στο σκοτάδι. Η κόρη μου με ειδοποίησε ότι εξαφανίστηκε η Ρούλα γιατί δεν έμενα εδώ τότε”.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί κακοποίησης: “Δεν ισχύει αυτό που ακούστηκε ότι κακοποιούσα τη Ρούλα. Μια φορά είχε σπάσει ένα τζαμάκι και έκανε μια κίνηση απειλητική να έρθει με το γυαλί κατά πάνω μου. Πριν από αυτό δεν είχε γίνει τίποτα, μόνο ψιλοφασαρίες που δημιουργούνταν από την τρέλα της για τα χρήματα”.
Ο ίδιος επικαλέστηκε κάποιον μάρτυρα τη νύχτα που χάθηκαν τα ίχνη της γυναίκας του, ο οποίος υποτίθεται ότι την είδε στην είσοδο της πολυκατοικίας με κάποιον άγνωστο που την πέταξε στον τοίχο, προκαλώντας αιμορραγία στο κεφάλι της, και στη συνέχεια την έβαλε σε κάποιο αυτοκίνητο, όχι το δικό της. Ωστόσο, δεν προσκόμισε περαιτέρω στοιχεία για αυτόν τον μάρτυρα.
Σχετικά με την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, ο σύζυγος δήλωσε: “Δεν ξέρω αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, πάντως μήνυση κατά αγνώστων δεν έχω κάνει γιατί δεν προλάβαινα και γιατί μπορεί να ζει και να είναι κάπου τώρα, να το ξέρουν οι δικοί της και να μην λένε τίποτα”.
Η άποψη του δικηγόρου της οικογένειας
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας, εκπρόσωπος της αδελφής της αγνοούμενης Ρούλας Πάντου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια: “Υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες από τότε ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Μία μάνα που αγαπούσε το παιδί της, δεν είχε κανένα λόγο να εξαφανιστεί. Δεν υπήρχε τίποτα παράλληλο στη ζωή της που να δείχνει ότι σχεδίαζε να φύγει. Αυτή η εξαφάνιση δείχνει πως κάτι άσχημο της συνέβη”.
Ο δικηγόρος τόνισε επίσης ότι η οικογένεια δεν έλαβε ποτέ τα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, γεγονός που τους στέρησε τη δυνατότητα να συμβάλουν ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης: “Εάν είχαμε λάβει τα αντίγραφα της δικογραφίας, θα μπορούσαμε να είχαμε βοηθήσει την Πολιτεία να φτάσει στην αλήθεια. Δεν τα λάβαμε ποτέ όμως”.
Προτείνει την επανεκκίνηση της έρευνας με βάση τη νέα μαρτυρία της συμβολαιογράφου: “Να τεθεί υπόψη η μαρτυρία της συμβολαιογράφου σε εσάς και με βάση αυτό το νέο στοιχείο, να αιτηθεί η επανεκκίνηση της δικογραφίας. Όταν κάποιος εξαφανίζεται έτσι, στη μέση του πουθενά, χωρίς κανένα λόγο, και χωρίς ενδείξεις ότι έφυγε σε άλλη χώρα, εκεί χτυπάει το καμπανάκι. Είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί κάτι κακό. Κι αυτό θέλει σοβαρή, εις βάθος έρευνα. Όταν εξαφανίζεις έναν άνθρωπο, κάνεις το χειρότερο έγκλημα. Παύεις να είσαι άνθρωπος. Περνάς στην κατηγορία των τεράτων”.
Η μαρτυρία του συναδέλφου και συγγενή
Ο θείος της κόρης από την πλευρά του συζύγου της Ρούλας, που εργαζόταν μαζί της στο Πανεπιστήμιο, περιέγραψε τη Ρούλα ως μια άψογη εργαζόμενη και νοικοκυρά: “Δεν μου είχε πει ποτέ ότι φοβόταν ή κάτι παρόμοιο. Εργαστήκαμε μαζί έξι με επτά χρόνια. Ήταν άψογη στη δουλειά της, νοικοκυρά, και φρόντιζε τα πάντα στο σπίτι της. Δεν σπαταλούσε άσκοπα χρήματα. Ήταν αυτό που λέμε ‘γυναίκα για σπίτι'”.
Για την εξαφάνισή της έμαθε στη δουλειά από τον εργοδότη του, ο οποίος επίσης αναρωτιόταν πού είχε χαθεί. “Την έπαιρνε τηλέφωνο και δεν μπορούσε να την βρει πουθενά. Αργότερα εκείνο το απόγευμα, έμαθε πως είχε εξαφανιστεί. Εκεί πάγωσα.”
Ο συνάδελφός της εξέφρασε την πεποίθησή του ότι κάποιος της έκανε κακό: “Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της και από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πως κάτι περίεργο συμβαίνει. Πιστεύω πως κάποιος της έκανε κακό. Αν ήθελε να φύγει, θα είχε εμφανιστεί για να πάρει τουλάχιστον τα χρήματα από τον εργοδότη της. Ήταν πάνω από δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ, γιατί είχε και τον μισθό της αλλά και τα δώρα”.
Παρότι η Ρούλα δεν του είχε μιλήσει ποτέ για κακοποίηση, ο ίδιος παρατήρησε σημάδια: “Όπως είδα από το φωτογραφικό υλικό που δείξατε στην εκπομπή σας τότε, φαίνεται πως σίγουρα ήταν κακοποιημένη. Δεν είχε μιλήσει ποτέ, όμως, γι’ αυτό. Δεν ξέρω αν φοβόταν μήπως πω κάτι στον άντρα της, αλλά δεν μου είχε πει τίποτα. Αν όμως ήθελε να φύγει, είμαι βέβαιος πως θα μου το είχε εκμυστηρευτεί…”.
Τα οικονομικά στοιχεία που προβληματίζουν
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν την υπόθεση της εγκληματικής ενέργειας είναι το γεγονός ότι η Ρούλα Πάντου, που είχε λάβει άδεια από την εργασία της προτού εξαφανιστεί, δεν πήγε ποτέ να εισπράξει το επίδομα και τη μισθοδοσία της, ύψους 2.500 ευρώ. Άφησε πίσω τραπεζικούς λογαριασμούς, προσωπικά έγγραφα και χρήματα.
Για μια γυναίκα που χαρακτηριζόταν φιλοχρήματη, η εξαφάνιση αυτή μοιάζει κάθε άλλο παρά εθελοντική. Όπως επισημαίνει ο συνάδελφός της, αν ήθελε να φύγει, θα είχε τουλάχιστον εμφανιστεί για να πάρει τα χρήματά της.
Το αυτοκίνητο ως πιθανό στοιχείο
Το αυτοκίνητο της Ρούλας, που βρέθηκε παρκαρισμένο και κλειδωμένο έξω από το ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Το όχημα έμεινε επί μήνες στο ίδιο σημείο, με την οικογένεια να ελπίζει πως η Ρούλα θα επέστρεφε να το πάρει. Σήμερα βρίσκεται σε χωράφι, παρατημένο.
Ο διευθυντής εργαστηρίων δικανικής γενετικής DNAlogy, δρ. Γιώργος Φιτσιάλος, εξηγεί ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν την ανίχνευση απειροελάχιστης ποσότητας γενετικού υλικού: “Οι σύγχρονες τεχνικές που έχουμε σήμερα στα εργαστήριά μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε απειροελάχιστη ποσότητα γενετικού υλικού, ακόμα και ένα με δύο κύτταρα. Γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε έρευνα σε πειστήρια που συλλέχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, όπως το αυτοκίνητο στη συγκεκριμένη υπόθεση”.
Η έρευνα, εξηγεί, θα διενεργηθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευόμενο από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες: “Αν είχαμε σπασμένα παράθυρα και παρμπρίζ, θα ήταν πιο δύσκολο. Τώρα όμως από το τιμόνι και το λεβιέ θα βρούμε πιθανότατα ποιοι το οδήγησαν και από τα καθίσματα, στοιχεία για το ποιοι βρέθηκαν εκεί. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε πιθανές κηλίδες αίματος. Θα χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές τεχνικές μήπως εντοπίσουμε απειροελάχιστες ποσότητες πλυμένου αίματος, όπως είχαμε βρει και στην υπόθεση του Μάριου. Χωρίς έρευνα είναι σίγουρο πως δεν θα έχουμε κανένα καινούργιο στοιχείο”.
Η απόγνωση του πατέρα της Ρούλας
Ο πατέρας της 40χρονης που παραμένει εξαφανισμένη έπειτα από τόσα χρόνια δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόγνωση και το μόνο που θέλει είναι να μάθει τι έχει συμβεί: “Είμαι απελπισμένος. Ξέρω πως δεν θα δω το παιδί μου ποτέ ξανά. Κάποιοι την τσουβαλιάσαν…”
Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την απόγνωση μιας οικογένειας που 14 χρόνια μετά εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις για την τύχη της αγαπημένης τους.
Συμπεράσματα και προοπτικές
Η υπόθεση της Ρούλας Πάντου παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά μυστήρια της ελληνικής επικαιρότητας. Οι αντιφάσεις στις καταθέσεις των στενών συγγενών, η μαρτυρία-κλειδί της συμβολαιογράφου, τα οικονομικά στοιχεία και το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο συνθέτουν ένα παζλ που δείχνει προς την κατεύθυνση της εγκληματικής ενέργειας.
Η επανεκκίνηση της έρευνας με βάση τα νέα στοιχεία και τις σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης DNA θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Η οικογένεια της Ρούλας, ιδιαίτερα ο πατέρας και η αδελφή της, εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις και δικαιοσύνη.
Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος της οικογένειας, “πολλά εγκλήματα έχουν εξιχνιαστεί, ακόμα κι όταν έχει περάσει πολύς καιρός”. Η ελπίδα παραμένει ότι η αλήθεια για την τύχη της Ρούλας Πάντου θα έρθει κάποτε στο φως, φέρνοντας την πολυπόθητη λύτρωση στους οικείους της και δικαιοσύνη για την ίδια.
- Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΑΕΜ Α.Ε και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου “Κολοσσός”
- Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Ρούλας Πάντου – Νέα στοιχεία και μαρτυρίες από το «Φως στο Τούνελ»
- Πέθανε ο Βασίλης Καρδάσης – Ένας σπουδαίος διανοούμενος και πανεπιστημιακός
- «Έχω παιδιά»: Απολαυστικές οικογενειακές στιγμές και διασκεδαστικά απρόοπτα έρχονται και αυτή την εβδομάδα #ExwPaidia
- Ευρωπαϊκή Ένωση: «Bαθιά λύπη» για την απόφαση Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από το 25% στο 50%